Comisia pentru revizuirea Constitutiei a stabilit luni ca Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) sa nu ii mai revina competenta de judecata in cazul parlamentarilor, potrivit Agerpres. Totodata, parlamentarii au eliminat din proiectul revizuirii Constitutiei articolul care definea puterile in stat prin refererire la Guvern, Parlament, ICCJ si instantele judecatoresti, fara vreo referire la presedintele Romaniei.

Articol eliminat: "Statul se organizeaza potrivit principiilor separatiei, echilibrului si cooperarii loiale a puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale. Puterea legislativa este reprezentata de Parlament, puterea executiva este reprezentata de Guvern si de celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, iar puterea judecatoreasca este reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de celelalte instante judecatoresti".

Vicepresedintele Comisiei pentru revizuirea constitutiei Ioan Chelaru a explicat ca deputatii si senatorii trimisi in judecata nu trebuie sa aiba un regim special.

"Trebuie sa aiba un regim comun si atunci competenta pentru a judeca procesele cand persoanele care au calitatea de deputat sau senator trebuie sa ramana la instantele obisnuite. Am scos competenta de judecata care apartine ICCJ", a spus Chelaru in dezbaterile din Comisia pentru revizuirea Constitutiei.

"Acolo unde se judeca si cu procedurile cu care se judeca oricare dintre cetatenii Romaniei, acolo se judeca si parlamentarii pentru ca suntem egali in fata legii. Sigur, acum in anumite cauze in evolutia unui proces, in apeluri, in recursuri, se poate ajunge, dar vorbim de situatia perfect comparabila a oricarui parlamentar cu a oricarui cetatean", a spus si presedintele Comisiei, Crin Antonescu.

In textul initial al proiectului pentru revizuirea Constitutiei, la art. 72 (2) se stipula ca deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor. Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Potrivit modificarilor facute de parlamentari, textul art 72 (2) va stipula ca deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor. Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

***

Grupurile parlamentare al Partidului Democrat Liberal din Camera Deputatilor si Senat s-au retras luni de la lucrarile Comisiei pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei, parlamentarii democrat-liberali dorind reluarea dezbaterilor pe Legea fundamentala de la articolul 1.

Propunerea PDL a primit din partea membrilor Comisiei 18 voturi 'impotriva' si cinci 'pentru'.

"Noi vom parasi sala de dezbateri. Ne asumam aceasta responsabilitate. Nu vrem sa fim partasi la un act de revizuire a Constitutiei care este in conflict flagrant cu realitatea din Romania si cu pozitia Comisiei de la Venetia si cu pozitia partidelor din Opozitie. Ne rezervam dreptul de a informa populatia corect pe toate canalele posibile de modul in care se deruleaza procesul de revizuire a Constitutiei. Vom fi prezenti in schimb in sala de plen de la Camera Deputatilor si Senat pentru a sustine si acolo amendamentele si de a folosi toate mijloacele democratice de a informa corect populatia legat de actul de revizuire a Constitutiei", a spus vicepresedintele PDL Ioan Oltean.

El a mai explicat ca PDL este de acord cu observatiile Comisiei de la Venetia si cu observatiile Consiliului Legislativ, dar democrat-liberalii vor ca amendamentele lor sa fie sustinute si sa se regaseasca 'in mare' parte in actul de revizuire a Constitutiei.

Pe de alta parte deputatul PDL Cezar Preda a acuzat membrii Comisiei 'ca se grabesc'.

Presedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, Crin Antonescu, a spus in cadrul dezbaterilor pe marginea acestui subiect ca nu se poate bloca procesul de revizuire a Constitutiei pentru ca PDL nu este de acord cu formele votate in Comisie.

"Nu ne grabim. Am lucrat anul trecut aici. Noi vrem sa facem aceasta revizuire, democratic, pana la urma verdictul este al poporului, dar vrem sa o facem totusi in timpul vietii noastre si in orice caz in timpul acestui mandat. Asa ne-am angajat. Nu putem sa blocam acest proces pentru ca PDL nu e de acord cu formele care au fost votate aici. (...) Veti avea ocazia in continuare in dezbaterile din plen in cele doua Camere. Puteti sa va adresati CCR. Vom avea un referendum. Nimeni nu ingradeste acest punct de vedere sau exprimarea lui. Numai ca el a fost exprimat si in opinia mea nu putem sa anulam lunile de activitate pe care le-am avut in aceasta comisie pentru a lua din nou de la zero dezbaterea", a spus Crin Antonescu.