Aproximativ 30 de persoane aflate in corturile din tabara din Silistea-Pungesti reclama interventia in forta a jandarmilor, luni dimineata, oamenii spunand ca au fost ridicati din corturi si urcati in dube, in timp ce pe drumul judetean din zona Jandarmeria a montat garduri. Localnicii care stau in tabara sustin ca luni dimineata, in urul orei 4:30, jandarmii au intervenit in forta si i-au urcat in dube pe unii dintre ei, oamenii spunand ca, in total, au fost ridicate de catre jandarmi 30 de persoane. Ulterior, in zona au ajuns zeci de localnici, chemati de oamenii din tabara, care sustin ca jandarmii au continuat sa intervina in forta, obligandu-i sa paraseasca zona, potrivit Mediafax. O parte dintre protestatari sustin ca au fost agresati de jandarmi si ca ar fi fost loviti inclusiv cu bastoanele de catre fortele de ordine, iar in acest timp in zona ar fi fost aduse mai multe utilaje ale Chevron.

Proteste la Pungesti, luna octombrieFoto: HotNews.ro

UPDATE 20:30: Protestele de la Pungesti s-au calmat in a doua parte a zilei, insa "razboiul" s-a mutat pe retelele de socializare, unde opozantii explorarii gazelor de sist fac apeluri pentru organizarea unui protest masiv in fata Guvernului.

UPDATE 14:20 "Cred ca Romania poate fi o tara democratica si puternica daca toti respectam legile si daca nu acceptam - si nu vom accepta - ca 20, 30, 50, 70 de oameni sa incalce legea", a declarat premierul Victor Ponta luni, intrebat despre protestele de la Pungesti.

Seful Executivului a explicat ca "acolo e vorba despre o proprietate privata. Cei de la Chevron isi pun gard, isi pazesc o propietate privata. Si daca era vorba de proprietatea privata a oricarui om din aceasta tara, chiar si de terenul de la Nana, tot la fel procedam, si anume daca veneau niste oameni care ocupau ilegal un teren trimiteam fortele statului ca sa aplice legea."

UPDATE 12:23 Agerpres informeaza ca drumul care face legatura intre Vaslui si Pungesti este blocat in continuare la intrarea in localitatea Silistea, unde Chevron a deplasat o serie de utilaje in vederea inceperii lucrarilor de amenajare a primei sonde de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.

Jandarmii au montat garduri de protectie si nu dau voie nici reprezentantilor presei sa se apropie de perimetrul in care Chevron a inceput lucrarile.

UPDATE 11:52 Seful Jandarmeriei Romane, Mircea Olaru, a anuntat luni, intr-o conferinta de presa, ca, pana in acest moment, 7 protestatari au fost sanctionati. Ei au fost condusi la sediul Politiei Vaslui. Pentru 6 dintre ei s-au intocmit actele de sesizare sub aspectul savarsirii faptei de blocare a unei cai de comunicatii. Pentru unul dintre cei 6 s-au intocmit actele de constatare sub aspectul savarsirii faptei de distrugere, iar cel de al 7-lea a fost amendat cu 500 lei pentru participare la o adunare publica nedeclarata, urmata de refuzul parasirii acesteia la olicitarea fortelor de ordine.

Potrivit Jandarmeriei, "pe toata perioada desfasurarii activitatilor, nu s-a folosit forta si nu s-au folosit materialele din dotare: gaze lacrimogene sau bastoane". Reprezentantul autoritatilor a precizat ca o masina a jandarmeriei a fost avariata, luneta fiind sparta, si un jandarm este lovit la piciorfiind internat intr-o unitate medicala din Vaslui.

Jandarmeria a facut apel la cetateni sa manifeste pasnic, precizand ca jandarmii vor actiona in spiritul legii.

Mircea Olaru, a explicat ca cei 100 de protestatari prezenti la Pungesti au fost somati legal sa deblocheze drumul de acces permitand accesul utilajelor Chevron pe terenul companiei. La apelul fortelor de ordine, o parte dintre manifestanti au parasit drumul, in timp ce altii au ramas in continuare pe carosabil. Drept urmare, a precizat reprezentantul Jandarmeriei, acestia din urma "au fost ridicati" de jandarmi si dusi la Politie pentru a fi identificati.

Seful Jandarmeriei a adaugat ca fostul primar din localitate, Costica Spiridon, care a protestat si in 16 octombrie, a incercat sa blocheze drumul cu masina personala, abandonand autoturismul. Jandarmeria a indepartat autovehiculul de pe carosabil, iar fostul edil a fost dus la sediul Politiei, "ulterior el ajungand la spital din cauza unor probleme de sanatate mai vechi", a declarat Mircea Olaru.

UPDATE 9:46 Un jandarm cu o rana la picior a fost transportat luni dimineata cu o ambulanta la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui dupa ce a alunecat intr-un sant la Pungesti. Doi protestatari au fost transportati la spital, unul in stare de lipotimie si altul cu traumatism toraco-abdomina, informeaza Agerpres.

