Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate privind inlaturarea prescriptiei pentru infractiunile de omor, informeaza Agerpres. Decizia are efect asupra cazurilor fostilor comandanti de penitenciare din perioada comunista, precum Alexandru Visinescu si Ion Ficior, acuzati de genocid. Sunt afectate si dosarele Revolutiei si ale mineriadei, care, in cazul admiterii exceptiei, riscau sa fie blocate definitiv.

Decizia este definitiva si general obligatorie.

Presedintele CCR Augustin Zegrean a declarat joi ca CCR a decis, cu majoritate de voturi, ca tortionarilor nu li se aplica prescriptia infractiunilor comise, informeaza Mediafax.

"Cu majoritate de voturi, Curtea a respins exceptia de neconstitutionalitate a articolului 125 din Codul Penal. Concret, sa zicem, cum s-a spus in presa, prescriptia infractiunilor comise de tortionari, cum spuneati dumneavostra, nu se implineste, deci nu se aplica prescriptia. Faptele nu se prescriu. Adica, mai exact, faptele de crima, de exmplu, nu sunt prescriptibile, nici raspunderea penala, nici executarea pedepsei", a spus Zegrean.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata de Nicolae Jr. Trebuian, care a contestat constitutionalitatea dispozitiilor art.125 alin.3 din Codul penal. In luna octombrie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc si-a exprimat ingrijorarea privind posibila blocare a dosarelor Revolutiei ca urmare a solutionarii unei exceptii de neconstitutionalitate de catre Curtea Constitutionala a Romaniei in acest caz.

Exceptia face referire la Legea 27/2012 care a modificat Codul Penal al Romaniei, dupa cum urmeaza: a inlaturat prescriptia raspunderii penale pentru infractiunile de omor (omor, omor calificat, omor deosebit de grav si infractiuni intentionate care au avut ca urmare moartea victimei), inclusiv pentru cele in legatura cu care nu s-a implinit termenul de prescriptie la data intrarii in vigoare a legii (martie 2012) si a introdus sintagma 'indiferent de data la care au fost comise' pentru imprescriptibilitatea infractiunilor de genocid, crime contra umanitatii si de razboi.

Presedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, a transmis la acea data judecatorilor CCR o scrisoare privind situatia care ar fi creata odata cu admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a Legii 27/2012.

"Legea 27/2012 are implicatii inclusiv in ceea ce priveste cercetarea si judecarea persoanelor responsabile pentru decesele inregistrate in contextul evenimentelor din decembrie 1989. O admitere a exceptiei de neconstitutionalitate in cauza legata de imprescriptibilitatea infractiunilor pentru care nu s-au implinit inca termenele de prescriptie ar insemna ca persoanele responsabile pentru infractiunile de omor nu vor mai putea fi trase la raspundere penala. Consecinta ar fi ca faptele de la Revolutie pentru care nu se indeplinise termenul de prescriptie in martie 2012 (si care devenisera astfel imprescriptibile) vor fi prescrise definitiv, deci nu se mai poate atrage raspunderea penala a faptuitorilor. Toate denunturile vor fi solutionate prin rezolutii de neincepere a urmaririi penale. Precizam ca modificarea din 2012 nu are niciun efect asupra faptelor de omor pentru care termenul de prescriptie a raspunderii penale era deja implinit", se arata in scrisoarea adresata CCR.

Gandul, in parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, a inceput in luna iulie publicarea listei fostilor tortionari din perioada comunista. IICCMER a identificat 35 de comandanti de penitenciare care in perioada '47-'65 au condus temnitele comuniste unde au fost incarcerati liderii PNT si PNL epurati de regimul comunist. Peste 100.000 de detinuti considerati de regimul comunist inamici ai statului au decedat in inchisorile din Romania intr-un singur deceniu.

Nimeni nu a fost tras la raspundere pentre aceste crime. IICCMER ii acuza oficial pe cei 35 de tortionari de omor deosebit de grav si genocid. Gandul va prezinta profilul complet al primului tortionar pe numele caruia a fost depusa o plangere penala pentru omor deosebit de grav.

Stire in curs de actualizare