Procurori din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) analizeaza posibilitatea preluarii dosarului privindu-l pe Gelu Stefan Diaconu, secretar de stat in Ministerul Economiei, aflat pe rolul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi, relateaza Agerpres.

"Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie analizeaza posibilitatea preluarii dosarului aflat pe rolul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi, in care procurorii efectueaza cercetari fata de numitul Diaconu Gelu Stefan, in prezent secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri", se arata intr-un comunicat al PICCJ.

In cauza, procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi au dispus, pe 20 aprilie 2011, inceperea urmaririi penale fata de Gelu Stefan Diaconu, sub aspectul savarsirii infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals, precum si impotriva invinuitilor Valentin Pascal, Dumitru Corneliu Coroama si Brandusa Elena Anitei (Pascal), sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune cu consecinte deosebit de grave.

Din probatoriul administrat in cauza, pana la acest moment al urmaririi penale, a rezultat faptul ca Gelu Stefan Diaconu, in calitate de director al Bankcoop - Sucursala Neamt, impreuna cu ceilalti trei invinuiti (salariati ai bancii), au falsificat un contract de credit incheiat in octombrie 1996, intre acestia si partea vatamata, ca reprezentant al unei societati comerciale, prin subsituirea (scriptica) garantiilor imobiliare cu care garantau respectivul contract de imprumut, in sensul includerii frauduloase a unor bunuri imobile cu regim de bun propriu, in categoria garantiilor.

In conditiile in care creditul contractat de societate nu a fost achitat, banca a trecut la executarea garantiilor.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Gelu-Stefan Diaconu, a precizat vineri ca a aflat din mass-media ca impotriva sa a fost dispusa inceperea urmaririi penale si afirma ca se pune la dispozitia organelor de cercetare penala in vederea solutionarii unui dosar pentru care, insa, ca nu a fost niciodata, citat.

"Am aflat cu stupoare din mass-media ca s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva mea intr-un dosar in care nu am fost citat niciodata, cu nerespectarea celor mai elementare drepturi. Desi nu mi s-a solicitat, precizez ca ma pun la dispozitia organelor de cercetare penala in vederea solutionarii pentru totdeauna a acestei cauze care aflu ca treneaza de mai mult de 15 ani", precizeaza Diaconu in comunicatul citat.

Potrivit secretarului de stat din MECMA, solutia instantei de judecata vine ca urmare a plangerilor unui cunoscut "infractor recidivist si procesoman (Barbieru Ion Cristian") impotriva solutiilor de neincepere a urmaririi penale dispuse deja in aceasta cauza.

Gelu Stefan Diaconu mentioneaza, totodata, ca plangerea care face obiectul dosarului a fost facuta impotriva majoritatii angajatilor sucursalei Bankcoop din Piatra Neamt, implicati in executarea pe cale judecatoreasca a obligatiilor asumate si nerespectate de autorul plangerii.

"Sunt convins ca si in aceasta etapa organele abilitate vor stabili adevarul si, ca o solutie fireasca, vor constata din nou ca in cauza nu a fost savarsita nicio infractiune", mentioneaza oficialul din Ministerul Economiei.