Examenul scris de Limba si literatura romana din a doua sesiune a bacalaureatului 2013 s-a desfasurat luni, 26 august. Absolventii de liceu au avut de rezolvat subiecte diferentiate: elevii de la Real, Tehnologic si Vocational au subiecte diferite la examenul scris de Limba romana fata de absolventii de la Uman si Pedagogic. Aceasta noutate a fost introdusa la prima sesiune a BAC-ului 2013, fara ca diplomele de bacalaureat sa fie si ele modificate. Candidatii au intrat in salile de examen in intervalul 7:30 - 8:30, iar examenul a durat 3 ore.

BacalaureatFoto: Agerpres

55.741 de absolventi de liceu s-au inscris pentru a sustine examenul scris de Limba si literatura romana - sesiunea august-septembrie a Bacalaureatului 2013. Rezultatele finale ale sesiunii de toamna a bacalaureatului se vor afisa pe 5 septembrie.

Anul trecut, 116 absolventi au fost dati afara din examenul scris de Limba si literatura romana, sesiunea de toamna, pentru copiat (Detalii aici).

Calendar Bacalaureat 2013 - sesiunea de toamna

15-19 iulie 2013Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen

19-20 august 2013Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A

19-21 august 2013Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B

20-21 august 2013Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C

22-23 august 2013Evaluarea competentelor digitale - proba D

26 august 2013Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

27 august 2013Limba si literatura materna - proba E)b) - proba scrisa

28 august 2013Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa

30 august 2013 Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa

2 septembrie 2013Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00) si depunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00)

3-4 septembrie 2013 Rezolvarea contestatiilor

5 septembrie 2013Afisarea rezultatelor finale

Prima sesiune a Bacalaureatului 2013 s-a terminat pe 12 iulie, cand au fost afisate rezultatele finale obtinute de candidati dupa solutionarea contestatiilor. Promovabilitatea finala la BAC 2013 - sesiunea iunie-iulie - a fost de 56,4%, cu 12 puncte procentuale mai mare decat anul trecut.

Cum se desfasoara examenul - Metodologia de organizare a Bacalaureatului

Accesul candidatilor in centrul de examen la probele scrise se face in intervalul 7:30 - 8:30. La accesul absolventilor de liceu in centrul de examen se procedeaza astfel:

  • un profesor si un membru al personalului de paza solicita la intrarea fiecarui candidat prezentarea actului de identitate, si verifica daca fotografiile corespund;
  • candidatii sunt indrumati spre zona din centrul de examen unde se gasesc salile de examen;
  • candidatii sunt atentionati sa citeasca extrasele din Metodologie afisate pe usa salii de examen si sa nu stationeze pe holuri mai mult de 5-7 minute;
  • candidatii care au materiale/obiecte nepermise in sala de examen sunt indrumati spre sala de depozitare a acestora.

Candidatul care are asupra sa materiale nepermise in sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notite, insemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poseta/geanta etc.) va primi o punga/plic in care sa le introduca, impreuna cu o declaratie tip in care se mentioneaza numele si prenumele si obiectele personale care vor fi depozitate si va fi indrumat de catre un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.

Examenul dureaza 3 ore.

Elevii care sunt surprinsi in examen cu copiute sau telefoane mobile sunt dati afara din examen, indiferent daca au copiat sau nu. Inainte de aducerea subiectelor in sali, asistentii vor explica elevilor modul de desfasurare a probei si modul de completare a datelor personale pe foaia tipizata.

Candidatii se aseaza cate unul in banca, in ordine alfabetica, in functie de disciplina si de tipul de subiect primit, conform listelor afisate. Fiecare candidat primeste o coala de hartie tipizata, pe care isi scrie cu majuscule numele, prenumele tatalui, toate prenumele personale, in ordinea in care sunt trecute in actul de identitate si completeaza citet celelalte date de pe coltul ce urmeaza a fi lipit.

Coltul colii tipizate va fi lipit, dupa distribuirea subiectelor in sali, numai dupa ce asistentii din sali au verificat identitatea candidatilor, dupa completarea corecta a tuturor datelor prevazute si dupa ce acestia semneaza in interiorul portiunii care urmeaza a fi sigilata. Colturile lucrarilor vor fi lipite numai dupa ce candidatii au inceput sa scrie pe foaia de concurs rezolvarea subiectelor. Procedura anterioara se repeta pentru toate colile tipizate utilizate de candidat pentru a redacta lucrarea.

