Ministerul Afacerilor Externe a transmis duminica un comunicat de presa in care "condamna cu fermitate si respinge" declaratiile facute in cadrul Taberei de vara de la Joseni, in cursul zilei de sambata, de catre presedintele partidului Miscarea pentru Ungaria - Jobbik, Vona Gabor, care a afirmat ca partidul pe care il conduce va apara drepturile si interesele maghiarilor din Transilvania, asumandu-si responsabilitatea unui conflict cu Romania. Ministerul aminteste ca este nevoit sa ia pozitie in mod public pentru a doua oara in decurs de o luna fata de declaratiile unor oficiali ungari si asteapta din partea guvernului de la Budapesta sa se disocieze de aceste afirmatii.

Reactia MAE:

"Astfel, pe tema autonomiei pe criteriu etnic, MAE reaminteste faptul ca aceasta nu face parte din standardele europene actuale omologate pentru minoritatile nationale, la fel ca si asa zisele drepturi colective pentru minoritatile nationale, care sunt excluse conceptual din planul relatiei bilaterale prin Tratatul politic de baza din 1996.

In ce priveste afirmatia ca pentru solutionarea asa-zisei probleme a maghiarilor din Romania este necesara asumarea unui conflict intre Ungaria si Romania, MAE apreciaza ca este extrem de grava. Ea contravine flagrant spiritului si realitatilor europene contemporane, principiilor de drept international, Tratatului politic de baza, precum si Parteneriatului Strategic bilateral. Astfel de pozitionari sunt complet anacronice si trebuie condamnate cu toata fermitatea de catre toti actorii responsabili din Romania, Ungaria si Europa, in general.

MAE dezavueaza orice manifestari sau declaratii extremiste care au loc pe teritoriul Romaniei.

MAE reaminteste ca este nevoit sa ia pozitie, in mod public, pentru a doua oara in decurs de o luna, fata de declaratiile unor oficiali ungari facute in contextul unor scoli sau tabere de vara organizate de teritoriul suveran al Romaniei care disoneaza cu 'Parteneriatului strategic ungaro-roman pentru Europa in secolul XXI'.

Ministerul Afacerilor Externe asteapta din partea Guvernului de la Budapesta sa se disocieze de declaratiile Jobbik facute la Joseni in cursul zilei de ieri."

Presedintele partidului Miscarea pentru Ungaria - Jobbik, Vona Gabor, a declarat sambata jurnalistilor prezenti la Tabara EMI ca Ungaria are obligatia de a sustine in fata Uniunii Europene si de a sprijini obtinerea autonomiei, revendicata de maghiarii din Transilvania, apreciind ca disputele pe aceasta tema trebuie solutionate cat mai curand.

"Eu cred ca Ungaria, dincolo de gesturile simbolice si de initiativele civice, are obligatia sa incerce sa dea glas acestei cerinte in fata forurilor internationale. Eu cred ca aceasta disputa (privind autonomia Secuimii) nu este disputa Romaniei si Ungariei, ci una europeana. Ungaria trebuie sa faca orice ii sta in putinta ca disputa pe seama autonomiei sa se finalizeze cat mai repede", a sustinut Vona Gabor.

Intrebat daca va sustine cauza autonomiei Secuimii cu riscul de a deteriora relatiile dintre Romania si Ungaria, presedintele Jobbik a spus ca partidul sau isi va asuma acest risc, pe care ar trebuie sa si-l asume, in opinia sa, intreaga Ungarie.

"Este evident ca, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relatiei dintre Romania si Ungaria, ci starea societatii si natiunii maghiare, care ii include si pe maghiarii din Transilvania. Deci, daca apararea drepturilor maghiarior din Romania si reprezentarea lor inseamna conflict cu Romania, cred ca Jobbik isi va asuma aceasta reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumata de intreaga Ungarie", a declarat Vona Gabor.