In jur de 5.000 de manifestanti au participat duminica la un nou protest in Bucuresti impotriva proiectului aurifer de la Rosia Montana. Protestatarii au plecat din cartierul Titan spre Piata Universitatii in jurul orei 18.00, parcurgand in jur de 8 kilometri pana in centrul Capitalei, pe o ploaie rece care a diminuat simtitor numarul celor iesiti sa ceara oprirea exploatarii aurifere de la Rosia Montana. Piata Universitatii a fost ocupata circa o ora de protestatari, dupa care acestia au inceput sa plece spre casa. Manifestantii au cerut in permanenta oprirea proiectului de la Rosia Montana, fara a cere demisia premierului sau a ministrilor implicati in dosar. Proteste au fost si in alte orase ale tarii - cea mai mare prezenta s-a inregistrat la Cluj-Napoca, unde peste 4.000 de oameni in strada, dar si in afara tarii - sute de romani au protestat duminica in Piata Trafalgar din Londra impotriva proiectului minier de la Rosia Montana.

Foto:

------------------------------

  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT protestele de duminica

Ora 21:20: Mai putin de 1.000 de protestatari mai sunt la aceasta ora in Piata Universitatii.

Ora 21:10: Circulatia care fusese blocata pe un sens al Bulevardului Nicolae Balcescu s-a deblocat. In Piata Universitatii au mai ramas circa 1.500 de manifestanti.

Ora 21:03: Protestatarii s-au strans in rondul de la Universitate si pe Bulevardul Nicolae Balcescu. Lumea a inceput sa plece, au mai ramas sub 3.000 de oameni si numarul lor continua sa scada. Se scandeaza "Demisia!" si "Uniti salvam Rosia Montana!".

Ora 20:35: Primii protestatari au ajuns in Piata Universitatii. Coloana se intinde pe un sens de circulatie aproape de la Piata Unirii pana la Piata Universitatii. Potrivit estimarilor reporterului Hotnews.ro, sunt intre 4.000 si 5.000 de persoane. Cifra exacta este greu de precizat in conditiile in care autoritatile nu dau nicio informatie clara.

Ora 20:26: In fata coloanei de protestatari se afla circa 8-10 persoane care striga "Jos Basescu, lupta Voiculescu". In fata lor filmeaza carul Antenei 3.

Ora 20:19: Peste 3.000 de persoane la marsul de protest. Manifestantii au ajuns in Piata Unirii.

Ora 20:11: Protestatarii au ajuns pe Bulevadrul Corneliu Coposu, in apropiere de Piata Unirii, si se indreapta spre Piata Universitatii. Persoanele care locuiesc in blocurile care s-au aflat pe traseul marsului s-au aratat solidare cu protestatarii, iesind la ferestre si batand din palme sau scandand impreuna cu acestia.

Ora 19:50: Numarul manifestantilor a crescut la 2.000. Protestatarii sunt aproape de Piata Universitatii, pe strada Delea Noua. Ei au avut de parcurs aproape 8 kilometri intre cartierul Titan, de unde au pornit in mars, si Piata Universitatii. In Bucuresti ploua in continuare si este foarte frig - sunt 12 grade Celsius.

Ora 19:12: Numarul protestatarilor depaseste 1.500. Coloana de manifestanti a ajuns la statia de metrou Dristor, la intersectia Camil Ressu cu Liviu Rebreanu.

Ora 18:38: Numarul protestatarilor a depasit 1.000. In ciuda ploii, oamenii scandeaza puternic: "Uniti salvam Rosia Montana", "Iesiti din casa daca va pasa!", "Nu corporatia face legislatia".

Ora 18:20: Circa 800-1.000 de protestatari, dupa estimarile reporterului Hotnews.ro. Coloana de manifestanti se afla pe Bd. Nicolae Grigorescu. Se scandeaza: "Daca va pasa, iesiti din casa!".

Ora 18:04: Peste 500 de protestatari. Coloana a pornit in mars spre Universitate. Se scandeaza: "Uniti, salvam Rosia Montana!".

Ora 17:45: 350 de protestatari.

Ora 17:30: S-au adunat 250 de protestatari. In zona statiei de metrou Titan ploua torential.

