Serviciul Roman de Informatii (SRI) si gruparea lui Sebastian Ghita fac afaceri de mai multi ani. Desi sunt pe bani publici, contractele au regim secret, fiind tratate oficial drept "informatii clasificate". Deputatul Sebastian Ghita, fondatorul firmelor care furnizeaza echipamente SRI, este membru in comisia parlamentara de supraveghere si control a serviciului de informatii. Profitul intra in contul familiei sale, operat de firma Asesoft International, acolo unde ajung, de pilda, si bani platiti de corporatia ruseasca Lukoil, scrie site-ul specializat in anchete Rise Project.

Sebastian GhitaFoto: AGERPRES

RISE Project a dezvaluit recent ca SRI, printr-o unitate specializata (Institutul pentru Tehnologii Avansate), a platit 4,8 milioane de lei, in iunie 2013, companiei Teamnet International - aflata in proprietatea lui Ghita timp de zece ani, semnalata public ca beneficiar constant al fondurilor de stat, controlata acum de un offshore din Liechtenstein si condusa de partenerii din liceu ai mogulului PSD. Detalii, AICI.

Traseul banilor arata ca mare parte din incasarile Teamnet au fost redirectionate in contul corporatiei Asesoft International. Aceasta e patronata direct de familia deputatului si monitorizata pentru spalare de bani si evaziune, intr-un caz intrat pe rolul DNA, impreuna cu zeci de firme ale gruparii ce pompeaza regulat bani in acelasi cont "regina". Detalii, AICI.

SRI CONFIRMA existenta unui contract incheiat cu firma Teamnet International si ca cele 4,8 milioane achitate in iunie 2013 reprezinta doar una dintre platile aferente unei intelegeri mai ample parafate in 2012. In rest, nimic concret despre serviciile prestate de Teamnet, produsele livrate, suma totala, conditii si criterii de atribuire a contractului, cine a mai participat la licitatie etc. Toate acestea sunt 'informatii clasificate', sustine SRI, al carui raspuns il redam integral, cu tot cu mica pledoarie juridica de la inceput:

"Activitatea de informatii pentru realizarea securitatii nationale executata de SRI intra in sfera secretului de stat si, ca atare, prin efectul legii, informatiile din acest domeniu sunt exceptate de la liberul acces al persoanelor acordat in temeiul art. 31 din Constitutie (dreptul la informatie), ale carui limite sunt stabilite la alin. (3) - 'dreptul la informatie nu trebuie sa prejudicieze securitatea nationala', precum si in temeiul art. 51 (dreptul de petitionare) ale carui limite sunt stabilite la alin. (4) - 'autoritatile publice au obligatia sa raspunda la petitti in termenele si conditiile stabilite potrivit legii'.

Informatiile din acest domeniu fac parte din categoria celor prevazute la art. 15 lit. b) din Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate si intra sub incidenta regimului juridic instituit de art. 10 din Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei si, dupa caz, a art. 17 lit. f) si g) din Legea nr. 182/2002.

In aplicarea acestor prevederi, institutia noastra este abilitata sa utilizeze exceptiile prevazute de legislatia achizitiilor publice, desfasurand proceduri de achizitie clasificate, potrivit unor metodologii proprii.

In acest sens, temeiul platii catre S.C. TEAMNET INTERNATIONAL S.A. se regaseste in contractul de furnizare incheiat cu Institutul pentru Tehnologii Avansate, in urma desfasurarii unei proceduri concurentiale clasificate, derulata in mai multe etape, cu aplicarea art. 12 lit. b) din O.U.G. nr. 34/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Firma TEAMNET INTERNATIONAL S.A. a depus singura propunere tehnica ce a corespuns cerintelor caietului de sarcini, fiind, ulterior, desemnata castigatoare a procedurii proprii mentionate.

Aratam ca durata de desfasurare a contractului de furnizare incheiat intre Institutul pentru Tehnologii Avansate si TEAMNET INTERNATIONAL S.A. a fost pe parcursul a doi ani calendaristici, 2012 si 2013. in acest sens, plata efectuata in luna iunie 2013 nu face parte dintr-un sistem de plati succesive, ci corespunde livrarii efectuate de S.C. TEAMNET INTERNATIONAL S.A. in luna iunie 2013, livrare care a reprezentat finalizarea in bune conditii a contractului de furnizare."

RELATIA DEMNITARULUI GHITA CU SRI, in paralel, s-a manifestat in deplin acord public si a fost exprimata scurt intr-un interviu pe care deputatul l-a acordat portalului Hotnews: "Institutia numita SRI trebuie controlata si trebuie controlata de oameni care pot exercita control. (...) Sunt unul dintre cei 9 membri din comisie. Dar am puterea in fata celor de la SRI sa spun: aici nu cred ca faceti un lucru bun."

In perioada 2007-2014, inca o firma din platforma Ghita a beneficiat de doua contracte cu SRI: Asesoft International, controlata de familia deputatului.

Si detaliile acestor tranzactii sunt protejate de legea informatiilor clasificate.

Potrivit SRI, contractul cu Teamnet a fost incheiat in 2012, deci trei ani mai tarziu dupa ce George Maior, directorul SRI, ar fi fost avertizat despre presupuse practici de coruptie ale companiei Teamnet International in urma unei corespondente private. Parti din aceasta discutie au devenit publice dupa ce un hacker din Arad, "Guccifer", a spart contul personal de e-mail al directorului Maior.

CORPORATIA LUKOIL, cea mai mare investitie ruseasca din Romania, este un alt contributor important al platformei Ghita. La fel ca in cazul tranzactiilor cu SRI, beneficiarul real al afacerilor cu Lukoil este tot Asesoft International, firma-mama a gruparii. In final, banii au ajuns aici, iar intermediarii, desi diferiti, fac parte din aceeasi retea.

Circuitul arata in felul urmator: in 2013, corporatia Asesoft International a incasat 4.8 milioane lei de la firma Glar Construct, parte a platformei, care, la randul ei, primise 9,2 milioane lei de la societatea Euroconstruct Trading 98. Cea din urma e afacerea gruparii Golden Blitz, celebra pentru contractele publice obtinute pe vremea guvernarii PDL, dar si pentru legaturile cu Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea. Banii provin, de fapt, de la Lukoil, in conditiile in care Euroconstruct reface batalul rafinariei rusesti din Ploiesti, iar Glar Construct a subcontractat mare parte din lucrare. Cele doua grupari, "Ghita" si "Golden-Blitz", se intalnesc si in afacerile de ecologizare a deseurilor industriale produse de rafinariile Lukoil si OMV-Petrom din Prahova. Detalii, AICI.

Comenteaza pe RISE Project