Mitropolia Moldovei si Bucovinei vrea ca in noua Constitutie sa fie stipulat si numele lui Dumnezeu, precum si garantarea faptului ca religia se va preda in scoli, scrie Dollo, pe blogul ei.

UPDATE 13.34: Parlamentarii PSD Toni Grebla si Florin Iordache au declarat miercuri, citati de Agerpres, ca Romania a fost si trebuie sa ramana un stat laic si au respins propunerea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Iata mai jos articolul postat pe blogul lui Dollo

Modificarea Constitutiei Romaniei se zbate intre statutul de acatist, visat de Biserica, si cel de oracol pentru prieteni, dorit de Crin Antonescu. Poporul e asteptat pe stadioane ca sa spuna Tatal nostru.

Daca va intrebati zilele astea, ca si mine, de ce vrea USL sa schimbe Constitutia - in afara de castrarea presedintilor, oricare vor fi ei de acum incolo - aflati ca undeva in cucernica Moldova s-a mai gasit un motiv. Mitropolia Moldovei si Bucovinei vrea ca in noua Constitutie sa fie stipulat si numele lui Dumnezeu, precum si garantarea faptului ca religia se va preda in scoli acum si in veci vecilor Amin. Mai mult, fetele bisericesti vor ca in legea fundamentala a tarii sa fie subliniat rolul familiei in societate, importanta traditiei crestine a poporului roman, dar si rolul pe care Biserica Ortodoxa Romana (BOR) l-a avut in istoria tarii. Conform informatiilor oferite de Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Iasilor, in Constitutie trebuie evidentiata inclusiv necesitatea predarii religiei in scoala, precum si importanta sustinerii romanilor in afara granitelor. - sursa.

Si daca vrea Moldova, cine va fi Bucurestiul sa se opuna, ca doar stim ca de acolo vine lumina sfanta a credintei. In plus nu s-a nascut inca vreun politician in Romania care sa poata spune nu sfintei biserici, nici cand e vorba de bani, darmite cand e vorba sa-l treaca in Constitutie pe Dumnezeu.

In articolul din Ziarul de Iasi este citat un domn Marius Nicolae Balan, prodecan al Facultatii de Drept de la Universitatea Al.I. Cuza si titular al cursului de drept constitutional care spune ca, in general, invocarea in preambulul Constitutiei a lui Dumnezeu sau chiar a Sfintei Treimi este specifica Constitutiilor adoptate cu cateva decenii in urma, si mai rar in cele actuale. M-am apucat sa caut si eu Constitutiile pe care le-a avut Romania si am gasit site-ul asta pe care sunt toate de la 1866 incoace. Poate ca domnul profesor a citit in alte carti, dar mie mi se pare ca ne abureste. In afara de Constitutia din 1866 si de cea din 1938 care au in titulatura regelui expresia "Prin gratia lui Dumnezeu si vointa nationala, Rege al Romaniei, La toti de fata si viitori, sanatate: Poporul Roman dandu-si invoirea, Noi decretam urmatoarea Constitutiune" - nu exista vreo referire la Dumnezeu in vreuna dintre Constitutiile Romaniei. Parol, l-am cautat pe Dumnezeu cu ctrl F si a rezultat 0.

Dimpotriva, toate constitutiile, inclusiv cele din perioada comunista, au in diverse variatiuni articolul privind libertatea de constiinta a individului.

Ce mi se pare mie ingrijorator acum nu este faptul ca biserica trateaza Constitutia ca pe un acatist, si vrea sa treaca pe el si nume si dorinte spre implinire, ci faptul ca politicienii romani nu vor fi suficient de puternici sa-i reziste, asa cum au fost de pilda politicienii europeni in fata aceleiasi presiuni venite in ultimele decenii din partea papalitatii, care a poftit sa-i fie trecuta credinta si zeul in Constitutia UE. Si nici societatea civila de la noi nu e suficient de puternica sa reactioneze cum a facut-o aia europeana. Sau cum, de exemplu, fac ungurii zilele astea, care protesteaza pentru ca noua Constitutie le restrange din libertatile individuale.

