Consilierii locali din comuna vasluiana Pungesti s-au pronuntat, joi, in unanimitate, impotriva revocarii deciziei de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist, scrie Agerpres.

In sedinta de pe data 17 octombrie, pe fondul protestelor organizate in comuna fata de decizia Chevron de a incepe amenajarea terenului pentru amplasarea primei sonde de explorare din judet, alesii locali din Pungesti au decis, in unanimitate, interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist pe teritoriul comunei, iar Institutia Prefectului Vaslui a cerut revocarea acestei decizii, pe care o considera ilegala.

"Vom ataca aceasta decizie la instanta de contencios administrativ, asa cum s-a intamplat si in cazul celorlalte decizii similare luate in alte comune ale judetului", a declarat subprefectul judetului Vaslui, Andrei Puica.

Cativa localnici din Pungesti si o serie de sustinatori ai campaniei impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist au format un grup de rezistenta in zona unde urmeaza sa fie amplasata sonda Chevron. Pe terenul respectiv a fost amplasata si o troita.

Dupa protestele de la mijlocul lunii octombrie, compania americana Chevron a anuntat ca a decis suspendarea activitatilor in satul Silistea, comuna Pungesti, judetul Vaslui. Totodata, Chevron si-a reiterat angajamentul de a avea relatii constructive si pozitive cu comunitatile unde isi desfasoara activitatea si de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitatile locale si autoritatile, despre proiectele sale.

La randul sau, Premierul Victor Ponta a declarat ca isi mentine in continuare pozitia in ceea ce priveste gazele de sist, intrucat, in opinia sa, un obiectiv strategic pentru Romania trebuie sa fie acela de a avea productia proprie de gaze, care sa inlocuiasca importul.

Mai mult, Victor Ponta a remarcat recent ca aparitia 'iubitorilor de ecologie' la frontiera de est a Uniunii Europene, unde se intentioneaza explorarea gazelor de sist, nu este intamplatoare.