Candidatii vor primi atatea coli tipizate si ciorne cate le sunt necesare. Pentru lipirea coltului lucrarii se va folosi lipici sau acelasi tip de etichete autocolante, pentru toate centrele de examen dintr-un judet.

Inscrierea numelui candidatului pe foile tipizate in afara rubricii care se sigileaza, precum si orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrarii, atrag dupa sine anularea lucrarii scrise respective. Propunerea de anulare se poate face atat in centrul de examen, cat si in centrul de evaluare, de catre persoanele din comisie care sesizeaza semnele distinctive, iar decizia se ia de catre presedintele comisiei, dupa consultare cu comisia judeteana/a municipiului Bucuresti.

Dupa anuntarea variantei de subiect extrasa de Comisia Nationala de Bacalaureat, se multiplica subiectele in numar egal cu numarul candidatilor, urmand ca acestea sa fie distribuite in sali.

Pentru elaborarea lucrarii scrise, candidatii folosesc numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor folosesc numai creion negru. Pentru probele scrise la disciplinele "Matematica" si "Geografie", candidatii pot sa utilizeze instrumente de desen.

Se interzice folosirea, in timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se foloseste numai hartia distribuita candidatilor de catre asistenti.

Candidatii care doresc sa corecteze o greseala taie fiecare rand din pasajul gresit cu o linie orizontala. In cazul in care unii candidati, din diferite motive, doresc sa-si transcrie lucrarea, fara sa depaseasca timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de catre asistenti in procesul-verbal de predare-primire a lucrarilor scrise. Colile folosite initial se anuleaza pe loc de catre asistenti, mentionandu-se pe ele "Anulat", se semneaza de catre asistenti si se pastreaza in conditiile stabilite pentru lucrarile scrise.

In timpul desfasurarii probelor scrise, asistentii nu dau candidatilor nicio indicatie, nu discuta intre ei si nu rezolva subiectul de examen. Unul dintre asistenti sta in fata clasei, celalalt in spatele clasei si nu au alte preocupari in afara de supraveghere. In cazul in care acestia incalca aceste dispozitii, presedintele comisiei poate decide inlocuirea lor si, daca este cazul, poate face si propunere de incepere a procedurii de cercetare disciplinara.

Dupa ce isi incheie lucrarile, candidatii numeroteaza foile, sub indrumarea asistentilor, numai cu cifre arabe, in partea de jos a paginii, in coltul din dreapta, indicand pagina curenta si numarul total de pagini, de exemplu sub forma 3/5, pentru pagina a treia, daca elevul a scris in total cinci pagini. Se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar cateva randuri, partea nescrisa fiind barata de catre asistenti. Dupa incheierea numerotarii, candidatii predau asistentilor lucrarile si semneaza pentru confirmarea predarii lucrarii si a numarului de pagini.

La expirarea celor trei ore acordate, candidatii predau lucrarile in faza in care se afla, fiind interzisa depasirea timpului stabilit. In cazul in care un candidat refuza sa predea lucrarea scrisa, acest lucru se consemneaza intr-un proces-verbal, semnat de cei doi asistenti si atrage dupa sine eliminarea candidatului din examen.

Trei candidati raman in sala pana la predarea ultimei lucrari. La predarea lucrarilor, asistentii bareaza spatiile nescrise, verifica numarul de pagini si il trec in procesele-verbale de predare-primire pe care le semneaza candidatii, precum si in rubrica prevazuta pe prima pagina a lucrarii.

Ciornele si lucrarile anulate se strang separat si se pastreaza in centrul de examen.

Vezi aici Subiectele si Baremele integrale de la toate examenele sustinute de absolventi la BAC 2013 - sesiunea iunie-iulie

Candidatii la BAC 2014 ar putea fi inregistrati si audio in salile de examen

Remus Pricopie

Remus Pricopie

Foto: Agerpres

Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a anuntat duminica in cadrul unei declaratii de presa ca Ministerul ia in calcul posibilitatea ca elevii care se prezinta la examenul de Bacalaureat sa fie inregistrati, de anul viitor, si audio.

"In timp ce lucram la draftul pentru metodologia de anul viitor, s-a discutat despre posibilitatea de a avea si inregistrare audio din sala. Inca nu am luat o decizie, o sa vedem pana la sfarsitul acestei saptamani, pentru ca prima problema pe care trebuie sa ti-o pui in momentul in care introduci o masura este sa vezi in ce masura de fapt poti sa o si implementezi. Eu nu cred ca este atat de complicat, vom decide daca vom face sau nu. Dar am insistat foarte mult ca inregistrarile video sa existe, sa fie bine incadrata sala, nu doar un unghi din sala, pe de o parte, pe de alta parte sa existe monitorizare in timp real din partea fiecarui centru si sa existe conservarea acelei inregistrari pentru eventualitatea in care avem vreo sesizare in raport cu o anumita sala", a declarat ministrul Remus Pricopie, citat de Agerpres.

