"Au existat din partea domnului director mesaje neverificate stiintific si care au produs si pot in continuare sa produca o serie de probleme la nivelul societatii", a declarat ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, referitor la demiterea lui Stefan Marincea din functia de director al Institutului Geologic al Romaniei (IGR). "Domnul director, in acest moment, se pare ca are mai multe probleme si nu doar o problema, legate de legislatie si de respectarea legii", a continuat Pricopie. Marincea a declarat miercuri seara pentru HotNews.ro ca a fost demis "prin fax".

Remus PricopieFoto: Agerpres

Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a declarat joi, 17 octombrie, referitor la demiterea lui Stefan Marincea din functia de director al Institutului Geologic al Romaniei (IGR), ca "atunci cand te afli intr-o situatie delicata, poate chiar critica, asa cum este situatia cutremurelor din Galati, este bine sa existe o buna coordonare intre toate institutiile specializate, iar mesajele care se transmit public sa fie verificate si din punct de vedere stiintific", transmite Agerpres.

"Din pacate, desi exista un comitet care s-a constituit - domnul Costoiu coordoneaza acest comitet -, au existat din partea domnului director mesaje neverificate stiintific si care au produs si pot in continuare sa produca o serie de probleme la nivelul societatii", a continuat Pricopie.

Ministrul Educatiei a facut referire si existenta altor probleme legate de Marincea. "Domnul director, in acest moment, se pare ca are mai multe probleme si nu doar o problema, legate de legislatie si de respectarea legii. Tocmai pentru ca problema este foarte delicata, mai intai trebuie sa avem un tablou foarte clar si dupa aceea se va comunica, in conformitate cu legea, pe marginea acestui subiect", a spus ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Stefan Marincea: Am fost demis prin fax. Am cerut desecretizarea unor documente legate de Rosia Montana care erau falsuri, probabil ca nu trebuia sa ajung la ele

Stefan Marincea

Stefan Marincea

Foto: Agerpres

Directorul Institutului Geologic al Romaniei (IGR), Stefan Marincea, a declarat miercuri seara pentru HotNews.ro ca a fost demis "prin fax". El nu a exclus posibilitatea ca demiterea sa sa aiba legatura cu faptul ca a cerut desecretizarea unor documente legate de proiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana "care sunt falsuri". "Probabil ca nu trebuia sa ajung la ele", a comentat acesta.

Demiterea sa vine, de asemenea, dupa un raport preliminar al Institutului Geologic al Romaniei care includea, intre posibilele cauze ale fenomenelor de instabilitate a terenului din zona Izvoarele - Slobozia Conachi si exploatarea de petrol si gaze in regiune.

Stefan Marincea a precizat, pentru HotNews.ro, ca a fost demis prin fax pentru faptul ca nu ar avea aviz ORNISS (necesar pentru acces la informatii secrete), in conditiile in care fisa postului de director nu prevede necesitatea acestui aviz. Marincea afirma ca a detinut avizul ORNISS, dar acesta nu i-a mai fost prelungit, motiv pentru care i-a solicitat directorului general al SRI, George Maior, sa declanseze o ancheta in acest sens.

Ministerul Educatiei: Marincea a fost schimbat din functie pentru ca a comunicat public concluzii preliminare cu privire la cauzele cutremurelor din judetul Galati

Miercuri seara, dupa ce Marincea a declarat pentru HotNews.ro ca a fost demis, Ministerul Educatiei a anuntat printr-un comunicat de presa ca directorul IGR a fost schimbat din functie "ca urmare a modului defectuos in care a gestionat si a comunicat public rezultate ale cercetarilor efectuate in zona Izvoarele-Slobozia Conachi, din judetul Galati".

"Desi a facut parte din comisia multidisciplinara constituita pentru a analiza cauzele cutremurelor care se produc in judetul Galati, si desi se decisese ca toate concluziile sa fie comunicate in interior pentru a se formula un punct de vedere unitar, pe baza tuturor informatiilor, domnul Marincea a decis sa prezinte public rezultate partiale, inainte de validarea si discutarea lor in cadrul comisiei. Maniera neprofesionista, dominata de ipoteze si incertitudini, in care acesta a transmis public concluzii cu privire la acest fenomen, a fost de natura sa genereze panica la nivelul populatiei si sa intretina sentimentul de teama si incertitudine al locuitorilor din zona respectiva", a sustinut Ministerul Educatiei.

Amintim ca Stefan Marincea a acuzat un director din Ministerul Mediului care a insotit-o pe Rovana Plumb la audierea in fata Comisiei parlamentare speciale pentru proiectul minier de la Rosia Montana ca i-a mintit pe parlamentari. Potrivit Centrului de Investigatii Media, reprezentantul Ministerului Mediului, Octavian Patrascu, a dat informatii continute intr-un document al Institutului Geologic Roman despre care Marincea afirma ca "a fost cosmetizat" in favoarea companiei, in 2011. Detalii aici despre acest caz

Ulterior, Institutul Geologic al Romaniei a publicat un raport preliminar care includea, intre posibilele cauze ale fenomenelor de instabilitate a terenului din zona Izvoarele - Slobozia Conachi, si exploatarea de petrol si gaze in regiune. Detalii aici

Cu cateva ore inainte de aparitia informatiei demiterii directorului IGR, premierul Victor Ponta le atrasese atentia ministrilor fata de "tot felul de indivizi exaltati care, ca sa apara la televizor, vin cu tot felul de prostii si baga panica in oameni".

Citeste si: