Surse din interiorul Curtii Constitutionale a Romaniei au precizat, marti, ca judecatorii CCR ar fi ajuns la concluzia ca judecatorul Mircea Minea a avut dreptul de a transmite erata catre Monitorul Oficial, scrie agentia Agerpres.

Potrivit surselor citate, parerea majoritatii judecatorilor CCR ar fi fost ca Minea avea acest drept in calitatea lui de judecator de serviciu si judecator raportor.

Saptamana trecuta, trei judecatori de la CCR au solicitat intrunirea plenului Curtii pentru a lamuri situatia legata de publicarea eratei referitoare la decizia luata, in conditiile in care nu au fost consultati.

In ultima sa sedinta, din 2 august, Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului ca pana la data de 31 august sa transmita listele electorale permanente actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie.

Ulterior, pe 6 august, Curtea a retrimis Guvernului o adresa in care precizeaza ca a solicitat listele electorale permanente actualizate conform Legii 3/2000 privind desfasurarea referendumului, liste in baza carora s-a organizat scrutinul din 29 iulie.

Miercurea trecuta, o persoana fizica a trimis, prin email, o plangere penala la Parchetul General, in care acuza Curtea Constitutionala a Romaniei de fals material in inscrisuri oficiale, in legatura cu adresa transmisa Guvernului si Monitorului Oficial prin care se solicita corectarea unei ''erori materiale'' din decizia privind listele electorale folosite la referendum. Parchetul General a inregistrat plangerea penala iar dosarul se afla in faza actelor premergatoare.

De asemenea, plenul CCR discuta, in sedinta de marti, si cu cat sa se decida valabilitatea referendumului, respectiv de cinci voturi la patru sau de sase la trei.

UPDATE (15.00) CCR: Sase judecatori si-ar fi dat acordul ca erata sa fie transmisa la Monitorul Oficial

Sase dintre judecatorii de la Curtea Constitutionala si-ar fi dat acordul pentru transmiterea eratei CCR la Monitorul Oficial, au declarat, marti, surse din interiorul Curtii. Conform surselor, presedintele CCR, Augustin Zegrean, inainte de a trimite erata la Monitorul Oficial, si-ar fi sunat colegii membri ai Curtii. Sursele citate au sustinut ca sase dintre judecatorii constitutionali si-ar fi dat acordul pentru transmiterea eratei catre Monitorul Oficial.

UPDATE (14.30) Curtea Constitutionala discuta daca invalidarea referendumului se poate face cu majoritate simpla

Curtea Constitutionala discuta la aceasta ora despre modul in care se poate decide valabilitatea referendumului pentru demiterea presedintelui, printr-un vot al majoritatii simple a plenului celor noua judecatori sau printr-un vot de doua treimi, au declarat surse oficiale citate de Mediafax.

Conform surselor citate, discutia din plenul Curtii Constitutionale priveste procedura care se aplica in cazul invalidarii referendumului, respectiv daca pentru o astfel de decizie este nevoie de o majoritate de doua treimi (adica de sase voturi din noua) sau de o majoritate simpla (cinci voturi din noua).

"Legea nu prevede o majoritate in cazul invalidarii, se precizeaza doua treimi doar in cazul validarii. Or, si in Germania validarea referendumului se face cu doua treimi, insa invalidarea se decide cu majoritate simpla, adica 5 la 4 judecatori, cum e aici", au explicat sursele citate.

Conform legii de functionare si organizare a CCR, "plenul Curtii Constitutionale decide cu o majoritate de doua treimi asupra valabilitatii referendumului".

"Hotararea Curtii Constitutionale stabileste daca a fost respectata procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia. Inaintea publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, hotararea Curtii Constitutionale se prezinta Camerei Deputatilor si Senatului, intrunite in sedinta comuna", mai prevede legea.