Lotul olimpic al Romaniei a obtinut cinci medalii la Olimpiada Internationala de Fizica 2013 - doua medalii de aur si trei medalii de argint. Aceste rezultate au plasat Romania pe primul loc in Europa si pe locul 5 in lume la Olimpiada Internationala de Fizica, anunta Ministerul Educatiei. Medaliile de aur au fost obtinute de Cristian Frunza (clasa a X-a) si de Cristian Andronic (clasa a XI-a), iar toti cei cinci medaliati romani sunt elevi ai Liceului International de Informatica din Bucuresti.

Olimpicii romani la FizicaFoto: eMAG

Olimpiada Internationala de Fizica s-a desfasurat in Copenhaga (Danemarca), in perioada 7-15 iulie 2013. In acest an s-a desfasurat cea de-a 44-a editie a competitiei internationale, la care au participat 381 de elevi din 83 de tari, se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei remis HotNews.ro. Romania s-a clasat pe primul loc in Europa si pe locul 5 la nivel mondial, potrivit Ministerului Educatiei.

Marele castigator al Olimpiadei Internationale de Fizica de anul acesta, cu cel mai mare scor obtinut, este Szabo Attila din Ungaria, potrivit organizatorilor. Romania a obtinut in ultimii 20 de ani cate 5 medalii la fizica, cate una pentru fiecare participant.

Medaliile de aur au fost obtinute de:

  • Cristian Frunza - elev in clasa a X-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti

Cristian Frunza

Cristian Frunza

Foto: Fundatia eMag

Cristian Frunza are 17 ani si este din Pascani. In clasa a IX-a a castigat locul al II-lea la Olimpida Nationala de Fizica, iar in clasa a X-a a obtinut medalia de aur atat la Olimpida Nationala de Astronomie, cat si la cea de Fizica, potrivit unui comunicat al Fundatiei eMag, care sustine lotul olimpic. Cristian spune ca pasiunea pentru fizica a inceput din clasa a VI-a si a "avut norocul de a intalni o profesoara care l-a ajutat sa-si canalizeze constructiv aceasta trasatura". Isi doreste ca intr-un viitor nu tocmai indepartat sa contribuie la dezvoltarea unei noi teorii in fizica. Pe langa fizica, il intereseaza filmele de la inceputurile cinematografiei, lecturile pe teme psihologice, chitara, baschetul si antropologia.

  • Cristian Andronic - elev in clasa a XII-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti

Cristian Andronic

Cristian Andronic

Foto: Fundatia eMag

In 2012, Cristian a obtinut medalia de argint la Olimpiada Internationala de Fizica si bronz la World Physics Olympiad. A castigat locul I la olimpiadele nationale din 2011 si 2013 si medalia de aur in fiecare an, incepand din 2011, potrivit Fundatiei eMag. Acesta a povestit ca a ales fizica "aproape fara sa-si dea seama", sub indrumarea profesoarei sale de la liceu. In august, Cristian Andronic pleaca la Princeton, iar apoi vrea sa se implice in cercetare sau business. Ii place sa cante la pian, face cursuri de actorie si salsa si in iulie urmeaza sa isi ia licenta in parasutism.

Medaliile de argint au fost castigate de:

  • Tudor Ciobanu - elev in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti

Tudor Ciobanu

Tudor Ciobanu

Foto: Fundatia eMag

Tudor Ciobanu are 17 ani si in urma cu un an a obtinut medalia de argint la Olimpiada Internationala de Fizica. In 2013, a castigat medalii de aur la concursul Romanian Master of Physics si la Olimpiada Nationala de Astronomie si Astrofizica, precum si premiul I la Olimpiada Nationala de Fizica. A preluat pasiunea pentru fizica de la bunicul sau, profesor de fizica. Planurile sale sunt sa urmeze o facultate de fizica si sa abordeze cercetarea in domeniul fizicii teoretice. Ii place sa schieze, face scuba diving si actorie.

