Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale, a declarat joi, intr-o conferinta la Sibiu, ca una din variantele de lucru este ca actuala Regiune de dezvoltare Centru sa fie impartita in doua regiuni, una formata din judetele Sibiu, Alba, Mures si cealalta din judetele Brasov, Harghita si Covasna, informeaza Agerpres.

"E una din variante. Nu retin acum daca e una din variantele cu sustinere puternica sau nu", a spus Liviu Dragnea.

Acesta a explicat ca "nu conteaza numarul de judete, conteaza suprafata, conteaza complexitatea si diversitatea resurselor naturale, complexitatea si diversitatea resurselor umane, a fortei de munca".

Liviu Dragnea a spus ca modelul de regionalizare polonez este "un exemplu pozitiv", asa ca ar fi posibil sa imprumutam din Polonia si modelul de a avea doua sedii diferite, in locuri diferite, in aceeasi regiune.

"Putem discuta si de doua sedii diferite, unul pentru Consiliul Regional, unul pentru Prefectura regionala. Si in Polonia sunt doua regiuni in care au facut in felul acesta, ca sa salveze regiunea in intregul ei si, practic, dezvoltarea, au facut acest lucru, in care, practic, intr-o parte este Prefectura, intr-o parte este Consiliul Regional", a explicat Liviu Dragnea.

Intrebat daca in Regiunea Centru vor fi doua regiuni, prim-vicepresedintele PNL, primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, prezent la dezbaterea despre regionalizare, a declarat ca "nu e lamurita forma regiunilor, oricum nu este inca lamurit nici numarul regiunilor. In continuare se poate discuta. Ce e important este sa avem o baza de la care pornim si se vede ca toata lumea vrea acelasi lucru, o reforma a administratiei, o imbunatatire a serviciilor catre cetatean si o eficientizare a administratiei."

Iohannis a spus ca numarul regiunilor "tine si de alti factori", precizand ca "actuala forma a regiunilor are un atu in plus", asta din obisnuinta.

"Avand in vedere ca deja de destul de multa vreme avem aceste regiuni de dezvoltare, cu problemele care au fost, dar si cu avantajele care au fost, e un lucru cert ca lumea s-a obisnuit cu aceste regiuni. Este un factor important. Daca se schimba sau nu actuala componenta a regiunilor, sigur va mai ramane in discutie, dar din motive de obisnuinta actuala forma a regiunilor are un atu in plus", a declarat joi, Klaus Iohannis.