Meteorologii prognozeaza in urmatoarele doua saptamani o vreme schimbatoare, ce va debuta, in prima parte a intervalului analizat, cu temperaturi pozitive si o vreme mai calda decat in mod normal pentru aceasta perioada in majoritatea zonelor tarii. Estimarile Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabile pentru perioada 21 ianuarie - 3 februarie releva de asemenea ca, dupa data de 24 ianuarie, se intorc ninsorile, iar mercurul din termometre va cobori pana la -14 grade Celsius, pe timpul noptilor, in zonele depresionare, transmite Agerpres.

Potrivit meteorologilor, in zona Banatului, in intervalul 21-23 ianuarie, vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit pentru aceasta data, cu abateri pozitive atat la valorile diurne, cat si la cele nocturne. Tot in acele zile, vor fi precipitatii slabe sub forma de ploaie si lapovita, iar intre 24 si 27 ianuarie vor predomina ninsorile. Intre 24 si 28 ianuarie, vremea se va raci fata de intervalul precedent, apoi valorile termice vor creste usor, temperaturile medii fiind apropiate de cele normale pentru aceasta perioada.

Pentru regiunea Crisanei, in primele doua zile ale perioadei analizate, vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit pentru aceasta data, maximele termice urmand sa depaseasca valoarea de 10 grade Celsius. Incepand din 23 ianuarie, vremea se va raci fata de intervalul precedent, cele mai coborate minime situandu-se sub -8 grade, apoi din 28 ianuarie temperaturile medii revin la valori apropiate de cele normale pentru aceasta perioada. Intre 21 si 23 ianuarie vor fi precipitatii in general slabe, mai ales sub forma de ploaie, iar dupa data de 24 ianuarie precipitatiile vor fi sub forma de ninsoare.

Conform prognozei ANM, in Transilvania, in primele doua zile, vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit pentru aceasta data, cu abateri pozitive la valorile diurne. Intre 23 si 30 ianuarie, vremea se va raci, devenind geroasa noaptea si dimineata. Cele mai reci nopti vor fi intre 27 si 29 ianuarie, cand, indeosebi in zonele depresionare, minimele vor fi sub -14 grade. Dupa 30 ianuarie temperaturile medii cresc apropiindu-se de cele normale pentru aceasta perioada. In zilele de 22 si 23 ianuarie se vor semnala precipitatii slabe, mixte, iar incepand din 24 ianuarie acestea vor fi sub forma de ninsoare.

In zona Maramuresului, vremea va fi mai calda decat in mod normal pentru aceasta data in primele doua zile, cu abateri termice pozitive atat la valorile de peste zi, cat si la cele nocturne. In intervalul 23-29 ianuarie, vremea se va raci, izolat devenind geroasa noaptea si dimineata, iar intre 27 si 29 ianuarie se vor inregistra cele mai scazute temperaturi ale intervalului de prognoza. Dupa 29 ianuarie, temperaturile medii cresc apropiindu-se de cele normale pentru aceasta perioada. In intervalul 21-23 ianuarie se vor semnala precipitatii slabe, mixte, iar incepand din 24 ianuarie acestea vor fi sub forma de ninsoare.

In Moldova, la inceputul intervalului, vremea va fi mai calda, cu abateri termice pozitive la valorile diurne. Intre 23 si 30 ianuarie, vremea se va raci, devenind geroasa noaptea si dimineata, indeosebi in intervalul 25-28 ianuarie, cand, pe parcursul noptilor, se vor inregistra medii ale temperaturilor minime de -14 si -12 grade Celsius. Dupa data de 30 ianuarie, temperaturile medii cresc apropiindu-se de cele normale pentru aceasta perioada. In perioada 22-24 ianuarie se vor inregistra precipitatii mixte, iar intre 25 si 27 ianuarie vor fi ninsori, posibil importante cantitativ, mai ales in jumatatea sudica a regiunii.

Prognoza ANM releva faptul ca, in zona Dobrogei, intre 21 si 24 ianuarie, vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit pentru aceasta data, cu medii ale temperaturilor maxime de peste 10 grade Celsius. Intre 24 si 30 ianuarie, vremea se va raci fata de intervalul precedent, iar minimele termice vor putea cobori sub -8 grade Celsius. Dupa 30 ianuarie, valorile termice vor creste usor, temperaturile medii fiind apropiate de cele normale pentru aceasta perioada. Precipitatii, posibil importante cantitativ vor fi mai ales in intervalul 24-27 ianuarie, acestea fiind mixte la inceput, dupa care sub forma de ninsoare.

Pentru zona Munteniei, in intervalul 21-24 ianuarie, valorile termice vor fi ridicate pentru aceasta perioada, cu abateri pozitive mai ales la valorile diurne. Intre 24 si 29 ianuarie, vremea se va raci, iar minimele termice vor cobori treptat pana la medii de sub -10 grade. Din data de 30 ianuarie, temperaturile vor creste usor, iar in primele zile ale lunii februarie vor fi maxime termice usor pozitive. Pana in data de 24 ianuarie, trecator, vor fi precipitatii predominant sub forma de ploaie. In intervalul 24-27 ianuarie vor predomina ninsorile, posibil importante cantitativ.

In Oltenia, intervalul de prognoza debuteaza cu o vreme mai calda decat in mod obisnuit pentru aceasta data, cu abateri pozitive mai ales la valorile diurne. Dupa data de 24 ianuarie, vremea se va raci, iar mediile temperaturilor minime vor cobori treptat pana spre -10 grade Celsius. Incepand din 30 ianuarie, valorile termice vor creste usor, temperaturile medii devenind apropiate de cele normale pentru aceasta perioada. In intervalul 24-27 ianuarie, vor predomina ninsorile, posibil importante cantitativ, iar in restul intervalului sunt de asteptat doar precipitatii slabe.

La munte, in primele doua zile, vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit, apoi, incepand din 23 ianuarie, vremea se va raci, iar temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru aceasta perioada. Cele mai coborate valori termice se vor inregistra intre 25 si 30 ianuarie, cand noptile vor fi geroase. In intervalul 21-22 ianuarie vor fi precipitatii slabe, mixte, apoi incepand din 23 vor predomina ninsorile, iar in intervalul 24-27 ianuarie acestea pot fi importante cantitativ.

Prognoza ANM, valabila pentru perioada 21 ianuarie - 3 februarie 2013, are la baza datele provenite de la Centrul european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) din Reading, Anglia.