Publicistul George Stanca a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, fiind declarat vinovat pentru faptul ca a plagiat "Jurnalul" lui Lev Tolstoi, anunta B1 TV. In noiembrie, Curtea de Apel Bucuresti a confirmat sentinta data de magistratii Tribunalului Bucuresti, dar Stanca mai are o cale de atac la Curtea Suprema.

George StancaFoto: Agerpres

Dosarul publicistului este singurul caz de plagiat pentru care a fost data o sentinta de condamnare la inchisoare, afirma B1 TV. Procurorii au aratat ca Stanca a plagiat o traducere a cartii "Jurnalul", scris de Lev Tolstoi si apoi a semnat lucrarea cu pseudonim.

"In drept, fapta inculpatului Stanca Gheorghe, pseudonim literar G.S., constand in insusirea in mod ilicit a unei traduceri anterioare din limba rusa in limba romana a operei 'Jurnal' - L.T. efectuata de partea vatamata, traducatorul (...), prin prezentarea acestei traduceri ca fiind propria sa opera de creatie intelectuala in lucrarea 'Memorii' sub pseudonimul ¬G.S.", editata, tiparita si publicata de Editura A. H., intruneste elementele constitutive ale infractiunii de insusire fara drept a calitatii de autor al unei opere (...)', se arata in rechizitoriul procurorilor.

George Stanca a dat vina pe editura.

"Inculpatul Gheorghe Stanca, conform declaratiei sale, a primit asigurari (...) ca drepturile de autor ale traducerii vor fi achizitionate, dar i s-a sugerat in acelasi timp ca daca nu efectueaza modificarile cerute colaborarea sa cu SC Adevarul Holding SRL va inceta. In consecinta, inculpatul a procedat la efectuarea modificarilor solicitate si dupa ce le-a transmis pe e-mail redactiei editurii a fost chemat pentru semnarea unui contract in temeiul caruia sa poata fi platit pentru munca prestata. Cu aceasta ocazie a constatat ca era vorba de un contract de traducere in care el avea calitatea de traducator a lucrarii in continutul careia efectuase modificarile solicitate', mai spus procurorii.

Insa, magistratii l-au gasit vinovat de plagiat si l-au condamnat la un an de inchisoare cu suspendare. Stanca poate ataca decizia la Curtea Suprema.