Biserica Catolica, prin fostul Papa Ioan Paul al II-lea, a facut presiuni mari ca sa fie inclus crestinismul sau macar numele lui Dumnezeu in Constitutia UE, ba chiar a acuzat un curent inchizitorial la adresa Bisericii catolice, care ar fi tot mai exilata din viata publica de fortele seculariste cum ar fi Olanda, Franta care interzisese atunci icoanele in scoli sau Spania care legalizase casatoria intre homosexuali. Demersul catolic a fost sprijinit la acea vreme si de bisericile ortodoxe din rasarit, printre care si a noastra, dar fara succes. Ultimul politician care a mai incercat o data sa testeze vigilenta secularismului european a fost chiar cancelarul Angela Merkel, care i-ar fi promis Papei in 2007 ca va incerca sa se foloseasca de presedintia germana a consiliului ca sa il introduca pe Dumnezeu in Tratatul de la Lisabona. Intentia cancelarului a starnit critici atat in presa germana, cat si in cercurile seculare europene, asa incat s-a renuntat la idee.

E de remarcat limbajul comun pe care il adopta bisericile in astfel de situatii, uitand de divergentele lor dogmatice. Doar doar or reusi sa-si impuna un picior de pod intr-o lume care incearca sa-si vada de treaba ei si sa nu se bage in oala religiei care adesea a dat in foc pe continentul asta si a starnit razboaie mondiale inutile.

Conform Constitutiei, Romania nu e stat laic

Acuma, intorcandu-ne la bizonii nostri, va imaginati ca vreunul dintre cei 5-600 de parlamentari romani ar avea suficiente testicule (sa nu-i jignesc pe cititorii mei pudibonzi) ca sa refuze sa-l treaca pe Dumnezeu in legea fundamentala a tarii? Mai ales ca pana si intaiul liber cugetator al patriei domnul Ion Iliescu nu mai are o influenta atat de mare pe scena politica, decat poate in gandurile numeroase ale lui Vanghelie.

Pretentia bisericii este oricum, in cazul nostru, doar o bomboana pe coliva, pentru ca in Constitutia actuala a Romaniei nu scrie nicaieri ca suntem un stat laic, asa cum ne place unora sa credem. Nu scrie clar nici de separatia dintre stat si biserica, scrie doar ca toate cultele au autonomie, lucru de care ele se bucura din plin. Aceasta dereglementare din Constitutie, ajutata si de legi ulterioare, favorizeaza frenezia religioasa pe care o traversam de 20 de ani incoace, cu mii de biserici, moaste, procesiuni, ore de indoctrinare confesionala in scoli si popi in capul fiecarei mese. Daca popii vor acum sa-l puna si pe Dumnezeu in Constitutie nu mai e decat o formalitate si o pecetluire a viitorului nostru luminos care ne asteapta.

Biserica ne salveaza, asadar, din ghearele unei Europe care oricum nu prea ne vrea in orasele ei, decat daca ne vedem de treaba, nu cersim, nu furam si nu cerem ajutor social, si ne duce mai aproape de Dumnezeu si de Imparatia lui. Unde nu e nici durere, nici intristare. Iar generatiile care vin oricum sunt gata saracite cu duhul din scoala, nu avem a ne ingrijora pentru cine mai facem noi Constitutia asta.

P.S. Ah, si apropos de reactia populara care lipseste la noi. Crin Antonescu a anuntat azi ca in modificarea Constitutiei nu se va tine cont de votul popular de la referendum, in care cetatenii au cerut Parlament unicameral si 300 de parlamentari. Eu as zice ca in lumina ultimului rezultat la Stelei n-am mai avea nevoie de parlament deloc. Daca spunem toti Tatal nostru pe stadioane, dupa un orar riguros stabilit de biserica, s-ar putea sa se roage Schengen de noi sa-i primim, si nu invers.

Citeste articolul integral si comenteaza pe Dollo.ro