"Elevii care nu frecventeaza ora de religie raman in scoala pe tot parcursul programului scolar si vor studia in locul disciplinei religie o disciplina optionala", asa cum prevede nota Ministerului Educatiei nr. 19.283/2005 - a raspuns Ministerul la solicitarea HotNews.ro. Religia este materie obligatorie inca din clasa pregatitoare, insa Legea Educatiei spune ca la solicitarea scrisa a elevului major sau a parintilor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. Cu toate acestea, mai multi parinti au semnalat HotNews.ro faptul ca orele de Religie sunt planificate "la mijlocul orarului". "Mi s-a spus ca daca il retrag de la religie si ora este in mijlocul programului, trebuie sa-mi asum raspunderea pentru ce se intampla cu copilul", a scris un cititor HotNews.ro.

"Mi s-a spus ca daca il retrag de la religie si ora este in mijlocul programului, trebuie sa-mi asum raspunderea pentru ce se intampla cu copilul", ne-a scris un cititor HotNews.ro, dupa o discutie cu profesorii copilului sau.

Si Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar, declara pentru HotNews.ro la inceputul anului ca "foarte putini parinti isi retrag copilul de la ora de Religie, pentru ca nu au alternativa. Si atunci il lasa fie si pentru a fi supravegheat".

Ca urmare a mesajelor primite de la cititori, HotNews.ro a transmis o solicitare Ministerului Educatiei, la care a primit urmatoarele raspunsuri:

Rep: Copiii aflati la scoala, in timpul orelor de curs si in pauza, in responsabilitatea cui se afla?

Ministerul Educatiei Nationale: In conformitate cu articolul 1 al Legii 35/2007 privind siguranta scolara, cu completarile si modificarile, asigurarea sigurantei elevilor se afla in responsabilitatea autoritatilor administratiei publice locale, a inspectoratelor scolare, a unitatilor de invatamant si a institutiilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.

Rep: In responsabilitatea cui se afla elevul care nu frecventeaza ora de religie (ca urmare a unei solicitari scrise a parintilor) in decursul desfasurarii acestei ore?

Ministerul Educatiei Nationale:Nota MECT nr. 19.283/2005 (Precizari referitoare la clarificarea unor aspecte privind desfasurarea orei de religie) prevede la punctul b ca "elevii care nu frecventeaza ora de religie raman in scoala pe tot parcursul programului scolar si vor studia in locul disciplinei religie o disciplina optionala din pachetul de discipline optionale care se studiaza in scoala, conform reglementarilor cu privire la aplicarea planurilor-cadru."

Rep: Daca raspunderea pentru ce se intampla cu un elev aflat in perimetrul scolar in timpul orelor de curs si a pauzelor este a scolii, ce act/ordin/nota/prevedere instituie aceasta obligatie ca revenind scolii?

Ministerul Educatiei Nationale:Documentele care stipuleaza acest tip de responsabilitate sunt Legea 35/2007, Nota nr. 58869/23.09.2013 a MEN si regulamentele interne ale unitatilor de invatamant.

Care este statutul disciplinei Religie in scoala si ce spune Legea Educatiei Nationale

Religia este o disciplina obligatorie, care face parte din trunchiul comun al planului-cadru de invatamant, in cadrul ariei curriculare Om si societate. Elevii fac o ora de Religie pe saptamana, de la Clasa Pregatitoare si pana la clasa a XII-a. Elevii sunt "inscrisi din oficiu" la aceasta materie, insa parintii pot decide sa isi retraga copiii de la orele de Religie, caz in care situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina.

Legea Educatiei Nationale:

Art. 18

(1) Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.

(2) La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.

Constitutia Romaniei:

Art. 32. - (7) "Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege".

"Inscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie - adica de catre stat - incalca dreptul la libertatea constiintei, dreptul parintilor sau al tutorelui legal de a asigura potrivit propriilor convingeri educatia copilului. Nicio persoana din Romania nu este obligata sa raspunda la o intrebare cu privire la apartenenta sa la un cult", declara pentru HotNews.ro la inceputul anului Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

Potrivit acestuia, "daca s-ar recunoaste (cum ar fi legal) faptul ca religia poate fi doar facultativa, atunci profesorii de religie nu ar putea fi angajati permanent in scoli, ci doar prin contracte temporare, pe an scolar". Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Asztalos, a afirmat pentru HotNews.ro ca, "la inscrierea copilului in anul scolar, parintele nu are obligatia sa raspunda la intrebarea functionarului scolar privitor la apartenenta religioasa". Potrivit acestuia, "legal ar fi daca s-ar oferi dreptul oricarui parinte sa isi inscrie sau nu copilul la ora de religie, adica dreptul de a alege, tocmai ce prevede si Constitutia in art. 29 alin. (6)" [Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine - art. 29 alin. (6) din Constitutie - n.red.].

Citeste si: