"O saptamana pana la dezastru. Dupa 1 februarie, noile Coduri vor da justitia peste cap", avertizeaza reprezentantii Expert Forum, care atrag atentia ca a mai ramas mai putin de o saptamana pana la 1 februarie, cand ar urma sa intre in vigoare noile Coduri, lucru care "ar da justitia peste cap". Ei considera ca "solutia, in al doisprezecelea ceas, consta in amanarea intrarii in vigoare a noilor Coduri cu cateva luni - ideal pana la inceputul noului an judiciar, in septembrie - si corectarea imediata prin ordonanta de urgenta adeficientelor". EFOR adauga ca "Desi semnalul a fost transmis pe toate canalele, inclusiv de profesionistii din bransa, fiind preluat si in raportul MCV, guvernul refuza sa aplice remediile simple necesare noilor Coduri, Penal si de Procedura Penala; situatia e mai grava decat va imaginati".

"Avem astazi toate ingredientele unui dezastru. Daca trece 1 februarie 2014 fara sa se rezolve problemele semnalate de practicieni in proiectele propuse, se va ajunge la bulversarea sistemul de justitie penala din Romania. Inca de la inceputul anului judecatoarea Livia Stanciu, presedinta ICCJ, solicita guvernului adoptarea in cel mai scurt timp a unei ordonante de urgenta care sa modifice textele legale in punctele deficitare. Acest apel a ramas fara raspuns pana in prezent, adaugandu-se solicitarilor scrise pe care DNA si DIICOT le trimisesera Ministerului Justitiei pentru a modifica articolele cu probleme", arata Expert Forum.

"Dincolo de necorelari evidente intre diferite articole ale noilor coduri, ce vor genera haos in practica judiciara, exista si probleme majore, de principiu, care nu au fost rezolvate de legiuitor sau care au fost rezolvate prost. Responsabilitatea pentru gasirea de remedii e acum pasata intre Guvern si Parlament, pentru ca adesea prin interventiile parlamentarilor au fost modificate in sens negative constructiile legislative propuse de Guvern. Insa pentru cetateni este irelevant cine a gresit. Ceea ce e important astazi, pe ultima suta de metri, este rezolvarea urgenta a problemelor noilor coduri inainte de intrarea lor in vigoare. Daca textele intra in vigoare chiar si o singura zi, dezastrele produse in sistemul de justitie penala vor fi ireparabile, anulandu-se practic munca unui intreg sistem judiciar (in trecutul recent Romania s-a mai intalnit cu o situatie similara in cazul dezincriminarii si a reincriminarii ulterioare a bancrutei frauduloase). Asta, deoarece in dreptul penal opereaza principiul legii penale mai favorabile care se aplica mereu cu prioritate: o interventie legislativa ulterioara intrarii in vigoare a Codurilor nu va mai putea rezolva nimic in privinta faptelor comise pana la acea data", subliniaza reprezentantii Expert Forum.

"La momentul transmiterii proiectelor spre Parlament o coalitie formata din organizatii neguvernamentale a solicitat realizarea de studii de impact si dezbateri publice ample cu privire la noua politica penala a tarii. Acest lucru nu s-a intamplat, iar astazi descoperim in continuare articole necorelate si solutii legislative nefericite. Nimeni nu stie daca sistemul judiciar romanesc poate functiona cu adevarat conform noilor prevederi legale, nici daca mecanismele gandite initial pentru a ajuta sistemul - de pilda intrebarea preliminara - nu vor ajunge sa blocheze activitatea ICCJ."

"In plus intrarea in vigoare a noilor coduri in mijlocul anului judiciar este o mare greseala si e de neinteles de ce Guvernul nu amana aceasta actiune pana la inceputul urmatorului an judiciar, in luna septembrie. Sa nu uitam ca Romania nu a mai trecut niciodata printr-o schimbare atat de profunda a sistemului de justitie penala in conditii de democratie si stat de drept."

Cateva dintre problemele semnalate de Expert Forum:

  • Exista divergente de opinie privind interpretarea principiului legii penale mai favorabile.
  • Formularile echivoce din lege impun judecatorului sa ghiceasca intentiile legislatorului si vor genera haos: solutii diferite in cazuri similare.
  • Pedeapsa in cazul infractiunilor contra patrimoniului scade dramatic, inclusiv in cazul in care acestea au generat consecinte deosebit de grave.
  • Ingreunarea anchetelor prin imposibilitatea de a folosi unele instrumente investigative.
  • E nevoie de pedepse mai mari pentru prejudicii de peste 2 milioane de euro, altfel faptele se vor prescrie inainte sa se poata da solutia definitiva.

Expert Forum (EFOR) este un think tank din Bucuresti, infiintat de cativa cunoscuti experti in politici publice si buna guvernare care au activat mai bine de un deceniu in societatea civila. Domeniile pe care le acopera includ: reforma administratiei si integritate; descentralizare si finante publice; reforma justitiei si anticoruptie; politici sociale si pensii; energie si transporturi; sanatate.