Piata Universitatii a fost pentru a doua zi scena protestelor impotriva exploatarii aurifere de la Rosia Montana si impotriva Guvernului Ponta, care a aprobat proiectul si l-a trimis catre Parlament. Peste 2000 de manifestanti au scandat lozinci impotriva guvernului Ponta si a RMGC. Protestatarii au reusit pe seara sa-i pacaleasca pe jandarmi si sa ocupe carosabilul pe bulevardul Elisabeta in dreptul Universitatii, zeci de autobuze si troleibuze fiind blocate. Jandarmeria a asigurat doar perimetrul protestelor, dar nu a intervenit pentru evacuarea celor cateva sute de protestatari care au continuat sa cante pana in jurul ore 4 dimineata. Nu s-au semnalat incidente majore.

Foto:

------------------------------------

Evenimentele zilei:

Ora: 02:20 Aproximativ 200 de protestatari continua sa ocupe carosabilul in zona Universitatii si sa cante.

Ora: 01:30 In piata mai sunt circa 300 de protestatari. Carosabilul ramane ocupat. Autobuzele au fost nevoite sa se retraga pe o ruta ocolitoare, iar troleibuzele au fost tractate spre garaj.

Slogan folosit in piata

Slogan folosit in piata

Foto: Hotnews

Ora 23:48 Protestatarii au lasat sa treaca un singur troleibuz pe care era scris sloganul "Ponta esti un lingou"

Ora 23:34: Protestatarii nu au eliberat carosabilul, iar jandarmii nu intervin.

In piata se afla si cunoscutul revolutionar Nicolae Dide care a fost implicat si in protestele din iarna lui 2012 din Piata Universitatii

Ora 23:20 Jandarmii ii roaga pe protestatari sa elibereze o banda de carosabil pentru a putea debloca mersul autobuzelor. Acestia au refuzat scandand "fara violenta".

Protest inedit pe biciclete

Protest inedit pe biciclete

Foto: Hotnews

Ora 23:15 O forma inedita de protest: circa 30 de protestari dau ocol carosabilului in fata jandarmilor care asista impasibili.

Ora 23:00 Zeci de autobuze si troleizbuze sunt blocate pe Blvd. Elisabeta

Ora 22:15 Circa 2.000 de protestatari ocupa carosabilul pe Blvd. Regina Elisabeta de la intersectia cu Calea Victoriei pana la sensul giratoriu de la Universitate. Se scandeaza "Rosia Montana-vine Revolutia" si "Uniti salvam Rosia Montana". Zona este inconjurata de jandarmi.

Ora 22:00 Protestatraii au ocupat carosabilul in zona Universitatii blocand sensul de mers pe Bulevardul Elisabeta. Acestia s-au prefacut initial ca parasesec piata Universitatii spre Romana, dar s-au intors pe strazile laturalnice si au ocupat carosabilul. Manifestantii bat cu peturi si scandeaza lozinci, iar jandarmii i-au inconjurat fara sa-i oblige sa elibereze carosabilul. Nu sunt incidente semnalate.

Ora 21.45: Multi dintre protestatari s-au asezat pe trotuar si scandeaza lozinci anti-Rosia Montana, lovind ritmic asfaltul cu pet-uri goale. In Piata Universitatii au mai ramas circa 400 de manifestanti

Ora 21.45: Multi dintre protestatari s-au asezat pe trotuar si scandeaza lozinci anti-Rosia Montana, lovind ritmic asfaltul cu pet-uri goale. In Piata Universitatii au mai ramas circa 400 de manifestanti

Ora 21.30: Un grup de manifestanti a plecat pe trotuar dinspre Piata Universitatii spre Piata Romana

Ora 21.15: Numarul protestatarilor a inceput sa scada. Un grup scandeaza "Romanie, nu esti colonie!"

Ora 21.05: Numarul protestatarilor din Piata Universitatii variaza, grupuri de manifestanti plecind si altele venind.

Ora 20.54: Alte sloganuri strigate de manifestanti:

  • Romania nu e de vinzare!
  • Nu corporatia face legislatia
  • Stop sistemului capitalist
  • Stop fascismului corporatist
  • Cistigati-va arul la jocurile olimpice

Ora 20.34: Reporterii HotNews.ro aflati in Piata Universitatii estimeaza numarul manifestantilor la circa o mie. Au aparut si sloganurile politice, similare cu cele din ianuarie 2012: "Toate partidele - aceeasi mizerie!"