  • Denis Turcu -  elev in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti

Denis Turcu

Denis Turcu

Foto: Fundatia eMag

Denis Turcu are 18 ani si este din Braila. Pe langa Olimpiada Internationala de Fizica, Denis s-a mai calificat in 2013 la olimpiadele internationale de Astrofizica si Astronomie. A obtinut medalia de argint la concursul Romanian Master of Physics, precum si prima mentiune si premiul special la Olimpiada Nationala de Fizica. In gimnaziu, a inceput sa faca performanta la matematica, dupa care a inceput pasiunea pentru fizica. Rezultatele au inceput sa apara dupa pregatire. Denis isi doreste o cariera in cercetare si sa devina profesor la o universitate de prestigiu. La doar 18 ani, are deja la activ un an de cursuri predate elevilor de gimnaziu, dintre care unul s-a calificat la Olimpiada Internationala de Astronomie pentru Juniori. In timpul liber practica fitnessul, fotbalul si tenisul de masa sau urmareste seriale precum Dexter sau Breaking Bad.

  • Sebastian Dumitru - absolvent al clasei a XII-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti

Sebastian Dumitru

Sebastian Dumitru

Foto: Fundatia eMag

Sebastian a obtinut medalii de argint la Olimpiada Internationala de Astronomie si la Olimpiada de Stiinte a Uniunii Europene in 2011, la Olimpiada Internationala de Fizica in 2012 si la concursul Romanian Master of Physics in 2013. Nu stie exact cum a ajuns sa ii placa fizica si sa exceleze in acest domeniu. Urmeaza sa mearga la facultate la Cambridge si planuieste sa lucreze in cercetare. Din cand in cand, joaca baschet sau canta la chitara electrica.

In 1972, Bucuresti a fost gazda celei de-a sasea Olimpiade Internationale de Fizica. Competitia a mai fost organizata in Romania si in 1983.

Tarile care au obtinut medalii de aur

Medalii de aur la Olimpiada Internationala de Fizica au obtinut 41 de elevi din 16 tari. China si Coreea de Sud au luat aurul cu toti cei cinci membri ai lotului olimpic.

Topul tarilor in functie de numarul de medalii de aur:

  • China - 5 medalii de aur
  • Coreea de Sud - 5
  • Singapore - 4
  • Rusia - 4
  • Statele Unite ale Americii, Taiwan, Iran, Tailanda - cate 3 medalii de aur
  • Ungaria, Vietnam, Romania - cate 2 medalii de aur
  • Polonia, Lituania, Bulgaria, India, Israel - cate o medalie de aur

Ceremonia finala. Sursa foto: ipho2013.dk

Tarile care au obtinut medalii de argint

  • Franta - 5
  • India - 4
  • Kazahstan - 4
  • Romania - 3
  • Israel - 3
  • Estonia - 3
  • Hong Kong - 3
  • Belarus - 3
  • Germania - 3
  • Marea Britanie - 3
  • Ungaria, Statele Unite ale Americii, Japonia, Taiwan, Tailanda, Polonia, Moldova, Turcia - cate 2 medalii de argint
  • Singapore, Bulgaria, Iran, Rusia, Vietnam, Austria, Australia, Serbia, Macao, Cehia, Brazilia, Ucraina, Canada, Turkmenistan - cate o medalie de argint

Descarca de mai jos Subiectele de la Olimpiada Internationala de Fizica 2013

Tarile cu care a concurat Romania la Olimpiada Internationala de Fizica 2013:

Armenia, Australia, Austria, Azerbaijan, Bangladesh, Belarus, Belgia, Bolivia, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, Bulgaria, Canada, Columbia, Croatia, Cuba, Cipru, Cehia, Danemarca, Ecuador, El Salvador, Estonia, Finlanda, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Hong-Kong, Ungaria, Islanda, India, Indonezia, Iran, Israel, Italia, Japonia, Kargazstan, Kuweit, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Macao-China, Macedonia, Malaezia, Mexic, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Olanda, Nigeria, Norvegia, Pakistan, China, Peru, Polonia, Portugalia, Puerto Rico, Kazakhstan, Coreea de Sud, Singapore, Rusia, Arabia Saudita, Serbia, Slovacia, Slovenia, Africa de Sud, Spania, Sri Lanka, Surinam, Suedia, Elvetia, Siria, Taiwan, Tadjikistan, Tailanda, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Uzbekistan, Vietnam.

Mai multe detalii despre olimpiada internationala de fizica 2013 aici

Amintim ca cea mai recenta olimpiada internationala in cadrul careia elevii romani au obtinut medalii importante este Olimpiada Internationala de Informatica, la care Romania a castigat doua medalii de aur, una de argint si una de bronz.

Citeste si: