Guvernul a decis constituirea unui consiliu care sa stabileasca pozitia Romaniei in negocierile din UE privind bugetul 2014-2020, structura condusa de primul-ministru, dar in care nu sunt inclusi membri ai Presedintiei, reprezentantii altor institutii putand participa doar daca sunt special invitati, informeaza Mediafax.

Consiliul va fi format din primul-ministru, toti ministrii cu exceptia celui al Apararii, precum si presedintii Comisiei Nationale de Prognoza si Institutului National de Statistica, conform unei hotarari aprobate recent de Guvern.

"In functie de necesitatea colaborarii cu alte autoritati sau institutii publice si cu mediul academic, coordonatorul grupului de lucru tehnic poate solicita participarea acestora, in calitate de invitati, la activitatile grupului de lucru tehnic. In cazul in care contributia unei autoritati sau institutii publice este relevanta si necesara, coordonatorul grupului de lucru tehnic poate solicita respectivei autoritati sau institutii publice desemnarea unui reprezentant in cadrul grupului de lucru tehnic", se arata in actul normativ.

Consiliul are ca atributii analizarea propunerilor formulate in plan national si european, actualizarea constanta a prioritatilor Romaniei si a pozitiei nationale in vederea finalizarii negocierilor pentru bugetul 2014-2020 si consultarea cu alte state membre inclusiv prin participarea la "reuniuni formale sau informale" pe aceasta tema organizate in Romania "sau in strainatate", astfel incat sa fie formulata o "pozitie unica si coerenta" in discutiile cu alte state membre, in afara sau in cadrul negocierilor UE.

Obiectivul Consiliului este stabilirea mandatului la nivelul Consiliului afacerilor generale privind negocierea si formularea pozitiei Romaniei in contextul finalizarii negocierilor legate de Cadrul Financiar Multianual si cu privire la negocierea sumelor ce vor fi alocate in viitorul exercittu bugetar al Uniunii Europene 2014-2020.

Agentia Mediafax a relatat, la finele lunii septembrie, ca sefa Unitatii pentru Romania din DG REGIO a atentionat Guvernul ca procesul de elaborare a pozitiei Romaniei fata de viitoarea perioada de programare a bugetului UE nu este derulat corespunzator, iar recomandarile CE nu sunt luate in consideratie integral, criticandu-i lipsa de viziune si strategie.

Atentionarile au fost transmise de Angela Martinez-Sarasola, sefa Unitatii pentru Romania din cadrul DG REGIO (Directoratul General pentru Politica Regionala al Comisiei Europene), in contextul in care la nivelul Uniunii Europene exista discutii privind bugetul rezervat statelor membre pentru perioada 2014-2020, si se regasesc in doua documente confidentiale comunicate Guvernului in lunile iulie si, respectiv, septembrie de catre Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana de la Bruxelles.

Oficialul Comisiei Europene arata, potrivit documentelor obtinute de Mediafax, ca este dezamagit ca procesul de elaborare a pozitiei Romaniei nu se deruleaza corespunzator, recomandarile facute de Comisie nefiind luate in consideratie in intregime. Acesta a atentionat ca nu exista un progres suficient, mai ales comparativ cu alte state membre, aratand ca lipseste abordarea strategica si viziunea asupra urmatoarei perioade.

Oficialul european a insistat ca pozitia Romaniei sa plece de la intocmirea unor strategii sectoriale, in a caror elaborare sa fie implicate directiile de politici din ministere si nu autoritatile de management, iar strategiile respective sa identifice situatia existenta in fiecare domeniu, nevoile pentru domeniile respective si sectoarele pe care se doreste sa se puna accentul in perioada viitoare de programare.

Potrivit sursei citate, Comisia nu a finalizat inca pozitia sa in privinta negocierilor cu Romania pentru viitoarea perioada de programare, desi se preconiza ca aceasta sa fie gata la inceputul lunii septembrie, dar se asteapta ca documentul sa fie definitivat la sfarsitul lunii octombrie.

La jumatatea lunii septembrie, dupa ce premierul Victor Ponta a avut o discutie la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene, Guvernul a anuntat ca va fi infiintat un grup de lucru pentru negocierea alocarilor destinate Romaniei in bugetul UE 2014-2020, dar ca desi decizia finala asupra bugetului va fi in Consiliul European extraordinar din 22-23 noiembrie, unde va fi prezent presedintele Traian Basescu, Executivul nu se va consulta cu Presedintia.

"La nivelul Guvernului, impreuna cu toate institutiile si beneficiind de exeprtiza din zona neguvernamentala, vom constitui un grup de lucru special pentru a cristaliza obiectivele principale ale Romaniei in cadrul bugetului 2014-2020, mecanismul de negociere si prioritatile absolute ale noastre, in asa fel incat sa avem o pozitie consolidata cu care sa putem negocia si sa pot negocia, ca prim-ministru, pozitia Guvernului Romaniei referitoare la acest subiect esential", a spus atunci Ponta.

Intrebat de jurnalisti daca grupul de lucru va colabora cu Administratia Prezidentiala, avand in vedere ca deciziile finale asupra bugetului se iau in Consiliul European, unde participa presedintele Romaniei, premierul Ponta a raspuns ca nu va exista o astfel de colaborare.

"Nu, presedintele Romaniei nu are niciun fel de atributie constitutionala in domeniul bugetar", a aratat primul-ministru.

Presedintele Traian Basescu a fost intrebat, vineri, la Bruxelles, cu privire la faptul ca premierul Ponta vrea delegare din partea sefului statului pentru participarea la urmatorul Consiliu European, el raspunzand: "Sa ajungem pana la urmatorul Consiliu. Il astept cu multa nerabdare".

"Sa ajungem pana la urmatorul Consiliu. Il astept cu multa nerabdare", a declarat Basescu, intrebat de jurnalisti cu privire la afirmatia premierului Ponta privind faptul ca acesta ar dori sa primeasca delegare de la presedinte pentru a participa la Consiliul European din noiembrie, avand in vedere tematica ce tine de competentele Guvernului, respectiv decizia privind cadrul bugetar multianual al UE 20.

Totodata, el a spus ca participarea Romaniei la Consiliul European din noiembrie va fi "conform Constitutiei", insa a aratat ca delegatia Romaniei va fi constituita in acord cu "nevoile de asistenta" pe care le va avea el.

"Delegatia va fi in acord cu nevoile de asistenta pe care le voi avea", a spus Basescu.

Dupa ce jurnalistii au revenit cu intrebarea daca va participa el sau il va delega pe premier, Basescu a spus ca nu poate negocia Constitutia.