Ambasada SUA cere ca numirea inlocuitorilor procurorilor DNA Lucian Papici si Mariana Alexandru sa fie "rezultatul unor proceduri corecte si al consultarilor". Reamintim ca procurorul general Tiberiu Nitu l-a inlocuit pe Lucian Papici (care a instrumentat dosarul lui Liviu Dragnea) de la sefia sectiei Anticoruptie din DNA cu un alt procuror fara a avea o recomandare de la sefa DNA, asa cum o cere regulamentul de functionare al institutiei. In prima reactie publica dupa ce premierul Victor Ponta a declarat ca Lucian Papici a fost inlocuit la conducerea unei sectii a DNA pentru ca este "procuror basist", Ambasada SUA isi exprima "admiratia si aprecierea pentru activitatea excelenta" a lui Papici si a Marianei Alexandru - adjuncta sa. Ambasada SUA indeamna actorii constitutionali sa coopereze si sa se consulte pe acest subiect, din enumerarea institutiilor si persoanelor implicate lipsind Guvernul si premierul.

Duane Butcher, insarcinat cu afaceri ad interimFoto: Hotnews

Reamintim ca informatia oficiala despre indepartarea procurorului Lucian Papici din functie, la o saptamina dupa ce fusese delegat pe functie pentru trei luni, a fost data de premierul Victor Ponta intr-o emisiune la RTV. El a sustinut ca Lucian Papici a fost inlocuit pentru ca e "procuror basist" si "a facut dosare politice". El si-a mentinut declaratia si a doua zi.

Imediat dupa anuntul facut de Ponta, DNA a transmis printr-un comunicat de presa ca inlocuirea lui Lucian Papici si Mariana Alexandru cu alti doi procurori s-a facut fara "recomandarea prevazuta expres" in regulamentul de ordine interioara al institutiei, recomandare din partea sefului DNA.

La o zi dupa inlocuirea lui Papici si a Marianei Alexandru, presedintele Traian Basescu l-a acuzat pe premierul Ponta ca "a intrat cu bocancii in Justitie".

Reactia completa a ambasadei SUA la scandalul presiunii puse de Victor Ponta pe DNA:

În calitate de aliat NATO şi partener apropiat, Statele Unite impărtăşesc obiectivul guvernului României de asigurare a independenţei şi a profesionalismului sistemului de justiţie şi luptă împotriva corupţiei. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) este o instituţie de o importanţă vitală în aceste eforturi.

Ne exprimăm admiraţia şi aprecierea pentru activitatea excelentă desfăşurată de domnul Lucian Papici şi de doamna Mariana Alexandru. Este esenţial ca numirile înlocuitorilor acestora, care au o importanţă crucială, să fie rezultatul unor proceduri corecte şi al consultărilor, astfel încât DNA să continue să fie condusă de procurorii cei mai competenţi, curajoşi, cu realizări remarcabile în lupta împotriva corupţiei. Îndemnăm toate părţile implicate: procurorul şef al DNA, procurorul general, ministrul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi preşedinţia, să coopereze şi să se consulte în legătură cu acest subiect.