Asociatiile fostilor proprietari cer Guvernului o dezbatere publica pe marginea proiectului de lege privind retrocedarile, proiect pe care executivul vrea sa isi angajeze raspunderea in fata parlamentului. "Suntem santajati, in raport cu termenul impus de CEDO, sa adoptam o lege redactata in graba fara niciun fel de consultare publica", considera fostii proprietari care susint ca proiectul avansat de guvern "care nedreptateste din nou sute de mii de oameni" si "propune termene lungi de solutionare a notificarilor si mentine procedura prin care dosarele de despagubiri sunt plimbate de la o autoritate administrativa la alta".

"Asociatiile de proprietari constituite in Uniunea Nationala a Asociatiilor de Proprietari Expropriati din Romania au solicitat imediat dupa publicarea proiectului de lege sa fie organizate discutii publice cu autoritatile implicate in elaborarea legii in speranta ca s-ar mai putea indrepta ceva in acest proiect de lege care nedreptateste din nou sute de mii de oameni. Nu am primit niciun raspuns, ceea ce ne determina sa apreciem ca nu exista consultare publica desi potrivit guvernului ne aflam in perioada in care legea se afla in 'plina' dezbatere publica", se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Fostii proprietari considera ca adoptarea rapida, fara o consultare publica, prin procedura angajarii raspunderii guvernului reprezinta un santaj in raport cu termenul impus de CEDO prin decizia pilot impotriva Romaniei in domeniul retrocedarilor.

"Fara a avea o situatie cu date exacte despre cuantumul cererilor de retrocedare ramase nesolutionate Guvernul lanseaza, aproape la intamplare, cifra de 8 miliarde de euro care ar mai trebui platita proprietarilor cu titlu de despagubiri. Dupa ce initial guvernul precedent a lansat alte sume (21 de miliarde de euro si apoi 16 miliarde de euro) care nici acestea nu aveau o acoperire reala, algoritmul aritmetic care a dus la concluzia ca cifra de 8 mld este cea reala este cel putin neserios", sustin reprezentantii fostilor proprietari.

Acestia mai sustin ca suma inaintat de actuala guvernare ca necesara pentru despagubiri - 8 miliarde de euro - a fost calculata "printr-o medie aritmetica. S-a avut in vedere suma totala a despagubirilor acordate pana la un anumit moment, numarul total de cereri solutionate si s-a impartit aceasta suma la numarul de cereri. S-a obtinut o valoare pentru fiecare cerere si apoi aceasta valoare a fost inmultita cu numarul de cereri care a ramas de solutionat si in acest fel s-au obtinut suma de 8 miliarde de euro.

De altfel, intr-o dezbatere privind situatia despagubirilor, organizata in noiembrie anul trecut de Grupul de Dialog Social reprezentantii autoritatilor implicate in procesul de elaborare a noii legi au recunoscut ca cererile de despagubire care se afla inca la primarii (si care sunt cele mai multe) nici nu au fost luate in calcul".

Fostii proprietari considera ca impozitarea cu 85% a veniturilor obtinute de "samsari" nu va determina scaderea numarului de vanzari de drepturi litigioase si nici nu ii va avantaja pe fostii proprietari.

"Acestia din urma vor fi nevoiti sa accepte sume de bani mai mici, in timp ce contractele vor mentina, probabil, ca vanzarea s-a facut conform numarului de puncte avut. Spre exemplu, un proprietar al carui bun a fost evaluat la 100.000 de puncte (adica echivalentul a 100.000 de lei) chiar daca va primi o mica parte din aceasta suma, va accepta sa precizeze in contract faptul ca pretul incasat este de 100.000 de lei.

In caz contrar, tranzactia nu s-ar mai incheia iar el nu ar mai primi in acest moment nicio suma de bani, ramanand sa astepte multi ani de acum inainte. 'Samsarii' nu vor plati impozit pentru ca nu realizeaza vreun venit: cumpara cu 100.000 de mii de lei un bun de 100.000 de lei. In realitate, ei vor continua sa profite de situatia in care se afla fostii proprietari, unii dintre ei bolnavi si foarte batrani", se arata in comunicat.

Mai mult, asociatiile fostilor proprietari sustin ca alti beneficiari ai proiectului de lege vor fi notarii.

"Proprietarii sunt in aceeasi situatie precum in urma cu 20 de ani: fie asteapta sa se indeplineasca promisiunile desarte ale guvernantilor, fie accepta sa-si vanda drepturile pentru bani putini, gandind ca, oricum ceva este mai mult decat nimic", se mai precizeaza in comunicat.

Ce presupune noua lege a retrocedarilor

Cererile privind privind restituirea proprietatilor nationalizate de regimul comunist ar urma sa fie solutionate pana cel tarziu 2017, potrivit proiectului noii legi a retrocedarilor publicate de ANRP si pe care Guvernul Ponta isi va angaja raspunderea in Parlament. Potrivit proiectului de lege, intaietate vor avea despagubirile in natura care la nivel local vor trebui sa fie realizate pana la 1 ianuarie 2016. Procesul de despagubire va avea mai multe etape: restituire in natura pe plan local, compensarea prin puncte decisa la nivel central, licitatii cu acele puncte pentru imobile din fondul national si, abia din 2017, valorificarea punctelor in numerar in transe anuale de 14%. Legea prevede si un impozit de 85% pentru cei care cumpara punctele de despagubire de la fostii proprietari.

In cazul dosarelor solutionate pana la data intrarii in vigoare a noii legi, plata sumelor de bani se va face in termen de 5 ani, in transe anuale egale, incepand de la 1 ianuarie 2014.

Citeste si: