A nins alb la Kiev, dar zapada e neagra. Negre sunt si feţele oamenilor de pe strazi. Nu zambesc. Nu canta. Privesc in gol, incremeniti ca turturii de pe baricade. Sau muncesc la intarirea si extinderea baricadelor. In piata se impart iconite cu Arhanghelul Mihail: ingerul cu o sabie in mana. Armistitiul a expirat, iar Euromaidanul e pregatit.

Kiev in pragul violenteiFoto: Hotnews

Daca nu stii unde e centrul Kievului sau nu treci pe acolo, ai putea crede ca esti intr-o capitala normala care isi revine incet dupa sarbatorile de Craciun. Dar chiar in fata manastirii Sfantul Mihail, unul dintre punctele de atractie ale capitalei Ucrainei, vei vedea primul avanpost. In jurul unui butoi in care arde un foc roscat, stau sapte barbati cu casti de protectie pe cap si cateva bate in maini.

Cobori dealul inspre Maidan Nezalezhnosti (Piata Independentei) si ajungi pe Euromaidan, locul unde de doua luni sute de mii de ucraineni protesteaza impotriva presedintelui Victor Ianukovici. Motivul supararii: in loc sa semneze un tratat cu Uniunea Europeana, presedintele Ucrainei a batut palma cu Moscova lui Vladimir Putin.

Protest in Kiev la -10 grade

Pe zidurile caselor din jurului Euromaidanului scrie “Revolutie” sau “Ucraina ridica-te!”. Protestatarii au delimitat perimetrul revoltei cu o serie de baricade construite din saci cu nisip, pietre, masini rasturnate si sarma ghimpata. Zona stapanita acum de protestatari are o marime comparabila cu cea dintre Piata Unirii si Piata Universitatii din Bucuresti.

Prin baricade exista cai de acces diferite pentru cei care intra si cei care ies. Deasupra uneia dintre intrari e construit un foisor din care o santinela priveste spre deal printr-o luneta. Din loc in loc vezi cozi in fata unor popote mobile invaluite de aburi.

In multime umbla fete tinere care duc cutii cu sandviciuri. Un sir de barbati marsaluieste grabit in spatele unui tanar care, cu mana ridicata, striga: “Faceti loc, trece coloana”. Oamenii sunt disciplinati. Amabili. Dar nu zambesc. Deloc.

Doi dintre protestatari au fost impuscati miercuri. S-ar parea ca alti trei ar fi murit in conditii suspecte. Presa opozitiei a publicat imagini cu alti protestatari arestati, tinuti dezbracati la – 15 grade de catre Berkut, fortele speciale de interventie ale jandarmeriei. Autoritatile spun ca 72 de oameni au fost internati pentru rani in timpul protestului. Opozitia spune ca 1400. Oficialii europeni au condamnat ferm violentele. Americanii au anulat vizele unor oficiali ai politiei ucrainene. Rusii spun ca “situatia scapa de sub control si ca protestele sunt sustinute din strainatate”.

Baricada inghetata in centrul Kievului

Si oamenii Euromaidan-ului au ceva de spus. O fac printre dinti: “vin aici de doua luni, tocmai din Lvov”, spune Vasily, un biolog de 40 si ceva de ani din vestul Ucrainei. “La fiecare saptamana mai fac pauza, ca e foarte obositor sa stai aici tot timpul. Dar vin pentru copiii mei. Nu pentru mine. Vin pentru viitorul lor”.

Organizarea protestului e aproape militara. Fara asta nimeni nu ar rezista in strada vreme de doua luni in iarna nordica. Protestatarii permanenti ai Euromaidanului sunt impartiti in 12 batalioane (numite “sute”), care la randu-le sunt impartite in mai multe divizii de 10, 12 sau 15 oameni. Fiecare are un sef al ei si fiecare dintre membrii unei divizii trebuie sa stie numarul de telefon al celorlalti.

Oamenii dorm in corturi sau in cladirile din centrul orasului ocupate de protestatari. Acolo se intra doar cu legitimatie sau dupa ce soliciti permisiunea speciala a intendentului cladirii. Regulamentele de ordine interioara sunt stricte: fara alcool, “cine fumeaza e moscal” (moscal inseamna moscovit), “cine scuipa pe jos e porc”. Regula suprema: “Fii bland cu tovarasii tai si nemilos cu dusmanii. Slava Ucrainei!”

