Procurorul Lucian Papici din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a solicitat joi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) apararea reputatiei profesionale in urma afirmatiilor din spatiul public la adresa activitatii sale.

Lucian PapiciFoto: Mediafax

Cererea a fost transmisa de catre CSM sectiei judiciare pentru a face verificari, au declarat, pentru Agerpres, oficiali ai CSM.

"Procurorul Papici Lucian Gheorghe din cadrul Sectiei de combatere a coruptiei a DNA a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa ii apere reputatia profesionala si imaginea publica in legatura cu afirmatiile facute de catre premierul Romaniei Victor Viorel Ponta in mass-media. In solicitarea adresata CSM, procurorul Papici Lucian Gheorghe considera ca afirmatiile denigratoare facute de primul ministru ii afecteaza reputatia profesionala, deoarece acestea pun la indoiala obiectivitatea sa in instrumentarea dosarelor penale, probitatea morala si profesionala", se arata intr-un comunicat de presa al DNA remis joi AGERPRES.

DNA precizeaza ca afirmatiile respective au fost facute miercuri in cadrul unei emisiuni la un post de televiziune, in contextul in care, cu putin timp inainte, fusese transmis de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ordinul prin care s-a dispus incetarea delegarii in functia de procuror sef sectie a lui Papici.

In cererea adresata CSM, procurorul Lucian Papici sustine ca, prin afirmatiile premierului Victor Viorel Ponta - din care reproduce textual 'Papici a facut dosare politice' si 'De ce trebuie sa-i tinem pe toti basistii?' - se creeaza opiniei publice sentimentul ca primul ministru, care este om politic, este in realitate cel care hotaraste asupra mentinerii sau nu in functia de conducere a unui procuror, cu toate ca nu are atributii legale in acest sens.

In sustinerea cererii sale catre CSM, procurorul Papici subliniaza ca aceste exprimari 'creeaza un potential de asociere a magistratilor, ca reprezentanti ai institutiilor statului, cu mediul politic si considera ca modul tendentios, aprecierile personale si judecatile de valoare exprimate de primul ministru ii afecteaza imaginea publica'.

'Procurorul Lucian Papici reaminteste ca reputatia profesionala este o consecinta a integritatii profesionale si morale, aflata in stransa legatura cu independenta, impartialitatea si integritatea pe care, ca magistrat, le manifesta in exercitarea profesiei, iar acestea au fost incalcate prin comportamentul public al primului ministru', se mai arata in comunicatul CSM

Procurorul general Tiberiu Nitu l-a revocat delegarea procurorului Lucian Papici din functia de sef al Sectiei I a DNA, la scurt timp dupa ce in spatiul public a aparut informatia ca dosarul lui Liviu Dragnea a fost finalizat si urmeaza sa fie trimis in judecata.

La scurt timp, premierul Victor Ponta l-a numit pe procurorul Lucian Papici "marele basist, morarist, macovist", care a facut "dosare politice" in cazul referendumului pentru demiterea presedintelui Basescu, si a sustinut ca acesta nu a fost demis de Tiberiu Nitu, ci "i s-a terminat mandatul".

Victor Ponta a sustinut, la Romania TV, ca a aflat din presa despre revocarea acestuia din functia de sef al Sectiei I a DNA. "Am intrebat: pe cine ati demis? Nu am demis dom'le pe nimeni, i s-a terminat mandatul. Sa-i tinem pe toti doar ca sa nu se supere Macovei si toata gasca?", a declarat seful Executivului.

"Ii prelungise mandatul tocmai ca sa termine dosarul, dar el scria in fiecare zi un editorial la Evenimentul Zilei cu (ziaristul) Mircea Marian. Si-a terminat mandatul, ce stam sa plangem?".

Victor Ponta a acuzat o "propaganda a lui Macovei" in ceea ce priveste "demisia" acestuia, subliniind ca lui Lucian Papici "i s-a terminat mandatul".

"Sa mai stea procuror simplu, sa mai faca si el un dosar, ca sefi din astia pusi de Basescu care trebuie sa stea inca o suta de ani... Sta si el procuror simplu, ca nu l-a nascut sef. S-a terminat si cu dosarul, l-a trimis la dna Kovesi, pa, la revedere. De ce sa-i tinem pe toti basistii dupa ce li s-a terminat mandatul?", a comentat Ponta.