Presedintele Traian Basescu se delimiteaza de afirmatiile ministrului de Externe, Titus Corlatean, potrivit carora, in cazul in care aderarea la spatiul Schengen va fi amanata din nou, Romania nu mai este interesata de acest proces. Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, afirmatiile sefului diplomatiei romane reprezinta strict opinia personala a acestuia si pot fi considerate "cel mult o propunere de pozitionare", Romania mentinandu-si intregul interes pentru aderarea la spatiul Schengen cat mai curand.

UPDATE 14:11Premierul Victor Ponta a declarat pentru Mediafax ca ministrul de Externe, Titus Corlatean, nu a vorbit in nume personal, ci in numele Guvernului pe tema Schengen. Ponta a adaugat ca, daca aderarea la Schengen se amana, tema nu va mai fi prioritara.

In comunicatul Administratiei Prezidentiale se mai arata ca presedintele "il invita pe domnul ministru Titus Corlatean sa renunte la afirmatii de acest gen pentru a nu crea o perceptie falsa in randul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la agenda europeana a Romaniei" si ii cere sa "sa actioneze pentru indeplinirea cu prioritate a tuturor conditiilor directe si indirecte legate de acest proces."

"Domnul presedinte Traian Basescu sustine, in continuare, ca Romania trebuie sa reuseasca sa se integreze in spatiul Schengen", informeaza Administratia Prezidentiala.

Comunicatul Administratiei Prezidentiale

"Referitor la declaratiile ministrului Afacerilor Externe, domnul Titus Corlatean, din data de 1 martie a.c., cu privire la faptul ca Romania nu va mai fi interesata sa faca parte din spatiul Schengen daca aderarea ar fi amanata din nou, purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, domnul Bogdan Oprea, face urmatoarele precizari:

- Afirmatiile domnului ministru Titus Corlatean potrivit carora, in cazul in care aderarea Romaniei la spatiul Schengen va fi amanata din nou cu prilejul Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 7 - 8 martie a.c., Romania nu mai este interesata de acest proces, reprezinta strict opinia personala a ministrului Afacerilor Externe si pot fi considerate cel mult o propunere de pozitionare.

- Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, se delimiteaza de aceste afirmatii si reitereaza faptul ca Romania isi mentine intregul interes pentru aderarea la spatiul Schengen cat mai curand.

- Domnul presedinte Traian Basescu il invita pe domnul ministru Titus Corlatean sa renunte la afirmatii de acest gen pentru a nu crea o perceptie falsa in randul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la agenda europeana a Romaniei si ii cere, in schimb, sa actioneze pentru indeplinirea cu prioritate a tuturor conditiilor directe si indirecte legate de acest proces. Aderarea la spatiul Schengen constituie un drept al Romaniei si al cetatenilor romani stabilit prin tratatele constitutive ale Uniunii Europene si consemnat ca atare in Tratatul de Aderare al Romaniei. Domnul presedinte Traian Basescu sustine, in continuare, ca Romania trebuie sa reuseasca sa se integreze in spatiul Schengen."

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, vineri seara, la Realitatea TV, ca o eventuala noua decizie de amanare a aderarii Romaniei la Schengen la Consiliul JAI de saptamana viitoare va afecta "credibilitatea procesului", iar tara noastra ar putea sa nu mai fie interesata si doar sa astepte o invitatie de la UE.

Declaratiile ministrului Titus Corlateana au fost facute dupa ce premierul Victor Ponta a afirmat in emisiunea "Interviurile lui Cristoiu" de la B1 TV ca exista semnale ca 2-3 tari ar putea sa ne mai amane pe motive politice.