Ministrul de Externe, Titus Corlatean, nu a vorbit in nume personal, ci in numele Guvernului pe tema Schengen, a declarat premierul Victor Ponta sambata pentru Mediafax. Seful Executivului a precizat ca Guvernul a facut tot posibilul pentru o decizie pozitiva si ca inca spera la o astfel de decizie.

In cazul se decide in Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 7 - 8 martie amanarea aderarii la Schengen, va fi nevoie de o solutie politica, iar Guvernul va astepta fara ca aceasta tema sa mai reprezinte un punct principal de discutie, a adaugat premierul.

"Ministrul de Externe, domnul Corlatean, nu a vorbit in nume personal, ci a vorbit in numele Guvernului de fiecare data cand a vorbit despre Schengen. Vreau sa intaresc faptul ca Guvernul a facut tot ceea ce tinea de noi pentru ca deizia de saptamana viitoare sa fie o decizie pozitiva si eu inca am sperante in acest sens. Daca insa decizia va fi din nou de amanare, atunci e clar ca va fi nevoie de o solutie politica a acelui stat care se opune intrarii noastre in Schengen si noi vom astepta, nu va mai fi pe agenda Guvernului Romaniei intrarea in Schengen ca o prioritate, ci noi suntem pregitti si, cand se va lua decizia politica in tara sau tarile care cred ca trebuie amanat, atunci o sa intram, insa nu o sa mai fie in niciun caz primul punct de discutii dintre Romania si partenerii nostri europeni, o sa fie alte puncte, nu Schengen", a declarat premierul pentru Mediafax.

Intr-un comunicat transmis sambata, Administratia Prezidentiala a informat ca presedintele Traian Basescu se delimiteaza de afirmatiile ministrului de Externe, Titus Corlatean, potrivit carora, in cazul in care aderarea la spatiul Schengen va fi amanata din nou, Romania nu mai este interesata de acest proces.

Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Bogdan Oprea, precizeaza, in comunicatul de presa, ca afirmatiile sefului diplomatiei Romane "reprezinta strict opinia personala" a ministrului si "pot fi considerate cel mult o propunere de pozitionare", aratand totodata ca presedintele "reitereaza faptul ca Romania isi mentine intregul interes pentru aderarea la spatiul Schengen cat mai curand".

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, vineri seara, la Realitatea TV, ca o eventuala noua decizie de amanare a aderarii Romaniei la Schengen la Consiliul JAI de saptamana viitoare va afecta "credibilitatea procesului", iar tara noastra ar putea sa nu mai fie interesata si doar sa astepte o invitatie de la UE.