In jur de 100 de persoane - potrivit televiziunilor de stiri - protesteaza marti in fata Palatului Parlamentului fata de posibila adoptare a Legii minelor, ce da unda verde proiectului de la Rosia Montana. Un protest similar are loc si la Cluj, in fata sediului Prefecturii. Proiectul de modificare si completare a Legii minelor se afla pe ordinea de zi si urmeaza sa intre azi la vot final in Camera Deputatilor, in calitate de for decizional. Legea se aplica inclusiv proiectului de la Rosia Montana, spre nemultumirea opozantilor acestuia, care cer respingerea ei.

Ora 12:59 Zeci de protestatari au intrat in sediul Avocatului Poporului unde scandeaza "Uniti, salvam Rosia Montana" si "Nu capitulam", cerand sa discute cu Anastasiu Crisu, transmite Mediafax.

Protestatarii au intrat in sediul Institutiei Avocatul Poporului in jurul orei 12.30, acestia avand afise pe care scrie "Uniti, salvam Rosia Montana".

Acestia au spus ca sunt nemultumiti de prevederile din Legea minelor si au cerut sa aiba o discutie cu Avocatul Poporului, Anastasiu Crisu, caruia vor sa ii ceara sa sesizeze Curtea Constitutionala in cazul actului normativ.

Protestatari au intrat intr-un birou, unul dintre acestia avand o portavoce, la care scandeaza "Uniti, salvam Rosia Montana" si "Nu capitulam".

In sediul Avocatului Poporului sunt aproximativ 30 de protestatari, in timp pe trotuarul din fata institutiei sunt alti 30 de manifestanti.

Doua echipaje de jandarmi au fost trimise la sediul Avocatului Poporului, precum si politisti de la Politia Centrului Istoric.

Jandarmii ii legitimeaza pe protestatarii care au ramas in fata sediului.

Comisiile de industrii si administratie ale Camerei Deputatilor au adoptat, luni, raport favorabil pentru proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii minelor. In cadrul acestui proiect a fost acceptat, la propunerea PNL, introducerea unui nou capitol referitor la transparenta in exploatarea resurselor naturale.

Unul dintre amendamente prevede introducerea unei noi litere la articolul 57 al proiectului. Acesta arata ca nerespectarea de catre titularii permiselor si licentelor a obligatiilor prevazute in prezenta lege constituie contraventie daca, potrivit legii penale, nu constituie infractiune si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 1.000.000 de lei la 5.000.000 lei pentru incalcarea obligatiilor stabilite la Capitolul III1, art. 37 (2), literele p) si r), iar nerespectarea repetata a acestora poate atrage dupa sine si retragerea dreptului de exploatare.

Astfel, fiecare companie care exploateaza resurse naturale trebuie sa publice semestrial pe pagina proprie de internet volumul si costurile de productie si platile efectuate catre stat pentru fiecare proiect derulat. De asemenea, orice companie implicata intr-un proiect de exploatare a resurselor naturale ale statului are obligatia sa publice semestrial, pe pagina proprie de internet, un raport de guvernare corporativa, responsabilitate sociala si protectia mediului, care sa cuprinda si o sectiune cu privire la problemele si riscurile identificate in perioada de raportare si modul de gestionare a acestora. Rapoartele se incarca pe pagina de internet a companiilor la jumatatea si la finalul anului fiscal.

In noul capitol introdus la propunerea PNL se definesc principiile transparentei, responsabilitatii, sustenabilitatii, concurentei loiale si integritatii.

"Acest set de masuri este de natura sa garanteze atat in prezent, cat si in viitor respectarea unor principii de baza, de etica, responsabilitate si transparenta, de natura sa ofere cetateanului linistea si siguranta necesare, sa descurajeze practicile ilegale, imorale sau periculoase in industria extractiva si sa favorizeze exploatarea sigura, eficienta si profitabila a resurselor naturale ale tarii noastre. Beneficiile sociale ale acestor amendamente sunt ample, ele raspunzand unei nevoi identificate in societate pentru o mai buna informare si un mai bun control asupra gestiunii resurselor naturale nationale, precum si pentru o mai mare siguranta in ceea ce priveste practicile de exploatare a resurselor utilizate. Responsabilitatea este unul dintre principiile de baza, propunandu-se masuri care vizeaza in mod explicit impiedicarea exploatarii resurselor naturale prin procedee periculoase pentru sanatatea omului sau pentru mediul inconjurator. Accentul cade pe sustenabilitate si dezvoltare durabila, atat din perspectiva cetatenilor, cat si din cea a mediului inconjurator", a aratat PNL, intr-un comunicat remis Agerpres.