Hotararea Curtii Constitutionale privind referendumul de demitere a presedintelui a fost publicata in Monitorul Oficial, toate procedurile au fost indeplinite pentru ca Traian Basescu sa revina la Palatul Cotroceni.

De asemenea, Monitorul Oficial a publicat si ''opinia separata'' a celor trei judecatori ai Curtii Constitutionale - Ion Predescu, Acsinte Gaspar si Tudorel Toader - prin care acestia isi exprima dezacordul in raport cu hotararea de invalidare a rezultatului referendumului si spun ca referendumul trebuia validat, potrivit agentiei Agerpres.

Curtea Constitutionala a constatat, in hotararea adoptata in 21 august, ca procedura de organizare a referendumului din 29 iulie a fost respectata, ca nu s-a intrunit conditia de cvorum pentru ca scrutinul sa fie valabil si a mentionat ca la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial Traian Basescu isi reia atributiile.

Potrivit comunicatului dat publicitatii de CCR, Curtea a confirmat rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central si a constatat ca din totalul de 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au raspuns "DA" la intrebarea "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?", iar 943.375 (11.15 %) au raspuns "NU". Totodata, CC a constatat ca la referendum nu au participat cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, pentru ca referendumul sa fie valabil in conformitate cu prevederile articolului 5 alineatul (2) din Legea referendumului.