Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca exista o problema cu invatamantul din mediul rural, in conditiile in care sunt 56.000 de absolventi ai clasei a VIII-a care nu au reusit sa ia macar nota 5.00 la examenul de evaluare, dintre acestia 37.000 fiind din comune si sate.

Potrivit ministrului Educatiei, care s-a aflat, vineri, la Targoviste, o cauza a rezultatelor negative este ca au fost inchise, in ultimii ani, circa 2.000 de scoli, cele mai multe din mediul rural, transmite Mediafax.

"Multe dintre aceste rezultate sunt datorate si faptului ca au fost inchise, in ultimii ani, circa 2.000 de scoli, majoritatea acestora din mediul rural. Asta inseamna ca scoala s-a indepartat de domiciliu, nu au fost puse la dispozitia elevilor microbuze si, ca urmare, unui elev care parcurge cinci - sase sau uneori opt kilometri pe jos, dimineata, dupa-amiaza, este greu sa ii mai ceri performanta scolara. Acesti copii nu au nicio vina ca s-au nascut in mediul rural.(...)Sunt 56.000 de absolventi ai clasei a VIII-a care nu au reusit sa ia macar nota 5 la examenul de evaluare. Dintre acestia, 37.000 sunt in mediul rural, ceea ce arata cat se poate de limpede ca avem o problema cu invatamantul din mediul rural, asupra caruia trebuie sa ne orientam atentia, preocuparile si mai ales masurile de remediere a acestor deficiente", a declarat ministrul Ecaterina Andronescu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targoviste.

In conferinta de presa sustinuta, vineri, la Targoviste, ministrul Ecaterina Andronescu a abordat si problemele invatamantului profesional si al liceelor tehnologice, unde exista "o mare problema".

"Daca ne-am uita la rezultatele de la bacalaureat si acolo concluzia este surprinzatoare si nemultumitoare.Si anume scoala romaneasca, scoala liceala s-a polarizat excesiv. Pe de o parte sunt liceele teoretice, care aduna cei mai buni elevi, care promoveaza examenul de bacalaureat intr-o proportie de peste 85% si la polul celalalt se plaseaza liceele tehnologice, unde promovarea este, in medie, de 25%. De aici, concluzia ca avem o mare problema in ceea ce priveste invatamantul profesional, cel din liceele tehnologice. De aceea, anul acesta ne vom concentra spre regandirea invatamantului tehnologic si la adaptarea lui la cererea pietei muncii", a mai precizat Ecaterina Andronescu.

Ministrul Ecaterina Andronescu a vizitat, vineri, mai multe unitati scolare din Dambovita, gradinita si scoala Fantanele-Cojasca, gradinita Dambovicioara-Branistea, scoala cu clasele I-VIII Cazaci - Nucet, liceul Voinesti, gradinita Cretulesti - Matasaru si la scoala Romanesti-Potlogi, a participat la o sedinta cu directori de scoli si conducerea Inspectoratului Scolar Judetean si s-a intalnit cu conducerea Universitatii "Valahia" din Targoviste.