Vicepresedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, aflat in vizita oficiala in Romania, se va intalni miercuri cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Victor Ponta. Presedintele Traian Basescu il primeste pe vicepresedintele SUA la Palatul Cotroceni la ora 9:25, urmand ca ulterior cei doi oficiali sa aiba convorbiri tete-a-tete si convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor doua delegatii.

Traian Basescu si Joe Biden (arhiva 2011)Foto: Agerpres/AP
  • Cele mai importante momente ale zilei:

Ora 10.59: Discutiile celor doi oficiali se prelungesc peste ora anuntata initial. Biden si Basescu vor avea o declaratie de presa comuna in gradina Palatului Cotroceni imediat dupa terminarea discutiilor

Ora 10.30: La Palatul Cotroceni sunt prezenti ministrul Apararii - Mircea Dusa, ministrul de Externe - Titus Corlatean, secretarul de stat in MAE - Bogdan Aurescu, si insarcinatul cu afaceri al SUA - Duane Butcher.

Ora 9:38: Joe Biden a ajuns la Palatul Cotroceni. "Nu ne-am vazut demult, bine ati venit", a spus Traian Basescu, iar Joe Biden a spus "Imi pare bine sa va revad, prieten bun"

Programul intalnirii Joe Biden - Traian Basescu:

Cei doi oficiali vor avea de la ora 10:45 o declaratie de presa comuna. De asemenea, de la ora 14:15 vicepresedintele SUA va sustine o alocutiune la Palatul Cotroceni.

Premierul Victor Ponta il va primi la Palatul Victoria pe Joe Biden la ora 11:25. De la ora11:45 va avea loc intrevederea celor doua delegatii, urmand ca la ora 13:00 sa fie declaratii de presa. Ponta va asista, de la ora 14:00, la discursul pe care il va sustine vicepresedintele Biden la Palatul Cotroceni.

In prima zi la Bucuresti, Joe Biden a mers la Baza aeriana 90, unde a fost asteptat de ministrul Apararii, Mircea Dusa.

In discursul sustinut in fata militarilor romani si americani, el a evidentiat ca Romania a fost mereu un partener si un aliat de incredere pentru SUA: ''Ati fost mereu parteneri de incredere. (...) Puteti sa va bazati pe noi. (...) Asa cum a spus presedintele Obama, natiunile NATO nu sunt niciodata singure. (...) Agresiunea din Crimeea, la mai putin de 250 km de teritoriul romanesc, de frontiera NATO, ne aminteste de ce avem nevoie de NATO si de ce Romania apartine de NATO. Ceea ce a facut Rusia a violat nu numai suveranitatea Ucrainei, dar si principiul fundamental pentru care am luptat in secolul XX si pe care credeam ca l-am stabilit clar: granitele Europei nu trebuie sa mai fie niciodata schimbate cu forta armelor", a subliniat vicepresedintele SUA.

Presedintele Traian Basescu a anuntat saptamana trecuta ca i-a adresat vicepresedintelui american Joe Biden invitatia de a vizita Romania. Discutiile cu autoritatile romane vor viza, potrivit Casei Albe, reactia comunitatii internationale la actiunile Rusiei in Ucraina. Joe Biden va discuta cu oficialii de la Bucuresti si despre necesitatea consolidarii relatiilor economice cu Romania, in special prin intermediul Acordului de liber-schimb UE - SUA, in curs de negociere.

Premierul Victor Ponta considera ca vizita vicepresedintelui american, Joe Biden, si cea a secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, de saptamana trecuta, sunt semnale "extraordinar de bine-venite" si demonstreaza faptul ca Romania e un partener important.

Aceasta nu este prima data cand vicepresedintele Biden se afla in Romania. Precedenta vizita la Bucuresti a vicepresedintelui american a avut loc in zilele de 21 si 22 octombrie 2009. Programul a inclus intrevederi bilaterale cu presedintele Traian Basescu, cu premierul de la acea vreme Emil Boc, cu presedintele Partidului Social Democrat si presedinte al Senatului la vremea respectiva, Mircea Geoana, cu presedintele PNL, Crin Antonescu. Principalele subiecte pe agenda discutiilor au fost dezvoltarea Parteneriatului strategic Romania - SUA, decizia administratiei SUA privind scutul american antiracheta, noul concept strategic al NATO, reconstructia post-conflict in Afganistan, situatia din Pakistan, Irak, Republica Moldova, securitatea energetica si regiunea Marii Negre.

Vizita oficiala la Bucuresti a facut parte din turneul realizat de Biden in Europa Centrala si de Est. Joe Biden s-a mai aflat in vizita in Romania la inceputul lunii septembrie 1999, dupa campania NATO impotriva regimului lui Slobodan Milosevici. La acel moment, Biden era senator si liderul democrat din cadrul Comitetului pentru Relatii Externe al Senatului SUA.

Citeste si: