Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a declarat pentru HotNews.ro ca nu exista date despre cetatenii romani care circula in afara tarii pe o perioada mai scurta sau mai lunga de timp, decat in masura in care acestia apeleaza la oficiile consulare romane din strainatate pentru schimbarea sau eliberarea unor acte. Acesti cetateni romani beneficiaza in continuare de toate drepturile, inclusiv cele electorale, subliniaza fostul ministru, care atrage atentia ca radierea lor din listele electorale permanente este o infractiune.

Cristian DiaconescuFoto: AGERPRES

Diaconescu a explicat ca niciun oficiu diplomatic sau consular din strainatate nu are o evidenta a tuturor cetatenilor romani care circula in afara tarii pe perioade mai scurte sau mai lungi de timp si ca acestia sunt eventual inregistrati numai in conditiile in care fac demersuri pentru schimbarea unor documente, cer eliberarea unui titlu de calatorie etc.

El a precizat in acest sens ca in Romania nu exista acelasi sistem ca in Franta, spre exemplu, unde cei care pleaca in strainatate trebuie sa se inregistreze la institutiile consulare la 5 zile de la iesirea din tara.

***

Ministrul delegat pentru Administratie, Radu Stroe, a declarat duminica, la sediul Ministerului Administratiei si Internelor, ca au fost primite toate datele cerute administratiilor locale si ca in listele electorale permanente sunt modificari majore, care ar putea "rasturna" situatia de la Curtea Constitutionala in legatura cu referendumul din 29 iulie.

Radu Stroe a spus ca, in cadrul procesului de actualizare a listelor, au fost depistate persoane cu actele de identitate expirate "nu de o luna, doua, ci de doi, cinci sau sapte ani". "Este o categorie importanta de cetateni ale caror acte de identitate sunt expirate de ani de zile. Mai sunt apoi cei de afara (din strainatate - n.r.). Vor fi modificari majore", a afirmat Stroe.

De cealalta parte, vicepresedintele PDL Cristian Boureanu a anuntat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca democrat-liberalii au pregatit o plangere penala impotriva premierului Victor Ponta si a ministrilor Radu Stroe si Mircea Dusa, in care acestia sunt acuzati ca ar fi pregatit "o mare fraudare" prin falsificarea listelelor electorale permanente ce urmeaza sa fie trimise luni la CCR.

Boureanu sustine ca atat MAI, cat si MAE ar fi implicate in falsificarea datelor privind alegatorii romani: "Conducerea MAI si a MAE pregatesc elaborarea unei mari fraude. MAE lucreaza la un document prin care 3.180.000 romani vor fi declarati plecati in strainatate. Numai ambasada Romaniei in SUA a trimis un numar de 470.000 de persoane, inclusiv copii, fara sa faca nici un fel de verificare. (...) Conducerea MAI pune la cale, impreuna cu structurile USL din teritoriu, o mare frauda - scoaterea de pe listele electorale a peste 2,5 milioane de romani cu drept de vot, contrar comunicarii clare pe care a facut-o CCR".

***

Plenul CCR a decis, marti, sa devanseze pentru 21 august termenul la care Guvernul trebuie sa trimita datele privind listele electorale permanente.

In sedinta de marti, 14 august, plenul Curtii Constitutionale a luat in discutie scrisoarea transmisa de premierul Victor Ponta, in care acesta aprecia ca cele doua adrese transmise de CCR Guvernului "contin solicitari diferite", si a hotarat, cu majoritate de voturi, ca:

"Prin Adresa nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale a solicitat Guvernului sa comunice numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, actualizate (pana la data de 10 iulie 2012) conform dispozitiilor art.17 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, 'listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv'.

Acolo unde aceasta operatiune nu s-a executat, urmeaza a se realiza in termenul acordat de Curte", a precizat CCR.

Curtea arata, in acest sens, ca "pentru stabilirea numarului total de cetateni romani care trebuiau sa isi exprime optiunea, <>".

Din art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004 reiese ca in listele electorale permanente sunt cuprinsi toti cetatenii romani cu drept de vot, indiferent unde isi au domiciliul, in tara sau in strainatate.

Iar art.17 alin.(2) din Legea 3/2000 arata ca "reactualizarea listelor electorale permanente se face de catre primari... in termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului".