Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) s-a reunit marti in sedinta, ocazie cu care s-au avizat mai multe dispozitii din proiectul de Lege privind constituirea si mentinerea unui nivel minim de rezerve de titei si de produse petroliere. In cadrul seduntei conduse de presedintele Traian Basescu s-a dezbatut si tematica referitoare la constituirea, la nivelul Ministerului Apararii Nationale, a capabilitatii aeriene pentru executarea zborurilor speciale, insa luarea unei decizii pe acest subiect a fost amanata. In ceea ce priveste proiectul Strategiei industriei nationale de securitate, CSAT a amanat dezbaterile pentru viitoarea sedinta dupa aprobarea strategiei intr-o sedinta a Guvernului.

  • Vezi mai jos comunicatul oficial privind discutiile din CSAT

O sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) condusa de presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a avut loc, marti, 1 octombrie a.c., la ora 15.00, in Sala CSAT a Palatului Cotroceni.

La sedinta au participat: prim-ministrul Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, viceprim-ministrul Guvernului Romaniei, ministrul Finantelor Publice, domnul Daniel Chitoiu, ministrul Apararii Nationale, domnul Mircea Dusa, ministrul Afacerilor Interne, domnul Radu Stroe, ministrul Afacerilor Externe, domnul Titus Corlatean, ministrul Justitiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, ministrul Economiei, domnul Varujan Vosganian, directorul Serviciului Roman de Informatii, domnul George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Informatii Externe, domnul Teodor-Viorel Melescanu, seful Statului Major General, domnul general-locotenent Stefan Danila, consilierul prezidential pentru securitate nationala, domnul Iulian Fota, secretarul CSAT, domnul general Ion Oprisor si purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, domnul Bogdan Oprea. Au mai participat, ca invitati, ministrul delegat pentru Energie, domnul Constantin Nita, si consilierul de stat in aparatul de lucru al prim-ministrului Guvernului Romaniei, domnul Sorin Encutescu.

Consiliul a avizat mai multe dispozitii din proiectul de Lege privind constituirea si mentinerea unui nivel minim de rezerve de titei si de produse petroliere, prin care se stabilesc conditiile de constituire, mentinere, control si supraveghere ale unui nivel minim de rezerve de titei si produse petroliere, destinate utilizarii in cazul aparitiei unei disfunctionalitati majore in aprovizionarea pietei nationale cu titei si/sau produse petroliere.

In cadrul sedintei, membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii au dezbatut si tematica referitoare la constituirea, la nivelul Ministerului Apararii Nationale, a capabilitatii aeriene pentru executarea zborurilor speciale si au decis sa amane luare unei decizii in acest sens.

Referitor la proiectul Strategiei industriei nationale de securitate, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis dezbaterea acestuia in viitoarea sedinta a CSAT, dupa aprobarea strategiei intr-o sedinta a Guvernului Romaniei.

In cadrul sedintei de astazi, membrii CSAT au dezbatut si alte subiecte de interes pentru securitatea nationala.