Ora 20.25: Cordonul de jandarmi a ajuns pe carosabil. Spatiul de la Fintina de la Facultatea de Arhitectura a devenit neincapator pentru manifestanti. Numarula cestora a depasit 600, dar aproximarea e dificila din cauza intunericului

Ora 20.20: Dragos Tanase, director general Rosia Montana Gold Corporation, a declarat pentru HotNews.ro, legat de propunerea ca problema Rosia Montana sa fie transata printr-un referendum national, ca "ne mentinem pozitia ca referendumul din 2012 e cel relevant. Comunitatea din Rosia Montana e cea in masura sa decida pentru ca e comunitate miniera, in zona miniera, care va beneficia de majoritatea investitiilor. Tocmai faptul ca sint mineri din tata-n fiu ii face sa inteleaga cit de bine proiectata e mina de la Rosia Montana, cit de sigura e, de aceea au votat DA in proportie de doua treimi la referendumul din decembrie 2012".

Ora 20.00: In Piata Universitatii s-au strins circa 600 de protestatari, care scandeaza ironic "Antena 3 e aici?", aluzie la faptul ca postul controlat de Dan Voiculescu nu a dat in prima zi de miting nici o stire. Pe linga demisia guvernului Ponta, protestatarii au cerut si demisia presedintelui Basescu. Manifestantii striga lozinci la adresa presei, pe care o acuza ca s-a lasat cumparata.

Ora 19.45: Protestatarii cer oprirea procesului legislativ din Parlament. La un moment dat un grup a cerut organizarea unui referendum national, apoi altul a cerut sa nu se organizeze un astfel de referendum. Numarul manifestantilor a trecut de 400, transmite reporterul HotNews.ro de la fata locului. Manifestantii au inceput sa scandeze lozinci anti-guvernamentale: "Guvernul Ponta nu reprezinta tanara generatie!"

Ora 19.25: S-au strins circa 300 - 400 de manifestanti, majoritatea tineri. In Piata Universitatii au aparut si cordoanele de jandarmi. Ce scandeaza protestatarii:

  • Jos Guvernul Ponta
  • Iesiti din casa daca va pasa
  • Presa/pres
  • Naiba sa va ia pe toti ca ne-am saturat de hoti
  • Jos tradatorii si vanzatorii
  • Jos sclavia

Ora 19.05: In piata s-au strins circa 150 de protestatari

Ce spun protestatarii:

"Protestez impotriva exploatarii miniere, este o mare hotie, o batjocura, am fost si ieri si voi mai veni daca e nevoie" - Tiberiu

Piata Universitatii - banner impotriva presei

Piata Universitatii - banner impotriva presei

Foto: Hotnews

"Protestez impotriva Gold Corporation, nu mi se pare normal sa umple tara de cianuiri si sa se vinda ce este acolo atit de ieftin. E vorba de metale rare care nu sint trecute in contract si al caror pret e foarte mare. S-ar putea obtine mai mult, se distrug vestigiile istorice" - Bogdan

Ora 18.46: Numarul protestatarilor a ajuns la circa 50. Ei au inceput sa strige "Rosia Montana nu e de pomana"

Ora 18.28: In Piata Universitatii, la Fantana de la Arhitectura, s-au strans pana acum circa 20 de protestatari, dintre care unul poarta un steag tricolor

------------------------------------

Pe una dintre paginile de pe FB "Revolutia incepe la Rosia Montana" au confirmat prezenta circa 10.000 de persoane, iar o pagina similara - peste 1000 de persoane.

"Cetatenii isi rezerva dreptul de a se apara in fata abuzurilor de orice fel. Piata Universitatii (Fantana) incepand cu ora 17.00 - 18.00 - 19.00, cum scapa fiecare de la munca. Haideti sa spargem blocajul mediatic si sa aducem cat mai multi oameni in strada", se arata in anuntul postat pe una dintre paginile de pe Facebook.

In jur de 3.000 de persoane au protestat duminica seara in Piata Universitatii fata de proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana, avizat pozitiv de Guvernul Ponta in urma cu cateva zile. Fara sa aiba o autorizatie de protest, manifestantii s-au adunat in jurul orei 17:00 la fantana din Piata "21 Decembrie 1989" de langa Universitate, iar dupa 2-3 ore au pornit spre Piata Victoriei, unde au cerut demisia Guvernului. Protestatarii au revenit apoi in Piata Universitatii, de unde au inceput sa plece abia dupa miezul noptii. Circulatia rutiera intre Piata Universitatii si Piata Victoriei a fost blocata timp de cateva ore.