Raportul MCV va acorda importanta etapei urmatoare alegerilor legislative de duminica, iar momentul publicarii acestuia va fi decis de catre Comisia Europeana in functie de evolutiile post-alegeri, a declarat, luni, un purtator de cuvant al organismului de la Bruxelles, citat de Mediafax.

"Cum am spus in vara, Comisia Europeana va publica raportul analizand progresele facute de la raportul din iulie. In acest raport va fi acordata importanta etapei urmatoare alegerilor de duminica. Acesta va fi unul dintre elementele care va determina data publicarii raportului", a declarat Alejandro Ulzurrun de Asanza y Munoz, purtator de cuvant al Comisiei, in briefingul de presa zilnic de la Bruxelles.

El a fost intrebat de jurnalisti daca evolutiile de dupa alegerile din Romania privind desemnarea primului-ministru al noului guvern vor fi reflectate in raportul MCV si daca acestea vor influenta momentul publicarii evaluarii de catre Comisie, avand in vedere posibilitatea prelungirii incertitudinii pe fondul neintelegerilor dintre presedintele Traian Basescu si premierul actual, Victor Ponta, lider al USL.

De asemenea, oficialul Comisiei Europene a fost intrebat daca mai este timp pentru publicarea raportului pana la sfarsitul anului, avand in vedere ca ultima sedinta a Colegiului Comisarilor, care aproba textul final al documentului, va avea loc saptamana viitoare, Alejandro Ulzurrun de Asanza y Munoz insistand ca data publicarii raportului va fi stabilita si anuntata in functie de evolutiile din Romania.

Comisia Europeana a mentionat, in raportul MCV din 18 iulie, ca va publica urmatorul raport pana la sfarsitul acestui an, iar oficialii Comisiei au insistat in ultima perioada ca acest termen ramane valabil.

Presedintele Traian Basescu a afirmat recent ca raportul MCV va fi publicat in ianuarie, acelasi termen fiind mentionat si de catre ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, intr-o declaratie din 26 octombrie.