Inspectoratul Scolar Judetean Constanta a eliminat 34 de candidati din examenul de bacalaureat, dupa ce camerele de supraveghere din salile de examen i-au surprins in timp ce copiau. Anuntul a fost facut de Ministerul Educatiei, care a precizat ca a luat act de hotararea inspectoratului. In acelasi timp, inspectoratul a creat o comisie de disciplina care verifica implicarea si complicitatea la frauda a celor 6 profesori supraveghetori din salile de examen.

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a anuntat intr-un comunicat remis HotNews.ro ca "a luat act de decizia Inspectoratului Scolar Judetean Constanta de a elimina 34 de candidati de la probele de examen din cadrul sesiunii de toamna a Bacalaureatului 2013"." Hotararea inspectoratului vine ca urmare a imaginilor surprinse, in salile de examen, pe camerele de inregistrare video, in zilele de 26 si 28 august, respectiv la proba scrisa de Limba si literatura romana si la proba obligatorie a profilului, in cazul de fata, matematica", informeaza MEN.

Cinci dintre candidatii surprinsi copiind, luni, 26 august, se aflau in centrul de examen Colegiul Economic din Mangalia. In ziua de 28 august, din totalul celor 29 de candidati eliminati definitiv de la probele de Bacalaureat, 13 se aflau in salile din centrul de examen Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida" din Constanta, iar 16 in Liceul Tehnologic "Lazar Edeleanu" din Navodari.

Toti cei 34 de absolventi eliminati nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de Bacalaureat, respectiv iunie - iulie 2014 si august - septembrie 2014. De asemenea, lucrarile sustinute in zilele de 26 si 28 august vor fi anulate. In schimb, notele obtinute la toate celelalte probe sustinute pana in data de 26 august, repectiv probele orale, vor fi luate in considerare pentru sesiunea in care vor putea participa la examenul de Bacalaureat, precizeaza MEN.

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Constanta a decis crearea unei comisii de disciplina pentru a verifica implicarea si complicitatea la frauda a celor 6 cadre didactice aflate in salile de examen.

Alti 81 de elevi au fost eliminati, la nivel national, din BAC la proba obligatorie a profilului

Ministerul Educatiei a anuntat ca la proba obligatorie a profilului din cadrul examenului de Bacalaureat 2013 - sesiunea de toamna - s-au prezentat 46.051 de candidati. Proba s-a desfasurat miercuri, 28 august, si la acest examen s-au inscris 56.546 de absolventi de liceu, dintre care 51.940 la Matematica si 4.606 la Istorie. Pentru 49 dintre candidatii prezenti la examen a fost necesara folosirea subiectelor de rezerva la Matematica.

Din totalul celor prezenti, 81 de absolventi de liceu au fost dati afara din examen pentru ca aveau asupra lor materiale ajutatoare, interzise in sali pe durata sustinerii probei (fituici, dispozitive electronice etc.), a anuntat MEN inainte ca ISJ Constanta sa decida eliminarea altor 34 de elevi surprinsi de camerele video in timp ce copiau.

Ca urmare a anuntului facut de inspectorat, cei mai multi candidati eliminati s-au inregistrat in judetul Constanta (11 initial, la care se adauga cei 34) si in Bucuresti (17).

La Bacalaureat 2011, 268 de elevi au fost dati afara din examenele de Matematica si de Istorie, dupa ce au fost prinsi copiind sau cu telefoane mobile. Numai la un liceu din Hunedoara au fost eliminati 111 elevi, acum doi ani. La aceasta proba, in Capitala au fost eliminati 37 de candidati, la Bacalaureatul 2011 (Sursa)

Bacalaureatul 2013 - sesiunea de toamna - continua, vineri, 30 august, cu proba la alegere a profilului si specializarii.

Prima afisare a rezultatelor va avea loc pe data de 2 septembrie, pana la ora 12.00, iar contestatiile vor putea fi depuse, in aceeasi zi, in intervalul orar 12.00 - 16.00. Solutionarea contestatiilor este programata intre 3 si 4 septembrie, iar rezultatele finale vor fi facute publice joi, 5 septembrie.

Citeste si: