Marea problema a Europei in raport cu Statele Unite ale Americii consta in productivitatea muncii si cauza nu este diferenta tehnologica, ci numarul mai mic de ore lucrate, afirma presedintele Traian Basescu, intr-un interviu acordat cotidianului Adevarul.

Seful statului a reafirmat, in acest interviu, ca este un sustinator fara rezerve al Statelor Unite ale Europei si, pentru conturarea unui "Occident de succes" mai este nevoie de un lucru: "deschiderea pietei intre UE si SUA", care va permite cresterea competitivitatii intr-un proces de globalizare "extrem de rapid".

"Eu ma uit la o realitate, pe care daca nu o cunoastem, ne furam singuri caciula. Uitati-va la productivitatea UE in raport cu SUA. Nu reusim, de 10 ani, sa avem macar intr-un singur an crestere de productivitate egala cu cresterea SUA. Decalajul intre noi si SUA creste continuu", a avertizat Basescu, in interviul acordat pentru Adevarul.

El a precizat ca "nu nivelul tehnologic este marea problema a UE", in conditiile in care tehnologia industriala "franceza, germana, britanica nu este departe de tehnologia americana".

"Marea problema este numarul de ore de munca pe saptamana si numarul de zile de lucru pe an. Aceasta este problema reala a UE. Constat ca, daca avem un strung la fel de performant in UE si in SUA, strungul din SUA lucreaza si sambata, iar strungul din UE se opreste vineri la pranz. Strungul din SUA are 30 de zile de sarbatori pe an, cel din Europa are 100 si ceva de zile nelucratoare, iar atunci nu ne putem compara, din punct de vedere al productivitatii, chiar daca lucram cu aceleasi echipamente", a argumentat seful statului.

In aceste conditii, "Europa devine tot mai necompetitiva" in raport cu SUA si in contextul in care China isi reduce decalajul tehnologic vfata de economiile dezvoltate.

"Cat va mai reusi Europa sa stea in competitie cu India, care vine puternic din urma? Trebuie sa vorbim de o competitie tara cu tara. Cat va reusi sa ramana Germania in competitie cu India, China, SUA, cat va reusi Romania sa ramana in competitie cu India, China, SUA?", s-a intrebat el.

In opinia sa, nici macar Germania nu va rezista singura in fata globalizarii, iar pentru reusita este nevoie de "o economie mult mai mare decat a unui stat pentru a sta in competitie cu SUA, India, China, Brazilia".