"Jandarmul a fost transportat cu o ambulanta detasata in zona Pungesti dupa ce a suferit o contuzie lombara. In cursul diminetii alti doi cetateni care se aflau la Pungesti, unul in stare de lipotimie si altul cu traumatism toraco-abdominal au fost de asemenea dusi la spital de doua ambulante", a declarat managerul Serviciului de Ambulanta Judetean Vaslui, Aurora Popa, pentru agentia de presa citata.

UPDATE 9:20 Reprezentantii Jandarmeriei sustin ca interventia de la Pungesti nu a fost una in forta ci a respectat procedurile in vigoare, informeaza B1TV. Potrivit Jandarmeriei, 7 persoane au fost retinute.

UPDATE 8:53 Potrivit Realitatea TV, circa 100 de localnici au blocat drumul judetean care trece prin sat.

La ora transmiterii acestei stiri, drumul judetean Vaslui-Garceni este blocat in totalitate de Jandarmerie, la iesirea din localitatea Silistea, unde Chevron are concesionat terenul pe care ar urma sa isi aplaseze sonda de explorare a gazelor de sist, astfel ca nu se poate ajunge la tabara de corturi in care stau protestatarii.

In zona taberei de la Pungesti sunt zeci de masini de Jandarmerie, Politie si Ambulanta, iar drumul judetean este blocat cu garduri metalice, fiind impiedicat accesul la corturile protestatarilor.

In zona nu este permis nici accesul jurnalistilor, carora li s-a spus ca masura este luata pentru "siguranta" lor, iar pana in prezent nu exista nicio informare oficiala din partea autoritatilor privind situatia de la Pungesti.

Potrivit Agerpres, reprezentantii Chevron au ajuns, luni dimineata, cu mai multe utilaje spre perimetrul concesionat din localitatea Silistea, comuna Pungesti, acolo unde urmeaza sa inceapa lucrarile pentru montarea primei sonde de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.

In zona au fost mobilizate impresionate forte de ordine, jandarmi, politisti si pompieri.

De asemenea, trei masini ale Serviciului de Ambulanta Judetean Vaslui au fost trimise la Pungesti.

Circulatia pe drumul judetean care face legatura intre Vaslui si Pungesti este blocat, fortele de ordine nepermitand nici reprezentantilor presei sa mearga spre perimetrul de la Silistea.

Atat prefectul judetului, Radu Renga, cat si reprezentantii Inspectoratului de Jandarmi Judetean Vaslui nu au putut fi contactati pentru a oferi mai multe informatii despre situatia de la Pungesti.

Pe 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Aproximativ 500 de persoane au protestat, in 16 octombrie, in zona localitatii vasluiene Silistea, comuna Pungesti, unde compania Chevorn intentioneaza sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist in judetul Vaslui.

Localnicii au blocat atunci drumul judetean Vaslui - Garceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petroliera sa patrunda in perimetrul luat in concesiune pentru amplasarea sondei de explorare. Dupa protestele din octombrie, localnicii au amplasat corturi si un vagon de dormit, unde o parte dintre ei stau si pe timpul noptii, zona fiind numita "tabara de rezistenta de la Pungesti".

Ulterior, reprezentantii companiei Chevron si-au retras specialistii de pe suprafata de teren detinuta la Silistea, fara ca acestia sa mai revina in zona.

Tom Holst, managerul Chevron pentru Romania, a anuntat apoi ca explorarea gazelor de sist de la Pungesti se suspenda pana cand siguranta angajatilor firmei, a constructorilor si a comunitatii va fi asigurata si, totodata, pana cand se va intelege ca metodele folosite de catre companie sunt cele mai bune.

Pe 27 noiembrie, aproximativ 200 de localnici din comuna vasluiana Pungesti s-au adunat din nou in zona in care Chevron detine terenul pe care ar urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist, oamenii spunand atunci ca au recurs la acest gest dupa ce in zona au vazut mai multe masini ale Jandarmeriei.

  • Jandarmerie: Misiunea jandarmilor este sa asigure un climat de normalitate la Pungesti

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Irina Radu, spune ca "misiunea jandarmilor este sa asigure un climat de normalitate la Pungesti" si ca in timpul deplasarii jandarmilor in zona aproximativ 100 de persoane au blocat drumul judetean, sapte dintre acestea fiind ridicate si duse la Politie.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Irina Radu, a declarat, luni dimineata, ca pe timpul deplasarii jandarmilor catre Pungesti, peste 100 de persoane au blocat drumul judeten.

"Peste 100 de persoane au blocat drumul judeten si au avut un comportament ostil, iar jandarmii au actionat pentru deblocarea caii de acces. Sapte persoane au fost duse la Politia Vaslui. Este normal ca jandarmii sa actioneze pentru asigurarea ordinii si linistii publice, fiind o zona speciala", a afirmat Irina Radu.