Premierul Victor Ponta l-a eliberat din functie pe seful DGIPI, Gelu Oltean (vezi aici CV-ul complet), potrivit unei decizii publicate luni seara in Monitorul Oficial. In decizia publicata in Monitorul Oficial 558 (Partea I) nu se specifica daca eliberarea lui Oltean a fost facuta la cerere. Oltean conducea DGIPI (serviciul secret al Ministerului de Interne, cunoscut drept Doi si-un sfert) din aprilie 2012, serviciul fiind in directa subordine a premierului Romaniei.

Victor PontaFoto: gov.ro
  • UPDATE: Potrivit unor surse Hotnews.ro, Gelu Oltean ar fi implicat in dosarele Uioreanu si Isaila. Fostul sef al DGIPI negocia cu fostul presedinte al CJ Cluj, Horia Uioreanu (PNL), trimis in judecata pentru coruptie, numirea unor sefi de politie in Cluj. Potrivit unor surse locale, Vasile Pogacean, omul de afaceri arestat in dosarul Uioreanu, este finul lui Gelu Oltean din prima casnicie cu Angela Rusu, cantareata de muzica populara. Potrivit surselor citate, senatorul PSD Marius Isaila, trimis in judecata de DNA pentru coruptie, se intalnea cu Oltean pentru a afla daca este monitorizat.

Gelu Oltean (45 de ani) a mai lucrat in DIPI (fosta DGIPI) in perioada 2006 - 2009, iar in 2007 a fost coordonatorul echipei de politisti romani trimisi in Italia pentru a colabora cu autoritatile locale in cazul Mailat (romanul condamnat pentru uciderea unei italience).

Presedintele Traian Basescu a semnat pe 28 noiembrie 2013 decretul pentru inaintarea in gradul profesional de chestor principal de politie a lui Gelu Oltean, seful Departamentului de Informatii si Protectie Interna din Ministerul de Interne.

Adevarul scrie ca Oltean este un apropiat al lui Virgil Ardelean, cel care a controlat ani buni Directia de Informatii a MAI.

Departamentul de Informatii a trecut la inceputul anului din subordinea ministrului Internelor in subordinea premierului Romaniei.

UPDATE Victor Ponta a declarat, la Romania TV, ca schimbarea lui Gelu Oltean, caruia nu are nimic sa ii reproseze, a fost facuta la propunerea ministrul de Interne Gabriel Oprea.

"E o chestiune de politica de cadre a ministrului de Interne", a spus Ponta, precizand ca Gelu Oltean va avea o "alta functie in MAI".

"Nici macar nu am apucat sa discut cu dl Oltean, a fost propunerea ministrului de Interne. Eu nu intervin in activitatea altor ministri, am incredere in ei. Dl Oprea e ministru si nu pot sa ii subminez autoritatea", a sustinut primul ministru.

Victor Ponta nu a dorit sa comenteze informatiile obtinute de HotNews.ro potrivit carora Gelu Oltean ar fi implicat in dosarele Uioreanu si Isaila.

"Nu am acces la dosare. Spre deosebire de Traian Basescu, nici nu imi doresc sa am acces", s-a marginit el sa spuna.