“Da, vrem cu Europa”, spune Vasily. “Vrem oriunde cat mai departe de Rusia”. De doua luni milioane de ucraineni protesteaza impotriva presedintelui Yanukovici tocmai pentru ca el vrea cu Rusia. Dar, pana astazi, nimic nu s-a intamplat.

Liderii opozitiei cer alegeri anticipate. Oamenii din Euromaidan cer demisia lui Yanukovici. La Kiev, rasculatii sunt mai radicali decat liderii lor. De altfel, in Ucraina opozitia nu e unita, fiind formata din trei blocuri politice, fiecare sprijinita de unul sau mai multi oligarhi in acelasi timp. In Euromaidan exista cateva batalioane organizate in special din simpatizantii unui anumit partid, dar sunt si batalioane apolitice. Deocamdata toti lupta impotriva unui singur dusman.

Trupele Berkut vazute de pe baricada Hrushevskoho

Nu departe de Euromaidan se afla cladirea guvernului si a Parlamentului. In capatul strazii Hrushevskoho se ridica un fum gros. Aici zapada e neagra. In mijlocul strazii au fost rasturnate mai multe masini pe care stau turturi uriasi si cativa protestatari-santinela. Cladirile din jur sunt arse.

Dar in spatele baricadei de pe Hrushevskoho, locul confruntarilor violente din zilele trecute, misuna un furnicar de oameni. Cara saci, burlane, bucati de ciment, usi, portiere de masini, butoaie, pietre. Cara si barbatii, si femeile, si adolescentele. Cateva doamne mai in varsta taraie dupa ele niste saci plini. Se intareste baricada pentru ce ar putea sa vina dupa incheierea armistitiului.

Unul dintre liderii opozitiei, fostul campion mondial de box Vitaly Klitschko, a stabilit un armistitiu pentru a negocia cu presedintele Yanukovici. “Daca presedintele nu ne va asculta, vom porni la atac”, a spus Klitschko. Armistitiul a expirat in noaptea de joi. In Lviv, Ivano-Frankivsk si alte orase din vestul Ucrainei oamenii au pornit deja la atac. Au ocupat consiliile locale si i-au fortat pe oficialii pro-guvernamentali sa demisioneze.

Dar centrul simbolic al bataliei e la Kiev. In fata baricadei Hrushevskoho stau concentrate mai multe trupe Berkut. Scuturile lor au culoarea gri-argintie a inghetului. Intre Berkut si baricada e un spatiu gol de doar 50 de metri.

Aici calci pe cioburi, pe caramizi-proiectil, pe bâte abandonate, pe Molotoave ne-explodate. Aici e linistea din pragul violentei. Nimeni nu vorbeste: nici jandarmii Berkut, nici protestatarii de pe baricada. Daca politicienii care negociaza in birourile de deasupra lor nu se vor intelege, unii dintre cei de aici ar putea muri.

“Pentru viitorul copiilor mei”.

UPDATE

  • Vineri, ora 00.30: Liderii opozitiei apar in fata zecilor de mii de ucraineni aflati in continuare in piata Euromaidan, la o temperatura de -16 grade. Negocierile cu presedintele pro-rus Viktor Yanukovici sunt deocamdata blocate. Liderii anunta ca protestele vor continua si ca se va trece la construirea, pasnica, de noi baricade.

Protestatarii se odihnesc in cladirile institutiilor din Kiev pe care le-au ocupat in ultimele luni.

  • Vineri, ora 09.00: Peste noapte a fost ridicata o noua baricada. Vitaly Klitschko, unul dintre liderii opozitiei, a declarat dupa negocierile esuate ca "Nu are rost sa mai stam la masa cu cineva care deja a decis sa ne insele. Imi doresc sincer sa nu mai fie varsare de sange. Eu voi supravietui, dar ma tem ca vor mai fi morti". Cuvantul de ordine printre protestatari in aceasta dimineata este "Extindem Euromaidanul".

Baricada pe strazile Kievului

  • Vineri, ora 11: Protestele contra regimului lui Viktor Yanukovitch s-au raspandit in orase din vestul si nordul Ucrainei, o regiune unde sentimentele anti-rusesti sunt raspandite. Sediul guvernatorului din Lviv si Rivne au fost ocupate de protestatari. In Lviv au inceput sa se ridice baricade, anunta presa pro-opozitie. Au fost ocupate si sediile prefecturilor din Ternopil, Khmelnytsky si Cherkassy.