Ca urmare a cazurilor de coruptie din unele scoli si a lipsei deciziilor la nivelul Ministerului Educatiei, "activitatile extrascolare, finantate de parinti, sunt pe punctul de a fi sistate in toate unitatile de invatamant", avertizeaza vicepresedintele PDL, Raluca Turcan. Intr-un comunicat cu titlul "Saptamana altfel se poate desfiinta", Turcan sustine ca "de teama ca orice activitate care implica bani de la parinti genereaza, automat, suspiciuni de coruptie, foarte multi profesori refuza sa mai fie parte la colectarea acestor fonduri de la parinti".

Raluca Turcan, secretar al Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, sustine ca ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, trebuie sa elaboreze un document cu activitatile scolare ce pot fi finantate din banii parintilor.

"Cazurile de coruptie din unele scoli romanesti au drept victime colaterale tot dascalii de buna credinta si copiii. Ca urmare a mediatizarii acestora si a lipsei deciziilor ministrului Pricopie, activitatile extrascolare, finantate de parinti, sunt pe punctul de a fi sistate in toate unitatile de invatamant", declara Raluca Turcan.

Aceasta afirma ca "de teama ca orice activitate care implica bani de la parinti genereaza, automat, suspiciuni de coruptie, foarte multi profesori refuza sa mai fie parte la colectarea acestor fonduri de la parinti. Prin urmare, orice activitate care implica finantare din partea parintilor, precum concursuri sportive sau culturale, cercuri de studiu sau excursii scolare, au fost puse pe lista neagra a activitatilor didactice. Cu alte cuvinte, Ministerul educatiei si Inspectoratele Scolare accepta o solutie extrema, cu efect negativ direct asupra Educatiei copiilor, in loc sa ofere reglementare clara a tuturor fondurilor folosite in scoala".

Potrivit vicepresedintelui democrat-liberal, "solutia pe care PDL o propune este elaborarea unui document unitar care sa fie transmis tuturor scolilor din Romania si care sa listeze activitatile ce pot fi finantate de parinti".

"In absenta unui management eficient si categoric, primele victime sunt tot copiii si dascalii din Romania. Programul 'Saptamana altfel', atat de iubit si educativ pentru copii, s-ar putea transforma pentru multi elevi intr-o saptamana petrecuta in fata televizorului sau calculatorului in loc sa mearga la muzee, teatre sau excursii de studiu", avertizeaza Raluca Turcan.

Amintim ca purtatorul de cuvant al Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti, Marian Banu, a declarat pentru HotNews.ro la inceputul saptamanii ca inspectoratul nu mai permite strangerea de bani de la elevi direct de catre cadre didactice pentru organizarea de concursuri scolare, sportive sau culturale. "Sunt zeci de concursuri. Totul trebuie sa se faca prin asociatiile de parinti", a precizat acesta.

Marian Banu a afirmat, insa, ca "sunt permise concursurile scolare unde parintii contribuie direct pentru acordarea de premii", insa nu si activitatile pentru care profesorii colecteaza sume de la elevi.

In ceea ce priveste excursiile scolare, inspectorul general scolar Constantin Traistaru a declarat pentru HotNews.ro ca inspectoratul nu a facut niciun demers referitor la schimbarea regulilor de organizare a acestora. "Nu exista niciun fel de recomandare referitor la acest lucru. Singurul lucru pe care l-am spus in sedinta cu directorii a fost ca sumele de bani este indicat sa fie operate prin asociatia de parinti de la nivelul scolii", a afirmat Traistaru.

Referitor la situatia organizarii de excursii scolare, inspectorul scolar general din Capitala a declarat ca asociatiile de parinti sunt cele care trebuie sa raspunda de aceste activitati. "Nu am facut niciodata o recomandare in ceea ce priveste desfasurarea excursiilor", a sustinut Constantin Traistaru.

Marius Ovidiu Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", a anuntat luni, 20 ianuarie, ca le recomanda profesorilor sa nu mai contribuie cu niciun leu "la asigurarea desfasurarii unui act educational de calitate si sa nu le mai solicite parintilor sa vina cu sume de bani prin fondul clasei".

In urma cu o saptamana, Gabriel Ispas, secretar general adjunct al Ministerului Educatiei Nationale si presedinte al Comisiei pentru prevenirea coruptiei in invatamantul preuniversitar, a anuntat ca pana la sfarsitul anului scolar, pe 15 iunie, va fi realizat Codul de Etica pentru sistemul de invatamant preuniversitar. Acesta a mai spus ca in ultimele 6 luni la linia de telefon TELVERDE pentru reclamarea actelor de incalcare a eticii in educatie au fost inregistrate 299 de sesizari, insa nu toate s-au confirmat. "Cele mai multe sesizari se refera la fondul clasei, implicarea invatatoarelor, profesorilor, dirigintilor in colectarea de bani si se refera si la vanzarea de materiale auxiliare", a afirmat Ispas.

Tot pe 14 ianuarie, Constantin Traistaru, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), a discutat cu directorii scolilor despre problema fondului clasei si prevenirea coruptiei in unitatile de invatamant. Oficialul le-a prezentat directorilor scolilor din Capitala o lista cu activitatile care favorizeaza coruptia in sistemul de invatamant, scrie Mediafax. Printre activitatile indicate de inspectorul general sunt urmatoarele:

  • inscrierea la clasa pregatitoare
  • constituirea claselor la inceput de an scolar
  • transferul elevilor
  • activitatea Scoala dupa scoala
  • meditatii particulare cu elevii de la clasa
  • constituirea fondului comitetului de parinti
  • organizarea optionalelor
  • materialele auxiliare, respectiv culegeri distribuite in scoli, caz in care profesorii se transforma in agenti comerciali
  • concursuri cu plata (daca asociatiile de parinti sustin astfel de actiuni, atunci isi asuma responsabilitatea acestora)
  • organizarea banchetelor la sfarsit de an scolar sau de semestru
  • examenele nationale, cele de definitivat si de titularizare

"Trag un semnal clar de alarma asupra acestor activitati, semnal de alarma pe care vreau sa il asumam cu totii", a spus inspectorul general scolar Constantin Traistaru. Acesta a declarat ca, din punctul sau de vedere, fondul clasei ar trebui desfiintat.

Intalnirea inspectorului scolar general din Capitala cu directorii de scoli s-a desfasurat la patru zile dupa ce ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca le-a cerut inspectorilor scolari sa aiba intalniri cu toti directorii din tara in care sa discute "problema fondului clasei, a modului in care acesti bani circula, ce este permis si ce nu este permis si cum sa se evite situatii de coruptie in scoli".

"Directorii au obligatia sa mearga in scoala si in toate scolile din Romania si in urmatoarele 2 saptamani sa se discute pe problema banilor care au circuit ilegal in scoala", a declarat Remus Pricopie pe 10 ianuarie. Ministrul a avertizat ca "fondul clasei gestionat de profesor, de director, de invatator este ilegal", dar ca "in acelasi timp este dreptul oricarui cetatean sa contribuie". "Acest lucru trebuie facut numai prin asociatiile de parinti, cu chitanta, dar nici asociatia de parinti nu poate impune o suma", a precizat ministrul Educatiei Nationale.

Citeste si: