Un numar de 87 de candidati la bacalaureat au fost elminati din examen, vineri, la ultima proba, pentru ca au fost prinsi copiind sau aveau asupra lor materiale nepermise, ca si la probele anterioare, in plin scanadal privind ancheta de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, informeaza Mediafax citand date transmise de Ministerul Educatiei Nationale (MEN).

Vineri, au participat la proba la alegere a profilului si specializarii din cadrul bacalauretului 155.220 de absolventi de clasa a XII-a, dintre care 87 au fost eliminati pentru ca au fost prinsi copiind sau aveau asupra lor materiale nepermise in timpul examenelor (telefoane mobile, tablete, fituici etc). Un candidat dintre cei eliminati nu a vrut sa predea lucrarea comisiei, informeaza Ministerul Educatiei.

La proba anterioara, cea obligatorie a profilului, care a avut loc miercuri, au participat 160.499 de absolventi de clasa a XII-a, dintre care 112 au fost eliminati pentru ca au copiat sau detineau asupra lor materiale interzise pe durata examenului.

De asemenea, luni, la proba scrisa de Limba si literatura romana, din cei 154.586 de candidati care s-au prezentat, 93 au fost scosi din salile de examen din cauza tentativelor de frauda la care au recurs (utilizarea telefoanelor mobile sau a unor materiale ajutatoare nepermise).

Vineri, in municipiul Bucuresti si in alte cinci judete - Arges, Caras-Severin, Dolj, Giurgiu, Valcea - s-au utilizat subiectele de rezerva, intrucat elevii au intarziat la examen din motive obiective. Pentru acestia, proba a inceput la ora 13:30.

Ministerul Educatiei Nationale a publicat subiectele si baremele de corectare pentru aceasta proba la ora 15:00, pe site-ul www.subiecte2013.edu.ro.

MEN precizeaza ca cele 18 pachete de subiecte destinate celor 10 discipline incluse in proba la alegere a profilului si specializarii au fost transmise, in conditii de maxima securitate, in cele 583 de centre de examinare. Ministerul asigura ca nu a existat nici un fel de bresa in procesul de transmitere a subiectelor din bazele de date gestionate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). Subiectele au fost aduse la cunostinta elevilor la ora 9.00, ora inceperii examenului, conform procedurilor.

Afisarea rezultatelor partiale pentru examenul de bacalaureat va avea loc luni, pana la ora 12.00, iar depunerea contestatiilor se va face in aceeasi zi, intre orele 12.00 - 16.00. Contestatiile se vor solutiona in intervalul 9 - 11 iulie, urmand ca pe 12 iulie sa se afiseze rezultatele finale.

Parchetul Tribunalului Bucuresti anunta luni ca a fost inceputa urmarirea penala "in rem" pentru fapte de coruptie privind proba scrisa la limba romana de la bacalaureat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, fiind facute perchezitii la unitatea de invatamant cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei. In timpul perchezitiilor, s-au gasit sume de bani in salile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Elevii au fost perchezitionati de anchetatori la iesirea din sala, la multi dintre acestia fiind gasite fituici, au declarat marti surse judiciare pentru Mediafax.

Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati luni la Politia Capitalei, in cazul suspiciunilor de frauda la proba de limba romana a examenului de bacalureat.

Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, Costica Varzaru, demisa luni din functie, a fost arestata preventiv pentru 29 de zile, marti, de Tribunalul Bucuresti, fiind acuzata de trafic de influenta in scopul fraudarii examenului de bacalaureat.