Premierul Victor Ponta a admis, in exclusivitate pentru HotNews.ro, ca a "lasat mecanismele birocratice sa blocheze decizia" de rezolvare a crizei citostaticelor. Victor Ponta a promis ca miercuri va aproba doua ordonante de urgenta care vor rezolva problema. Ordonantele propun o masura similara cu cea inaintata Guvernului de catre Ministerul Sanatatii inca de la inceputul lui decembrie 2012.

Victor PontaFoto: Hotnews

Asculta fragmentul audio despre criza citostaticelor

Descarca fisierul audio in format MP3

Criza citostaticelor continua, fara intrerupere, de mai bine de doi ani. Guvernele Boc si Ponta au promis, in repetate randuri, rezolvarea acesteia. HotNews.ro a semnalat de mai multe ori problema, Vlad Mixich atragand atentia in urma cu doua zile asupra blocajului birocratic care impiedica solutionarea crizei.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate HotNews.ro, Dan Tapalaga l-a intrebat pe Victor Ponta cine este responsabil pentru intarzierea rezolvarii problemei bolnavilor de cancer.

Dan Tapalaga: Ati spus in discutia cu cititorii HotNews ca veti debloca acei 800.000 euro astfel incat sa fie achizitionate acele medicamente esentiale. Intrebarea e cine raspunde pentru aceasta grava problema lasata nerezolvata atatea luni, timp in care au avut de suferit bolnavi de cancer?

Victor Ponta: Trebuie modificate doua legi si trebuie obtinut de la Consiliul Concurentei faptul ca nu e ajutor de stat. Eu sunt de vina. Pentru ca, dupa ce am vorbit in noiembrie, n-am acordat atentia necesara si am lasat circuitele birocratice sa blocheze aceasta decizie. Este meritul media si al opiniei publice ca s-a mobilizat. Si astazi am stat o ora si jumatate cu ministrul Bugetului, cu Ministerul Sanatatii si seful de la Unifarm si am reusit sa deblocam lucrul.

Dincolo de asta exista si cazuri speciale. Aseara a fost prezentat la o televiziune un caz special, dramatic, al unei tinere care are nevoie de un medicament citostatic, s-a dus la Spitalul Fundeni si i s-a spus ca nu exista medicamentul. S-a verificat dupa acea emisiune si medicamentul exista. Dar medicul-sef de sectie i-a spus ca mai bine sa se duca sa-l cumpere, de ce sa dea din rezerva lui. Astea sunt probleme punctuale.

Dan Tapalaga: Si medicul sef de sectie pateste ceva?

Victor Ponta: Asta am intrebat si eu: putem sa-l dam afara azi? Ca vreau sa-l dam afara. Si mi s-a spus NU. Conform legii n-am voie sa-l dau afara. Conform legii managerul spitalului va face un control si poate ca Colegiul

Medicilor va spune ce pateste. Ne-am facut atatea legi in care avem foarte putine instrumente si avem doar raspundere.

Dan Tapalaga: Daca erati acum liderul PSD in opozitie fiind si guvernul Boc sau altul avea problema asta cu citostaticele.

Victor Ponta: Sigur ca-l criticam.

Dan Tapalaga: Ce spuneati? Demisia Boc?

Victor Ponta: Da. Categoric da. Asta as fi spus. Da. Eu intai vreau sa rezolv problema. Dupa aia daca imi cer demisia le dam si demisia.

Dan Tapalaga: Deci e justificat sa vi se spuna "pentru intarzierea asta sa raspunda prin demisie Primul-Ministru"?

Victor Ponta: Da, e justificat.

Dan Tapalaga: Si ce le raspundeti?

Victor Ponta: Le raspund ca miercuri vreau sa rezolv problema care nu s-a rezolvat de patru ani. Si dupa aia pot sa-mi ceara demisia.

Dan Tapalaga: Va vor spune bravo, ati rezolvat problema. Dar de ce a durat atata timp ca sunteti premier din mai?

Victor Ponta: A, nu. Din noiembrie a aparut problema.

Dan Tapalaga: Dar de ce nu ati rezolvat-o din noiembrie pana acum?

Victor Ponta: Pentru ca inca nu reusesc sa fac aparatul guvernamental sa functioneze asa cum mi-as dori eu. Si sa continuam cu onestitatea pana la capat: asta e un caz pe care l-a aflat media de nefunctionare a aparatului birocratic. Eu cu asta ma confrunt in fiecare zi de zece ori. Chem, o luam de la capat, vorbim, se duc la ministere, iar se intorc. Si cu grupa pregatitoare, si cu deszapezirile. La un moment dat poate dam si mai jos

de Primul-Ministru sa fie niste responsabili.

Dan Tapalaga: Dar poate ca si raspunde cineva la un moment dat.

Victor Ponta a mai adaugat ca justificarea respingerii incadrarii in bugetul pe 2013 a solutiei inaintate de Ministerul Sanatatii a fost "pentru ca era ajutor de stat in viziunea Ministerului de Finante si pentru ca a fost nevoie ca astazi sa-i chem pe toti, eu, inca odata la masa si sa gasim solutia. Miercuri se aproba prin ordonanta de urgenta modificarea legii Sanatatii si tot prin ordonanta de urgenta imprumutul din Trezoreria Statului."