Premierul Victor Ponta a declarat joi ca discuta cu partenerii liberali din USL despre posibilitatea confiscarii averilor obtinute ilicit, afirmand ca este vorba de o tendinta la nivel european, care, in opinia sa, ar fi utila si in Romania, transmite Agerpres.

"Da, am discutat si urmeaza sa discutam in continuare. Este o modificare deja la nivel european. (...) Avem in Romania foarte multe cauze penale in care nu recuperam prejudiciu... E bine ca mai ajung prin inchisoare cei care comit fapte penale, dar as vrea sa recuperam prejudicii multe. In continuare nu avem destule sanctiuni, inclusiv pecuniare. Mentalitatea anglo-saxona este 'Follow the Money' - mergi si ia-i banii celui care a incalcat legea si, dupa aceea, sigur, il sanctionezi. Noi, cu chiu cu vai, dupa niste ani, il sanctionam, dar ramane cu averile, cu casele, cu masinile, cu conturile - nu pateste niciodata nimic. E o tendinta la nivel european pe care eu o sustin si cred ca ar fi foarte utila in Romania", a afirmat Victor Ponta, la iesirea din sediul CCR.

Intrebat de jurnalisti daca a formulat aceasta propunere in calitate de lider USL, de presedinte PSD sau de sef al Executivului, Ponta a raspuns ca nici el nu stie, dar ca opinia sa este importanta.

"Acum, nici eu nu mai stiu, sunt persoana, sunt Guvern, sunt USL... Decizia va apartine, in mod sigur, comisiei constitutionale, insa cred ca opinia mea e importanta, scuzati-mi lipsa de modestie", a raspuns premierul zambind, potrivit Mediafax.

Si Laura Codruta Kovesi, propusa la sefia Directiei Nationale Anticoruptie, a declarat, joi, dupa audierea la Consiliul Superior al Magistraturii, ca printre prioritatile sale se numara confiscarea extinsa, adaugand ca au fost multe cazuri de persoane condamnate pentru coruptie, dar care si-au pastrat averile obtinute ilicit.