Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat luni Inspectia Judiciara solicitand efectuarea de verificari privind "posibila incalcare a independentei justitiei" prin afirmatiile publice ale premierului Victor Ponta, ale europarlamentarului Ramona Manescu si ale deputatilor Varujan Vosganian si Mihai Voicu, se arata intr-un comunicat de presa al CSM transmis presei.

CSM arata ca cererea vizeaza "interventiile acestora in calitate de lideri politici si formatori de opinie, prin declaratii ce depasesc limitele de disciplina a discursului public, cu potential de intimidare si decredibilizare a justitiei, ca putere a statului".

Potrivit comunicatului de presa, "conducerea CSM a hotarat sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea efectuarii de verificari in ceea ce priveste posibila afectare a independentei justitiei si a principiilor statului de drept, ca urmare a declaratiilor acestora care vizeaza cercetarile penale efectuate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu modalitatea de organizare si desfasurare a referendumului din data de 29 iulie 2012".

In sesizarea inaintata Inspectiei Judiciare, presedintele CSM, Alina Ghica, trece in revista afirmatiile publice facute de diferiti politicieni cu privire la activitatea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

CSM prezinta declaratiile premierului Victor Ponta de joi, 9 august, cand a facut un apel la "la fostii mei colegi procurori sa evite pe cat posibil situatiile ridicole. Nu mi s-a parut deloc amuzant, desi probabil ca este, sa vad ca sunt anchetate manechinele domnului Mazare. Cred ca procurorii din aceasta tara trebuie sa prinda criminali, violatori, trebuie sa ancheteze oameni corupti, talhari. Manechinele domnului Mazare nu trebuie sa le ancheteze procurorii."

Presedintele CSM aduce in discutie si scrisoare remisa de cabinetul premierului ambasadelor straine acreditate la Bucuresti, se face referire la "abuzurile impotriva cetatenilor romani care au participat la referendum..." audierea lor "...poate fi interpretata ca o intimidare la adresa tuturor cetatenilor romani care au votat la referendum..."

CSM mai arata ca, in data de 11 august, europarlamentarul Ramona Manescu, in cadrul unei conferinte de presa care a avut drept obiect dezbaterea solicitarii adresata Camerei Deputatilor de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de acordare a avizului pentru inceperea urmaririi penale a fostului ministru al Administratiei Victor Paul Dobre a afirmat ca: "Unul dintre aceste mijloace de presiune pare sa fie astazi Parchetul General, foarte apropiat domnului Traian Basescu si foarte drag presedintelui suspendat, prin sesizarea pe care a adresat-o Parlamentului...". Prin astfel de afirmatii, "s-a indus ideea că justiţia este aservită politic sau, mai mult, controlată politic", scrie presedinta CSM.