Ora 17:28: Participantii la protest, indemnati sa faca reclamatii la CNA. Ei spun ca daca televiziunile mai manipuleaza, le vor boicota in Piata Universitatii.

Ora 17:25: "Mircea Badea si Gadea sunt doua paiate politice si doua tonomate!" spun protestatarii si acuza ca "mass-media inca nu a inteles cu ce se mananca aceasta miscare".

Ora 17:20: Se scandeaza "Ponta e pe fata! Basescu e pe fata! Antonescu e pe fata! RMGC e pe fata! Chevron e pe fata!". Protestatarii le cer sindicalistilor sa li se alature.

Ora 17:10: S-au adunat in jur de 200 de protestatari. Ei spun ca nu sunt speriati de vremea rea si striga impotriva RMGC, Chevron si a "politicienilor corupti": "Refuz, rezist gazelor de sist!". "Ploua, ninge, noi vom invinge!".

Ora 17:02: In zona Titan a inceput sa ploua. Protestatarii striga "Uniti, salvam Rosia Montana!".

Ora 16:50: Circa 100 de protestatari s-au adunat la iesirea din statia de metrou Titan. Oamenii sunt echipati de ploaie, au umbrele si au adus cateva steaguri.

HotNews.ro transmite LIVE TEXT protestele de duminica

De data aceasta, pe apelul de mobilizare lansat pe Facebook se cere nu doar demisia lui Victor Ponta, Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barb si Gheorghe Dutu, ci si anchetarea acestora.

Iata mai jos anuntul postat pe contul de Facebook Uniti Salvam!:

Duminica 29 septembrie continuam obiceiul sanatos al duminicii petrecute in familie in spirit civic. Suntem solidari in a revendica urmatoarele:

1) Parlamentari, spuneti 'NU' proiectului de lege prin vot la vedere, nu secret. Apoi interziceti mineritul pe baza de cianura in Romania.

2) Guvernanti, respingeti urgent acordul de mediu.

3) Victor Ponta, Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu si Gheorghe Dutu - asumati-va raspunderea si demisionati. Vrem sa fiti si anchetati.

4) Ministerul Culturii - cereti ca Rosia Montana sa fie inscrisa in patrimoniul UNESCO.

Marsam prin cartiere pentru a duce aceste revendicari mai departe direct la cetateni. Se anunta vreme buna, haideti sa iesim in numar mare.

Am parcurs 30 de km in ultimele duminici si ne-am facut auziti de 40-50 de mii de oameni in fiecare weekend. Pentru ca am epuizat zonele dens populate in care putem ajunge daca plecam din Piata Universitatii, duminica 29 septembrie incercam reversul: ne vedem la 16:00 in Parcul Titan (metrou) si plecam inspre Piata Universitatii la 18:00. Sectorul 3 e cel mai dens populat, de fapt, daca ar fi un oras, el ar fi al doilea ca marime din tara dupa Bucuresti.

Care e traseul marsului?

Metrou Parc Titan - Bd Nicolae Grigorescu - Bd. Camil Ressu - Dristor - Bd. Mihai Bravu - Str. Dristorului - Str. Delea Noua - Calea Calarasi - Bd. Corneliu Coposu - Bd. Ion C. Bratianu - Piata Universitatii. (8.1 km)

Cu ce ajung?

Pentru a ajunge la intersectia Nicolae Grigorescu cu Liviu Rebreanu recomandam metroul M1 - statia Titan (care e la distanta rezonabila de statiile Muncii si Nicolae Grigorescu). RATB: tramvaiul 40, troleibuzul 92, autobuzele 101, 102, 253, 301, 311, 330, 335, 471

Zona e direct accesibila din centrul orasului - Universitate - 311, Piata Romana - 301, Unirii - 40, Cismigiu (Vasile Parvan) - 92 si din sectoarele 1 si 2 - Piata Presei Libere - 330, 335, Fundeni - 253, Doamna Ghica - 101, Pantelimon (Cora) - 102.

Orientare

Harta marsului - https://mapsengine.google.com/map/edit?mid=zhdZETWBROSk.khOgmnCVPecs

Harta Metrorex - http://www.metrorex.ro/Resurse/Harta/harta.png

Harta RATB - http://www.ratb.ro/maps1/Generala.pdf