Presedintele Traian Basescu a criticat, la ceremonia depunerii juramantului de catre cei trei noi judecatori ai Curtii Constitutionale, procesul de revizuire a Constitutiei, care prezinta "un risc de blocare a statului", si regionalizarea Romaniei, care, in varianta actuala, nu conduce decat la crearea unei "noi birocratii".

"In mainile Curtii Constitutionale va fi noua Constitutie a Romaniei. Nu preget sa mentionez ca in momentul de fata Constitutia si-a pierdut rostul de a fi revizuita", a spus seful statului dupa ce trei noi judecatori, Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu au depus juramantul, la Palatul Cotroceni.

"Revizuirea actuala reprezinta un risc de blocare a statului", a apreciat Traian Basescu, reafirmand ca "singurul element care a stat la baza intentiei de revizuire a fost legat de politica de simplificare a statului si de a raspunde la referendumul din 2009".

Presedintele a aratat ca actualul proiect "incepe sa nu mai semene a lege a legilor pentru ca intra in detalii, iese din principiile generale ale unei constitutii" si "nu are decat rostul de a complica functionarea statului, de a se intra in detalii inutile".

Acesta a subliniat ca o lege fundamentala "nu da solutii nici pentru familie, nici pentru referendum" iar actualul proiect "nu inseamna simplificarea statului, ci complicarea lui".

"Am si o alta ingrijorare, daca un referendum poate fi considerat un simplu sondaj, facandu-se abstractie" de prevederile unor articole din Constitutie, in conditiile in care "sondajele sunt pentru case de sondaj, iar referendumurile reprezinta suveranitatea poporului".

"Profit ca sunt aici toti judecatorii CCR, cu certitudine voi reactiona decent, in spiritul Constitutiei, dar voi reactiona, la neluarea in consideratie a referendumului din 2009", a avertizat el.

Presedintele a precizat ca nu va ezita sa-si spuna punctul de vedere nici in ceea ce priveste procesul de regionalizare care, in momentul de fata, "nu pare a duce la simplificarea statului, ci la crearea unor noi etaje intermediare, a unei noi birocratii".

UPDATE Cum a comentat Crin Antonescu criticile presedintelui, dupa ceremonie:

  • "Presedintele, ca si oricare dintre noi, are evident dreptul la opinie, inclusiv asupra revizuirii.
  • Din punctul meu de vedere a fost nepotrivit ca la aceasta ceremonie sa vorbeasca despre asa ceva. E alegerea domniei sale, si explicatia pe care o gasesc este in convingerea si obisnuinta presedintelui de a da mandate Curtii Constitutionale.
  • Curtea va judeca asupra proiectului in termenii constitutionali si va da un verdicat in legatura cu care eu nu am deloc emotii.
  • Nu imparatasesc opinia, nu e blocat statul cu nimic, dimpotriva.(…) Dintr-o asemenea atitutdine de 10 ani incoace facem astazi aceste clarificari in constitutie, ca sa nu mai lasam la bunul plac al viitorilor presedinti.
  • Dl Basescu pare sa ignore total capitole intregi referitoare la drepturi care s-au extins. Daca dl basescu ca si dl Ponta sustin ca e prea stufoasa, nu au dreptate. Eu stiu ca dl Ponta si-a exprimat dorinta ca ea sa nu fie, nu a spus ca este. Vom putea sa vedem daca este stufos sau nu.
  • Dl Basescu vorbeste in privinta asta dupa ureche, daca asta este modul de lucru al multor comentatori, nu este admisibil la un presedinte."

In ceea ce priveste functionarea Curtii, Traian Basescu a precizat va fi in continuare un partener pentru judecatori "in a veghea la constitutionalitatea legilor si la functionalitatea statului".

Seful statului le-a multumit celor trei judecatori si-au incetat mandatul luni, Aspazia Cojocaru, Ion Predescu si Acsinte Gaspar: "Ati trecut prin momente dificile alaturi de ceilalti sase colegi si v-ati dus la bun sfarsit misiunea".

In anul 2016 va expira mandatul actualului presedinte al CCR, Augustin Zegrean, numit judecator la Curte de presedintele Romaniei in 2007, al lui Valentin-Zolt Puskas, numit de Senat (2007) si al lui Tudorel Toader, numit de Camera Deputatilor (2007), iar in 2019 al lui Petre Lazaroiu, numit de presedinte (2010), al Iuliei Motoc, numita de Senat (2010) si al lui Mircea Stefan Minea, desemnat de Camera Deputatilor (2010), scrie Agerpres.

Potrivit Constitutiei, CCR se innoieste cu o treime din judecatorii ei din 3 in 3 ani. CCR se compune din noua judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit: trei sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de presedintele Romaniei. Judecatorii de la Curtea Constitutionala sunt independenti in exercitarea mandatului lor si inamovibili pe durata acestuia.