Premierul Victor Ponta a acuzat Curtea Constitutionala de faptul ca sprijina evaziunea fiscala, dupa ce CCR a decis marti ca ordonanta de urgenta privind Codul insolventei este neconstitutionala.

Victor PontaFoto: HotNews / DP

"Multe companii serioase platesc aceste taxe cu care compensam faptul ca alte firme nu platesc taxe si pana la urma se ocupa de evaziune fiscala, care vad acum ca este sprijinita si de Curtea Constitutionala, care nu ne lasa sa combatem evaziunea fiscala", a afirmat Ponta miercuri.

"Avem legea actuala, care este o lege care incurajeaza companiile sa nu plateasca taxe, deci o lege proasta, si sunt foarte hotarat sa o schimbam tocmai pentru a sprijini companiile serioase asa cum este Coca-Cola in a investi, in a plati taxe si in a fi un actor corect in economia romaneasca", a precizat primul-ministru, potrivit Agerpres.

UPDATE 13.00 O ora mai tarziu, primul ministru a reluat acuzatiile dure la adresa judecatorilor CCR, afirmand ca decizia Curtii "imparte Romania intre firme corecte si smecheri care nu platesc taxe si care sunt protejati de CCR".

"Decizia de ieri e un sprijin pentru evazionistii fiscali si o lovitura pentru toate guvernele care vor incerca de acum incolo sa sprijine companiile care functioneaza corect", a sustinut primul ministru, adaugand ca mesajul Curtii pentru firme a fost: "Faceti evaziune fiscala ca noi va protejam".

Ponta a argumentat ca guvernul nu poate construi autostrazi si aloca mai multi bani pentru spitale si scoli daca "nu plateste nimeni nicio taxa" iar "smecherii care nu platesc taxe ne rad in nas".

"Din ce credeti ca se fac autostrazi, din cer?", i-a intrebat el pe ziaristi.

Ponta a a participat la inaugurarea unei noi investitii a Coca-Cola la Ploiesti in valoare de 22 milioane de euro.

CCR a constatat ca a fost incalcat art. 115 alin 4 si 6 din Constitutie, in sensul ca nu se justifica urgenta adoptarii OUG si ca Guvernul nu poate adopta ordonante care afecteaza regimul institutiilor fundamentale ale statului.

Efectele OUG vor fi suspendate la publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial.

Art. 115 alin 4 prevede ca "Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora', iar alin. 6 ca 'Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica".

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie.