Comuna vasluiana Pungesti, acolo unde reprezentantii Chevron lucreaza pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de sist, a fost declarata zona speciala de siguranta publica. Potrivit unui ordin al Jandarmeriei, in zonele in care au loc manifestari violente se impun masuri speciale, a declarat pentru Agerpres un reprezentant al Jandarmeriei.

"Potrivit ordinului, in zona sunt intensificate masurile specifice de prevenire si combatere a faptelor antisociale si de mentinere a starii de liniste si ordine publica. In zona sunt create dispozitive si sunt detasate echipaje de interventie si patrule, pentru a se crea un climat de liniste si siguranta pentru cetateni", a declarat duminica purtatorul de cuvant al Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau, mr. Marius Taranu, pentru agentia de presa citata.

Ce spune legea despre instituirea zonei speciale de siguranta publica:

Ordinul 60 din 2010 al Ministerului Administratiei si Internelor arata in ce conditii se poate institui o zona speciala de siguranta publica, fara a detalia masurile pe care autoritatile sint indreptatite sa le ia:

  • Art. 12:
  • (1) Prin dispozitia sefului politiei municipale/orasenesti, in mediul urban si rural se pot constitui zone speciale de siguranta publica, in care se instituie dispozitive suplimentare de ordine si siguranta publica, folosindu-se inclusiv personal de la alte formatiuni ale politiei - investigatii criminale, detasamente de interventie rapida etc.
  • (2) Constituirea zonei speciale de siguranta publica are loc atunci cand pe un spatiu restrans se concentreaza un fenomen infractional - violente, trafic si consum de droguri, prostitutie etc.
  • (3) In momentul in care cauzele ce au determinat constituirea zonei speciale de siguranta publica au fost inlaturate, masurile speciale luate inceteaza.

Mai multi cetateni din comuna vasluiana Pungesti au acuzat reprezentantii Jandarmeriei de o serie intreaga de abuzuri, sustinand ca oamenii nu sunt lasati sa iasa din case fara sa fie perchezitionati si chestionati.

"La fiecare casa sta cate un jandarm. Nici in drum nu avem voie sa iesim fara sa dam socoteala jandarmilor. Nu intelegem pe cine apara ei aici, in slujba cui actioneaza", a declarat un locuitor din Pungesti.

Autoturismele care circula de drumul judetean care face legatura intre Vaslui si Pungesti sunt in continuare oprite, iar conducatorii auto sunt intrebati unde merg si cu ce scop.

Protestatarii din Pungesti s-au adunat din nou, dupa ce compania Chevron a anuntat duminica dimineata reluarea lucrarilor de explorare din perimetrul Silistea, comuna Pungesti. Operatiunile Chevron fusesera suspendate temporar sambata la pranz in urma violentelor dintre protestatari si jandarmi.

In zona se afla in continuare un numar important de jandarmi. Pe parcursul noptii, drumul care face legatura dintre Vaslui si Pungesti a fost blocat, masinile putand trece doar in urma controalelor efectuate de jandarmi. Mai multi protestatari au fost audiati de politisti in urma incidentelor de sambata.