Judecatoarea Viorica Trestianu de la sectia comerciala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si-a inaintat demisia din magistratura. "Cererea de demisie a doamnei judecatoare s-a aflat pe ordinea de zi a sedintei CSM de miercuri", a confirmat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al CSM. Sedinta CSM de miercuri a fost amanata pentru ziua de joi din lipsa de cvorum. Judecatoarea Viorica Trestianu s-a aflat in vizorul DNA pentru ca ar fi mers in excursii in strainatate pe banii avocatei Claudia Gherbovan care este cercetata ca ar fi mituit-o pe judecatoarea Gabriela Barsan pentru a aranja unele procese.

Judecatoarele Viorica Trestianu si Gheorghita Lutac, ambele de la Sectia Comerciala a Inaltei Curti, au intrat in vizorul DNA pentru ca ar fi mers in excursii la Milano pe banii cabinetului de avocatura al sotilor Gherbovan. Avocata Claudia Gherbovan este aparatorul care apare si in cazul jducatoarei Gabriela Barsan, sefa sectiei de Contencios de la Inalta Curte, acuzata de DNA ca ar fi aranjat unele procese in schimbul unor bunuri sau excursii in strainatate.

Cele doua judecatoare, Trestianu si Lutac, au fost audiate de procurorii DNA doar in calitate de martori, scria rtv.net in aprilie 2012.

RTV cita atunci surse judiciare care ar fi spus ca Viorica Trestianu este acuzata si ca ar fi apelat la aceeasi avocata, Claudia Gherbovan, pentru a obtine un post la Curtea de Arbitraj Comercial International. Avocatul Claudiei Gherbovan, Ovidiu Budusan a declarat atunci ca "in raport de un asemenea camp factual, ca cel despre care imi vorbiti, nu exista nicio incepere de urmarire penala".

Judecatoarele Gabriela Barsan si Iuliana Pusoiu sunt acuzate de DNA ca ar fi facut trafic de influenta pentru cadouri scumpe: coliere cu pietre pretioase, excursii in Malaezia si la Paris, chirie platita intr-un imobil parizian pe o perioada indelungata (pentru fiul judecatoarei Barsan) etc. Cadourile ar fi fost transmise prin avocata Claudia Gherbovan- Silinescu, aparatoarea lui Chiriac in procesele de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Silinescu este prietena si fosta colega de instanta cu judecatoarele Barsan si Pusoiu. Traficul de influenta in favoarea lui Chiriac ar fi fost exercitat pe o perioada indelungata.

Judecatoarea Lidia Barbulescu se pensioneaza. Pensia lunara: 20.000 de lei

Tot pe ordinea de zi a sedintei de miercuri a CSM, sedinta amanata din lipsa de cvorum si reprogramata pentru joi, s-a aflat si cererea de pensionare a judecatoarei de la Inalta Curte Lidia Barbulescu, fost membru si presedinte al CSM.

EVZ scrie ca Lidia Barbulescu ar urma sa incaseze o pensie lunara de 20.000 de lei.

"Potrivit legii magistratilor, Barbulescu va incasa o pensie in cuantum de 80% din venitul brut realizat in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii. In 2010, Lidia Barbulescu a incasat un salariu anual net de 180.000 de lei", noteaza Evz care mai scrie despre Barbulescu, ca este prietena buna cu "fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu" si ca "a fost acuzata de Monica Macovei de trafic de influenta dupa ce, in 2007, ar fi intervenit, in calitate de membru al Comisiei de legislatie a CSM, pentru a favoriza angajarea fiicei sale".