Platforma Civica Actiunea 2012, o coalitie de organizatii nonguvernamentale unioniste, va desfasura in parteneriat cu autoritatile locale doua momente dedicate tricolorului si Basarabiei, incluse in programul oficial de la Alba Iulia, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

95 de lampioane vor fi lansate la ora 19:00 concomitent in doua capitale ale Unirii de la 1918: Alba Iulia si Chisinau. Pe langa inaltarea lampioanelor, la ora 14:00, sub genericul , "Uniti sub tricolor" - va avea loc o si defilare cu steaguri tricolore de mari dimensiuni la Poarta a IV-a si Poarta a III-a in Cetatea Unirii.

"Este primul an in care sarbatorim in acelasi timp Marea Unire atat la Alba Iulia, cat si la Chisinau. Se fac pasi concreti pentru revenirea Basarabiei acasa, practic, sarbatorim Unirea pregatind Reintregirea" a declarat Eugen Popescu, co-presedintele Platformei Civice Actiunea 2012.

Primaria orasului Alba Iulia acorda anul acesta o deosebita importanta Basarabiei si necesitatii reintregirii neamului. Dupa depunerile oficiale de coroane din prima parte a zilei, va urma in Piata Cetatii un concert extraordinar de muzica populara, "Dorul Basarabiei", sub orchestra maestrului Nicolae Botgros.

Trei sferturi (76%) dintre romani se declara de acord cu unirea Romaniei cu Republica Moldova, iar 63% dintre ei au o parere buna si foarte buna despre declaratiile presedintelui Traian Basescu potrivit carora "urmatorul proiect politic pentru Romania, dupa NATO si UE, este unirea cu R. Moldova", releva un sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), dat publicitatii sambata. Cercetarea IRES a evaluat si perceptia publica legata de Ziua Nationala a Romaniei, dar si cu privire la summitul China-Europa Centrala si de Est, desfasurat saptamana aceasta la Bucuresti.