Prezenta la referendumul local organizat, duminica, in 35 de comune si orase din judetul Alba privind proiectul minier de la Rosia Montana si mineritul din Apuseni este scazuta, pana la ora 10.00 prezentandu-se la consultarea publica doar 1.415 persoane, transmite Mediafax.

Potrivit Biroului Electoral Judetean pentru Referendum, prezenta la urne este monitorizata in 63 din cele 148 de sectii de votare amenajate in judetul Alba pentru referendumul privind proiectul minier de la Rosia Montana si mineritul din Apuseni, adica pentru jumatate plus unu din numarul alegatorilor chemati la consultarea publica.

Potrivit sursei citate, in aceste sectii au votat, pana la ora 10,00, 1.415 persoane.

Numarul total al persoanelor asteptate la urne la acest referendum este de peste 72.000, astfel ca numarul votantilor din sectiile unde este monitorizata prezenta este de circa 36.000.

Pentru referendumul local, sectiile de votare vor fi deschise pana la ora 23.00, cu doua ore mai mult decat cele pentru alegerile parlamentare.

Singura problema inregistrata in Alba privind referendumul local a fost in localitatea Tibru, unde sectia de votare a fost deschisa cu aproape o ora si jumatate intarziere din cauza ca presedintele sectiei de votare nu a putut ajunge la timp, fiind blocat in zapada.

Totodata, in judetul Alba prezenta la vot la alegerile parlamentare a fost, la ora 10.00, de 3,85 la suta, mai mica fata de scrutinul din 2008, cand la aceeasi ora se inregistra o prezenta de 4,05 la suta.

Peste 72.000 de cetateni cu drept de vot din 35 de localitati din judetul Alba sunt asteptati, duminica, in ziua alegerilor parlamentare, sa mearga la referendum pentru a spune daca sunt sau nu de acord cu repornirea mineritului in zona si a exploatarii de la Rosia Montana.

Referendumul este organizat de Consiliul Judetean Alba, in 35 de comune si orase, in mare parte din zona Muntilor Apuseni, respectiv in orasele Zlatna, Campeni, Abrud, Baia de Aries si comunele Rosia Montana, Lupsa, Stremt, Vadu Motilor, Bucium, Ciuruleasa, Ramet, Vidra, Sohodol, Ponor, Ceru Bacainti, Almasu Mare, Posaga, Rimetea, Intregalde, Galda de Jos, Cricau, Metes, Albac, Arieseni, Avram Iancu, Bistra, Garda de Sus, Horea, Ighiu, Livezile, Mogos, Ocolis, Poiana Vadului, Salciua si Scarisoara. Cetateni cu drept de vot din aceste localitati trebuie sa raspunda cu "Da" sau "Nu" la intrebarea "Sunteti de acord cu repornirea mineritului in zona Muntilor Apuseni si a exploatarii de la Rosia Montana?". Costurile referendumului se ridica la aproape 300.000 de lei.