Premierul Victor Ponta si liderul UDMR Kelemen Hunor au ajuns joi seara la o solutie de compromis in coflictul generat de actiunea guvernului impotriva unei initiative cetatenesti sustinute si de Uniune, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate discutiilor. Oferta premierului Ponta ar fi ca Guvernul sa nu-si retraga actiunea la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, unde a intervenit in procesul dintre Comisie si sustinatorii initiativei cetatenesti, dar sa n-o mai sustina in cadrul procesului. Kelemn Hunor ar fi acceptat solutia de compromis. Ramane de vazut daca va fi votata si de Consiliul Permanent al UDMR care se reuneste azi la Cluj Napoca pentru a lua o decizie in privinta iesirii sau ramanerii la guvernare.

Presedintele Basescu a declarat, joi, ca UDMR nu va iesi de la guvernare, el apreciind drept corect demersul MAE in privinta initiativei cetatenesti privind minoritatile, iar legat de reprosurile lui Kelemen Hunor a spus: "Cand UDMR s-a aliat demersului pe care il sustine a informat statul roman?". "Daca UDMR ar iesi de la guvernare, nu ar fi instabilitate politica, pentru ca Guvernul are o majoritate confortabila si fara UDMR. Tocmai de aceea isi permite sa le raspunda in doi peri. In al doilea rand, UDMR nu va iesi de la guvernare, le stiu traditia si modul cum gandesc", a declarat Traian Basescu pentru Digi24, potrivit Mediafax.

Cei 34 de membri ai Consiliului Permament al Uniunii vor analiza, vineri, la Cluj-Napoca, posibilitatea iesirii UDMR de la guvernare. Decizia de vineri se anunta dificila - desi statutar este nevoie doar de o majoritate simpla, liderii UDMR vor cauta o majoritate cat mai larga in Consiliul Permanent de la Cluj-Napoca in favoarea iesirii sau ramanerii in Guvernul Ponta III.

HotNews a relatat inca de martea trecuta despre relatiile tensionate dintre UDMR si PSD la guvernare, din cauza litigiului de la Tribunalul Uniunii Europene. Comisia Europeana a respins anul trecut un proiect de initiativa cetateneasca sustinut de UDMR, care prevede autonomie lingvistica si culturala pentru minoritatile autohtone. Comisia a aratat ca un astfel de proiect incalca Tratatul de la Lisabona, care arata ca astfel de chestiuni tin de competenta statelor membre, nu de competenta europeana. Ca atare, nu se poate impune o directiva europeana in acest sens, ci legi nationale (principiul subsidiaritatii).

Initiativa cetateneasca sustinuta de UDMR a strans semnaturi de la austriecii din Italia (Tiroul de Sud), germanii din Danemarca, Germanii din Belgia, italienii din Slovenia, ungurii din Slovacia, ungurii din Romania.

Initiatorii au atacat decizia Comisiei la Tribunalul UE (Curtea de Justitie a Uniunii Europene). Guvernele nationale au dreptul sa se constituie parte in proces (fie de partea Comisie, fie de partea initiatorilor). UDMR este nemultumit deoarece Guvernul Ponta, prin MAE, a luat apararea Comisiei in acest proces. Potrivit surselor HotNews.ro, Kelemen Hunor ar fi avut discutii aprinse pe aceasta tema cu ministrul de externe, Titus Corlatean pentru a incerca sa schimbe pozitia guvernului in procesul cu Comisia, insa fara rezultat.