Ministrul a anuntat de asemenea ca le-a atras atentia inspectorilor scolari generali sa ia din timp toate masurile necesare pentru a nu exista surprize din partea furnizorilor de curent electric in timpul examenelor.

"Am mai atras atentia inspectorilor scolari generali sa ia legatura cu furnizorii de energie electrica, si asta am facut-o din timp, astazi am revenit asupra subiectului, sa nu avem surpriza ca se intrerupe curentul electric sau incep lucrari pe mai stiu eu ce retea exact in perioada in care noi, de fapt, trebuie sa ne ocupam de examenul de Bacalaureat. Sper sa nu avem surprize si daca vom avea vom interveni fara niciun fel de ezitare. Le-am spus inspectorilor sa nu aiba vreo emotie daca intalnesc vreo situatie de frauda. Primul lucru pe care-l fac este sa anunte ministrul Educatiei, al doilea lucru - anunta politia locala", a continuat ministrul Educatiei, potrivit Agerpres.

Remus Pricopie a mai spus ca problema la examene nu este metodologia, ci faptul ca aceasta nu este respectata.

Noutatile examenului scris de Limba si literatura romana - Bac 2013

Marea noutate pe care a adus-o bacalaureatul de anul acesta, modificare ce se aplica si la sesiunea de toamna a BAC-ului 2013, este diferentierea subiectelor pentru elevii de la Tehnologic. Elevii de la filiera Tehnologica - cu cele mai slabe rezultate la BAC in ultimii ani - vor avea subiecte diferite de ale celorlalti elevi la Matematica, Fizica si Chimie.

  • Si la examenul scris de Limba Romana vor avea subiecte diferite: elevii de la profilul Real si cei de la filierele Tehnologica si Vocationala vor avea de rezolvat subiecte diferite la examenul de Limba si literatura romana fata de absolventii de la profilurile Umanist si Pedagogic. Diplomele de Bacalaureat au ramas, insa, la fel ca anii trecuti.

Aceasta modificare a fost facuta de anul trecut, prin schimbarea programelor de examen, dar nu a fost comunicata decat odata cu debutul sesiunii pentru olimpici a Bacalaureatului.

Contactata de HotNews.ro, Ecaterina Andronescu a declarat ca "subiectele trebuie sa fie adecvate programelor scolare si diferentiate" si ca a comunicat aceasta modificare, "despre adecvarea subiectelor la programa am vorbit constant si scoala nu cred ca trebuie facuta dupa ureche". Rectorii unor mari universitati au criticat, insa, ministerul Educatiei pentru diferentierea subiectelor fara o modificare a diplomelor de BAC pe care elevii le obtin. Detalii despre acest subiect aici, aici si aici.

Examenul va fi organizat in Capitala doar in colegiile nationale

Prima sesiune a Bacalaureatului 2013 a fost dominata de scandalul de coruptie de la Liceul Bolintineanu din Capitala. In urma acestuia, autoritatile au decis ca la Bucuresti bacalaureatul de toamna sa se organizeze numai in colegiile nationale. Examenul de bacalaureat din Capitala va fi organizat, in sesiunea august - septembrie, doar in colegiile nationale si "in unitatile de invatamant mai serioase", pentru a evita orice suspiciune de frauda, a anuntat la finalul lunii trecute inspectorul general scolar, Constantin Traistaru.

Inspectorul general scolar al Capitalei a precizat ca printre colegiile in care va fi sustinut examenul de bacalaureat in sesiunea a doua sunt Sfantul Sava, Mihai Viteazul, Gheorghe Lazar, Spiru Haret, Ion Neculce, I.L. Caragiale. Detalii aici

Promovabilitatea de la BAC in ultimii 9 ani - sesiunea de toamna

  • BAC 2012 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 25,49%
  • BAC 2011 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 16,8%
  • BAC 2010 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 34,92%
  • BAC 2009 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 72,64%
  • BAC 2008 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 58,93%
  • BAC 2007 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 70,23%
  • BAC 2006 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 54,94%
  • BAC 2005 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 64,86%
  • BAC 2004 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 71,64%

Citeste si: