Premierul Victor Ponta i-a cerut, joi, ministrului muncii, Rovana Plumb si parlamentarilor sa faca un proiect de lege care sa-i scape de ancheta pe pensionarii acuzati in dosarul spagii de la Pitesti, unde peste 1000 de pensionari au fost prinsi dand spaga unei echipe de doctori pentru a-si rezolva dosarele de pensionare. "Doamna ministru Plumb, vreau ca pana la urmatoarea sedinta de guvern, pana incepe Parlamentul sa lucreze, sa veniti cu un proiect de act normativ prin care sa gasim o solutie de amnistie pentru pensionarii care, din diverse motive, trebuie sa dea acum niste bani inapoi", a declarat Ponta.

  • Apelul sau are loc dupa ce miercuri seara Antena 3 a declansat o campanie virulenta impotriva DNA, acuzata ca determinat cu aceste anchete sinuciderea a cinci pensionari. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro ca initiativa amnistierii faptelor respective incurajeaza pur si simplu coruptia, plata mitei la rezolvarea unor dosare de pensionare anticipata pe motiv de boala sau incadrari la o grupa mai favorabila pentru o pensie mai mare fiind fenomen de masa in Romania.

"Doamna ministru Plumb, vreau ca pana la urmatoarea sedinta de guvern, pana incepe Parlamentul sa lucreze, sa veniti cu un proiect de act normativ prin care sa gasim o solutie de amnistie pentru pensionarii care, din diverse motive, trebuie sa dea acum niste bani inapoi. Mi se pare cumplit faptul ca se sinucid oameni pentru lucruri care s-au intamplat in trecut, sunt chemati acum sa isi vanda casele. Cred ca asa cum am putut sa facem pentru functionari publici sau pentru alte categorii, cred ca avem obligatia sa facem si pentru pensionari. Faptul ca au trebuit sa se intample niste nenorociri, oameni care au fost citati pe la diverse institutii cred ca e un lucru regretabil si vreau sa veniti cu un proiect de lege. Eu il voi sustine in Parlament si sper ca toti parlamentarii sa inteleaga ca este vorba de un efort mic si de un ajutor pentru cineva care probabil a gresit, dar nu a facut-o ca sa se imbogateasca", a declarat Victor Ponta in timpul sedintei de guvern de joi.

Apelul premierului vine dupa ce Antena 3 a acuzat DNA la emisiunea Sinteza Zilei de miercuri seara ca a determinat prin achetarea cazurilor de pensionari frauduloase sinuciderea a cinci pensionari. "Romania a privit stupefiata marturisirile celor trei magistrati incoruptibili. Zece milioane euro mita in dosarul ALRO si doua milioane in cazul Bercea Mondial - Mircea Basescu. In ciuda unor dovezi zdrobitoare, dosarele sunt inchise si magistratii eliminati din sistem. Cine sunt insa anchetati de DNA? Niste batrani pensionari neputinciosi. O batrana chemata la DNA pentru ca a dat cu borcan de miere. Un pensionar pentru ca a dat 100 de lei mita" - astfel a prezentat Antena 3 cazul sinuciderilor.

Surse judiciare consultate de HotNews.ro afirma ca astfel de initiative incurajeaza coruptia, deoarece fenomenul dosarelor de pensionare obtinute fraudulos este fenomen de masa in Romania. Dosarul inca n-a fost trimis in judecata, iar in total sunt 1100 de pensionari care au calitatea de suspecti. Potrivit surselor HotNews.ro, cu toti au fost filmati in timp ce dadeau spaga doctorilor din comisia de evaluare, in medie cam un milion de lei.

"Potrivit legii, acesti pensionari sunt suspecti, o parte sunt inculpati. Exista si institutia renuntarii la urmarirea penala daca procurorul crede ca scopul anchetei poate fi atins fara o trimitere in judecata", au mai declarat sursele citate. Potrivit acestora, in dosar sunt cercetati oameni iesi la pensie ilegal la 40 de ani. Problema in acest dosar nu sunt atat sumele mici date drept spaga (desi acestea erau date in mod repetat la fiecare sase luni sau un an, cand se facea evaluarea dosarului), ci sumele mari platite de la bugetul de stat pentru acordarea a mii de pensii ilegale unor oameni apti de munca.

Ancheta de la Pitesti a inceput la sfarsitul lui 2013. Potrivit Mediafax, in luna iunie, procurorii DNA Pitesti au facut o perchezitie la sediul Serviciului de Expertiza a Capacitatii de Munca din cadrul Casei Judetene de Pensii si Asigurari Sociale Arges, intr-un dosar privind luare de mita in schimbul acordarii de pensii si concedii mediale pe perioade lungi de timp. In acest dosar au fost arestate preventiv, in 12 iunie, Iulia Maria Mihai, medic sef al Serviciului de Expertiza a Capacitatii de Munca din structura Casei Judetene de Pensii si Asigurari Sociale Arges, si Camelia Sandulescu, medic in cadrul aceluiasi Serviciu.

Mandatele de arestare preventiva emise pe numele celor doua au fost prelungite de catre magistrati pana la 10 august inclusiv. Dupa arestarea preventiva a celor doua cadre medicale, in acest dosar au fost audiati la sediul DNA Pitesti zeci de beneficiari ai unor pensii de boala, despre care anchetatorii suspecteaza ca ar fi obtinut deciziile de pensionare fara a avea acest drept.

Potrivit DNA in perioada februarie - iunie, medicul Iulia Maria Mihai a primit, in mod repetat, sume de bani cuprinse intre 100 si 200 de lei, precum si alte foloase de la persoanele care se prezentau la cabinetele de expertiza pentru incadrarea intr-un grad de invaliditate, revizuirea medicala sau prelungirea concediului medical peste 180 de zile.