Sapte persoane si-au depus candidatura pentru functia de judecator la CEDO, anunta Ministerul Justitiei. Cei sapte pretendenti sint:

  • Iulia Motoc (judecator la Curtea Constitutionala, vezi aici CV-ul complet)
  • Cristina Coteanu (fost secretar de stat la Ministerul Justitiei in mandtul Monicai Macovei, fost expert al Consiliului Europei pe probleme de reforma juridica in tarile din Europa de Est, doctor in drept la Universitatea Leiden)
  • Bianca Gutan (profesor la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu)
  • Codrin Miron
  • Tudor Pantiru (fost deputat PSD in 2008-2012, fost judecator in Curtea Constitutionala din Bosnia - Hertegovina)
  • Florin Streteanu (decan al Facultăţii de Drept din Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca)
  • Paul Vasilescu (profesor de drept la UBB Cluj)

Conform procedurii indicate in anuntul privind selectia candidatilor in numele Romaniei pentru functia de judecator CEDO, publicat la data de 23 mai 2013, in urma depunerii dosarelor, candidatii inscrisi vor sustine un interviu in fata Comisiei, care va avea loc in perioada 12-14 iunie 2013, la sediul Ministerului Justitiei.

Interviul, care se va derula individual, va urmari stabilirea experientei profesionale a candidatilor, a cunoasterii jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului precum si a aptitudinii de a face fata provocarilor generate de reforma Curtii, de incarcatura rolului acesteia, de relatia sa cu instantele nationale si cu celelalte instante internationale.

Interviul va avea loc in limba romana, insa vor fi adresate minim doua intrebari si maxim cinci intrebari in cele doua limbi oficiale ale Curtii Europene a Drepturilor Omului; in functie de cunoasterea activa sau pasiva a limbii in care a fost adresata intrebarea, asa cum a fost indicata cunoasterea limbii in CV, raspunsul candidatului va fi formulat in limba indicata ca fiind cunoscuta in mod activ.

Comisia va selecta trei candidati, care vor fi inclusi, in ordine alfabetica, pe lista de propuneri, care va fi inaintata Guvernului. Ulterior primirii avizului Comisiilor Juridice si pentru Drepturile Omului din Senat si Camera Deputatilor, reunite in sedinta comuna, Guvernul va transmite Consiliului Europei lista cuprinzand cei 3 candidati. Judecatorul roman la CEDO va fi ales de catre Adunarea Parlamentara, de pe lista de trei candidati prezentata de Romania.